Fredagen den 26 april 2024 - klockan 09:07
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Praktik på förskolan Bild och Form AB


Kalle Persson 2011-10-03

På förskolan Bild och Form AB är det inget snack om saken, det barnen gillar mest är att vara utomhus.

Jag står utanför dörren till förskolan Bild och Form och tvekar på att gå in, man hör barn som pratar högt och känner vinden i ryggen. Det är massa föräldrar som går in och ut med sina barn. Vissa går långsamt och har mycket tid, andra har galet bråttom och springer nästan in och ut. Sedan tar jag klivet in och känner mig lättad, spänd, men också lite rädd. Jag går under trappan och lägger av mig väskan och min kofta. Sedan ställer jag mig och tänker efter vad jag gjort: JAG HAR VALT ETT DAGIS som praktik, var det smart? Det vet jag inte.

Ledarbarn, fruktbarn och kuddbarn
Jag går in till avdelningen jag ska vara på, hälsar på barnen och berätta varför jag är där. Vissa barn blev väldigt glada medan vissa var blyga, andra var nyfikna. Ewa Tavridis som var min handledare var väldigt snäll. När jag mötte henne förklarade hon hur de jobbar där, när de går ut och hur de lägger upp sina dagar. Sedan så är det samling vi samlas i ''kuddrummet''. Alla ska vara tysta och räcka upp handen om de vill prata men istället skriker vissa i mun på varandra, medan vissa sitter still och räcker upp händerna. Medan alla pratar hämtar Ewa ett par lappar. På lapparna står alla barns namn och den vars namn kommer upp ska vara t.ex. ett ledarbarn som alltid går först i ledet eller ett fruktbarn som alltid hämtar frukt. Ledarbarn, fruktbarn, sopbarn, kuddbarn och matbarn, det är kategorierna som finns. Så dras lapparna, och man ser på barnen att ledarbarn, matbarn och fruktbarn är det alla vill bli medan kuddbarn och sopbarn är lite mindre gillat. Det är 19 barn varav 2 blir vald till varje ''grej'' så 9 barn blir inte valda. Och vissa barn blir jätteledsna för att de inte blir vad de ville bli. Vi går sedan ut i hallen och börjar klä på oss, det är många som kan klä på sig men också många som inte kan.
  • Vilken effekt har dagiset på samhället? Frågade jag Ewa Tavridis.
  • Barnen lär sig att leva med andra än sin släkt. De lär sig mycket av varandra också.
När vi är ute på gården så är rockringarna populära, vi tar inte med rockringarna någon annanstans än på gården. De två gungorna är galet populära också. Det är ganska lungt när alla leker, ingen är ledsen. Det brisar i luften och blåser några kalla vindar ibland, det är skönt.

Bokläsning och mys
När vi kommer in så sätter alla sig i soffan med en bok, jag får läsa boken ''vandringen'' som handlar om en gris som vandrar till öknen och sedan tillbaka. Många sitter och tittar i boken när jag läser, andra tittar bara på bilderna i sina egna böcker och vissa ligger på golvet och pratar lite tyst med kompisen bredvid och vilar. Maten serveras kl. 12.45 vilket är senare än på skolan det tycker jag är lite konstigt. Maten ställs upp på bordet, barnen är hungriga (det är jag också) och det blir lasagne denna måndag, så det var "element of surprise" för mig.

Lekar
Onsdagen kom snabbt, det blev utflykt och vi gick till indianstället. Det påminde mig om när vi i 8:an var små och gick dit. Himlen är ljus men många mörka moln ligger på himlen. Det börjar bli kallt. När vi kommer upp så lägger alla av sig sina ryggsäckar och springer in i ''skogen''. Visa leker Harry Potter och springer runt och svingar pinnar och skriker trollformler de hittat på. Andra hoppar runt och letar efter de ''magiska fyrklöverna'' medan en liten annan grupp leker i ett väldigt stort träd. Det ser mycket kul ut när de springer runt med pinnarna samtidigt som några äter fyrklöver och några klättrar i träden. Sedan går ''trädgruppen'' och börjar hoppa i leran, sedan kommer ''Harry Potter'' gruppen och börjar hoppa i leran och sist men inte minst kommer ''fyrklöver'' gruppen och hoppar i leran. Det är inte världens största lerpöl så alla trängs, vissa ramlar men som tur var har alla regnbyxor. Det börjar regna och jag ställer mig under ett träd medan barnen fortsätter att ha kul i leran. De hoppar och hoppar och hoppar och ..... hoppar i leran, hur kan det vara så kul att smutsa ner sig? Fast jag säger ingenting för jag gjorde också sånt som liten. Eftersom det regnar bestämmer vi oss för att gå hem tidigare och vara inomhus istället.

Tufft jobb
Väl inomhus äter vi upp maten som är kvar i matsäcken och sedan så springer alla i väg och skriker och leker. Att jobba på dagis var ett tufft jobb, man hade mycket ansvar och det var mycket skrik och annat ljud, man var alltid helt slut när man åkte därifrån.

  • Varför sökte du hit? Frågade jag Ewa Tavridis.
  • Det lät spännande, jag hade jobbat på föräldrakooperativ innan.
  • Om du fick ändra på en sak vad skulle det vara?
  • Jag tycker att vi arbetar för mycket för den lönen vi får, i Polen arbetar man bara 6 timmar och i Norge och Finland får man 10.000 kronor mer i lön. Jag tycker att det borde vara 6 timmar arbetstid och kanske mindre grupper?
En annan favoritsak för barnen är att vara ute i Slottsskogen och måla, det gillar de väldigt mycket. Och Harry Potter leken är populär, de flesta killarna leker Harry Potter. När Hans (bildläraren) kommit dit så delar vi upp gruppen i 2 delar, en som leker och en som målar. Målargruppen får måla i sådär 20 minuter sedan byter vi, och sen så leker alla tillsammans. Dagen är slut och jag ska snart gå hem. Bara för att jag var där får vi alla glass. Jag får en kram av alla fina gulliga barn och går hem, jag undrar hur det kommer kännas i skolan. Kommer jag längta tillbaks till förskolan eller kommer jag trivas i skolan? Det får jag se på måndag.












Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
6. Petters Respons Petter Rudbäck 2011-10-04
5. Bra skrivet men... Aron 2011-10-04
4. praktik på förskolan bild och form xD Nadia khodabin 2011-10-04
3. Kalle, kalle, kalle. Sinsiana LF 2011-10-04
2. kommentar till kalle Emilia Tavridis 2011-10-04
1. häj! julia :) 2011-10-04


Hjärnan


HJÄRNAN 

Hjärnan är ett organ som sitter i huvudet och är som kroppens kontrollcentrum. Hjärnan är uppdelad i två halvor, och väger totalt 1,5 kilo. Den högra hjärnhalvan skapar och tänker kreativt, medans vänstra hjärnhalvan styr över dina logiska tankar, matte och språk. Över storhjärnan ligger hjärnbarken, som styr över tankar, känslor...

Läs mer

Bokrecension - Dagbok för alla mina fans: Fly fältet



Dagbok för alla mina fans. FLY FÄLTET

 

Författare: Jeff Kinney.

Illustratör:...

Läs mer

Piratens resa till Nordpolen


 

 

Det var en gång en pirat som försökte hitta en skatt. Han seglade i...

Läs mer

Bokrecension - Dagbok för alla mina fans: Värre än vanligt!



Dagbok för alla mina fans - Värre än vanligt

Bokens namn:Dagbok för alla mina...

Läs mer

Elevernas prov stulna!



 

Natten till lördagen den 29/4- 2023 blev läraren David utsatt för ett brott....

Läs mer

AI skriver dikt om livet!


Jag gick in på en hemsida där man kan chatta med en AI och jag bad den skriva en dikt om...

Läs mer

Poesi: När jag hoppar...



När jag hoppar 

Känner jag mig fri

När jag hoppar

Ser jag ut som ett bi

När...

Läs mer

Spårvagnsförare: Ett jobb med dramatik



Under en kylig vårdag så träffade vi Nicklas Blücher, spårvagnsfö...

Läs mer
Politik

Hur hade valet 2022 blivit om bara ett kön röstat?

Hur hade valet 2022 blivit om bara kvinnor röstat, eller bara män? Är Liberalernas...

Läs mer
Lindholmens historia

Dom gjorde båtar åt militären!


 



Lindholmens historia



Lindholmen nämns för första gången år 1333, av...

Läs mer
Äventyr på Lindholmen:

Kugghjul både i verkstad och i arkitektur i gamla varvsområdet



Vi var 6 personer som fick i uppdrag att åka till Lindholmen och intervjua olika affärer...

Läs mer

Bra leksaksaffär vid Risåsgatan


Ägaren till Någorlunda leksaker heter Christer. Vi har träffat honom under...

Läs mer

Thai Food & Take Away


När vi kom in i restaurangen på Risåsgatan kände vi igen oss för vi...

Läs mer

Hagabadet är populärt


 

När vi gick in i Hagabadet var det en fin reception med olika saker man kunde köpa...

Läs mer

Hagas historia: första arbetarstadsdelen och ockupationer

 

1647 gav Drottning Kristina order att bygga en förstad till fiskare, båtkarlar och...

Läs mer

Bokrecension - Fatta eld

Lärare borde använda minecraft i undervsingen

Bibloteks renovering på Bild och Form!

Bokrecension - Nästan helt okej

No Limit intervjuar Carina Sjöholm, chef över Sjöfartsmuseet

Rysslands invasion av Ukraina

Sagan om trollkarlens herravälde

Utflykt till Göteborgs Synagoga

Därför ska vi äta mer vegetariskt

Vårt läge  i klimatkrisen

Der finns miljöproblem med odlad lax.

Allt du behöver veta om kärnkraft!

MER IDROTT I SKOLAN

Minska bilåkandet

Smutsig natur!

Skräpa inte ner i havet!

Sluta med koldioxidutsläpp!

Sluta åka flygplan!

Gratis transport

No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF