Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 03:46
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Auschwitz


Love Eklund 2011-10-09


När vi var framme samlades vi för att gå igenom reglerna och prata om hur vi skulle bete oss när vi gick runt med guiden. Allting kändes någorlunda konstigt. Som sagt, konstigt var ordet. Detta var ändå bara början. Förväntningarna var ändå ovanligt låga. Resan till Auschwitz var ganska så tyst. Dom flesta låg och sov eller lyssnade på musik. Jag tog det mest lugnt och försökte läsa lite. Innan vi skulle gå runt med guiden så gick alla till ett museum. Där fick vi gå igenom en gata som var fylld med turister. När vi kom in hämtade vi våra headset som vi skulle använda när vi blev guidade. Efter att alla hade tagit på sig dem så gick vi in till bion och kollade på en tråkig dokumentär om Auschwitz. I dokumentären fanns det judar som berättade om andra världskriget och om hur judar blev behandlade på förintelselägret där...


När vi gick ut skulle vi sätta på våra headset och bandspelare. Man kände sig ändå lite pirrig för man visste inte riktigt hur man skulle reagera. Vi har ju läst om det och pratat om det i skolan men det kändes ändå annorlunda att stå där. Att veta att "1000"- tals judar har blivit dödade just här. Ja det kändes overkligt. Med hjälp av en tjeckisk guide blev vi förda till ställen som hörde till förintelse lägret. "Arbeit macht frei" stod det vid ingången till Auschwitz. Detta betyder "arbete ger frihet" vilket inte var sant. Förmodligen stod de det för att lugna judarna och tro att det finns hop om frihet. I själva verket hade nazisterna planerat att döda alla judar vare de arbetade eller ej. Vi gick in i ett av alla de hus som judarna levde i. Där det nu var omgjort till ett slags museum, som folk kunde kolla på. Där fanns det olika texter om judar. Delvis texter som judar hade skrivit, och bilder med fakta om förintelselägret.


Sjuka barn och föräldrar steg på tåget till Auschwitz i den två dagars långa resan ditt. Många led av svåra sjukdomar. Det fanns inget vatten på tåget och dom flesta klarade inte ens hela resan. De som kom fram blev skickade åt olika håll beroende på hur sjuk man var. Den friska gruppen överlevde och dom sjuka var för värdelösa för att göra nån nytta där. Det fanns alltid en man som hade blivit beordrad att säga till dem att dom skulle duscha och klä på sig rena kläder och få lite mat .Judarna visste inte mycket om vad det här lägret gick ut på. Först rakades Judarnas hår och sen tog dom alla smycken och värdefulla saker som de hade. Sen skulle dom in i duscharna. Judarna hade ingen aning om vad som skulle komma att ske. Duscharna var fyllda med "cyklon B". Det var ett slags gift som dom använde för att ta död på judarna. Det tog drygt tre minuter och sen var nästan alla judar döda.


Vi gick vidare för att kolla i ett av alla husen som fanns där. I ett av rummen visade han guiden oss hela Auschwitz som var fylld med massor av judar och vakter i. Guiden berättade även om den kända gasen Cyklon-B. Det var en giftgas som användes under förintelse lägret för att ta död på många antals judar. Man behövde bara vrida på handtaget till gaskammaren så kom det ut giftgas. Tre Cyklon-B. krävdes för att ta död på judarna i en gaskammare. Det tog ungefär 3 minuter och sen var dem klara. Det var en mycket effektiv metod för det kostade inte särskilt mycket pengar och det behövde inte upptäckas av fångarna.


Sen visade han oss all mängd hår och all mängd kläder efteravrättade judar. Alla saker som judarna hade som var värdefulla. Det var väldigt hemskt för man fick verkligen se och förstå mängden som dog där Det var obeskrivlig mycket. 1.1 miljoner judar dog i Auschwitz man kunde inte tro sina ögon och ganska mycket av den mängden fanns där. Och det var inte allt det fanns mycket mer. Det var svårt att tänka den tanken.


Guiden visade oss också lite propaganda som dom använde där. Bakom stängslet som var fyllda med el fanns det vatten. Judarna hade blivit tillsagda att bada där och sen tog dem en bild för att vissa hur bra dem hade det här på
lägret. Propagandan var en stor del av att judarna var där. Det var väldigt viktigt för dem att ha propaganda.
Judarnas celler var väldigt små och sönder slitna. Med en säng. Där fick de sova i några timmar per natt och sen skulle de upp och jobba igen. När det gällde mat fick judarna bara en måltid om dagen. Oftast blev det nån soppa. Många judar var för svaga för att arbeta och blev dödade.


Vi gick in i ett rum där det fanns bilder på massor av judar med killar och tjejer som hade tillfångatagits. Vissa personer såg helt skräckslagna ut. Vissa såg väldigt lugna ut. Förmodligen var det för att dom visste olika om förintelselägret. På bilderna stod deras namn. Det stod var de dog av och när dom dog. En sak som man la märke till var att många judar hade dött på samma dag av samma händelse. Många hade tex dött av hjärtinfarkt. På precis samma dag. SS- männen hade förmodligen dödat dem på ett annat sätt. För att det skulle se bättre ut.


Vid utgången från Auschwitz fanns det blommor. Dessa hade skickats dit av judar för att minnas de som hade dött. Då kunde man verkligen förstå hur många som hade dött. För det var nästan kusligt många blommor där.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Rosa Bussarna 2011

Fann 12 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Homosexuellas rättigheter - då och nu   Nyman   2021-10-08
Auschwitz - Mänsklighetens idioti   Ericsson   2011-10-15
Sovjetunionens strävan efter Västberlin   Wass   2011-10-15
Att blunda för sanningen   Nilsson   2011-10-11
Auschwitz   Eklund   2011-10-09
Vad ska man göra? En novell.   Skönvall   2011-10-08
Auschwitz   Larsson   2011-10-08
Auschwitz då. En berättelse.     2011-10-08
ANTISEMITISMEN     2011-10-08
Grisen Lisas park i Berlin   Schütz Eriksson   2011-10-07
Kan du tro det?   Bontes Gaisek   2011-10-06
Nynazism i Sverige - hur nationalsocialistiska är vi?     2011-10-03
No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF