Torsdagen den 2 maj 2024 - klockan 02:54
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Homosexuellas rättigheter - då och nu


Oskar Nyman 2021-10-08

"Sexualdriftens abnorma riktning mot personer af samma kön. Det normala förhållandet kallas HETEROSEXUALITET. Homosexualiteten är i allmänhet medfödd och måste betraktas som ett uttryck för en vederbörande persons släkt förefintlig nervös degeneration. Med afseende på dess utveckling och styrka är anmärkningsvärdt, att åtskilliga olikheter förefinnas och växlingar från den svagaste dragning till den tydligaste uttalade förkärlek för personer af samma kön förekomma.(...) De homosexuella tendenserna äro vanligen förenade med en allmän omvärdering af synpunkter, böjelser och intressen, som i något avseende sammanhänga med det sexuella lifvet, och det sexuella lifvets inflytande sträcker sig otifvelaktigt längre än mången tror. (...) Det är icke sällan fallet, att homosexuella personer i uppförandet, sätt att kläda sig, hållning och åtbörder ha något visst för sexuallifvets tendenser karakteristiskt. Homosexuella män ha sålunda understundom något feminint öfver hela sin personlighet och röja i sin smakriktning en viss kvinnlig esteticism, och hos de homosexuella kvinnorna kommer omedvetet den sexuella förnekelsen af det egna könet till uttryck i ett manligt sätt att kläda sig, manlig hållning, manliga intressen. Ibland tager sig det sexuella anlaget ett ännu tydligare uttryck i vederbörandes kroppsliga byggnad, som hos de homosexuella männen företer en viss formernas rundning och spädhet, hos de homosexuella kvinnorna manliga proportioner och hårdhet i linjerna, utan att sexualorganen behöfva förete den minsta påvisbara afvikelse från det normala. (...) Sexuella missbruk och ovanor, såsom onani, kunna ur detta tillstånd främja en mera bestämdt framträdande af det homosexuella begäret."


- Nordisk familjebok - Konverstionslexikon och Realencyklopedi, 1909 om homosexualitet.

Den historiska synen på homosexualitet.
Alltså - för 100 år sen här i Sverige och Norden ansågs det vara onormalt att ha ett begär till någon med samma kön. Fram tills 1944 var det t.o.m kriminellt att vara homosexuell (man kunde få straffarbete i uppemot 2 år), efter det betraktades det som en sjukdom, ända fram tills 1979. 1995 blev det accepterat att ingå i registrerat partnerskap med personer av samma kön. Men än idag kan det vara svårt för homosexuella att få gifta sig i kyrkor t.ex.
Hur kommer det sig att vissa människor kan ha så annorlunda syn på folk med samma känslor som alla andra, men till andra personer? Visserligen kan de inte genetiskt skaffa barn med varandra (än...), men är det verkligen grundprincipen? Rent evolutionärt, ja (men alla tror ju inte ens på evolutionen), men jag kan tänka mig att 99% av alla som tycker att homosexualitet är fel inte tänkte på evolutionen/gener när de hittade sin livspartner.
Tänk dig själv att någon skulle komma till dig och säga att det är fel att älska den personen du älskar?


Under antikens Grekland var manlig homosexualitet inte bara accepterat utan snarare högt skattat. Att tillägga finns dock att det oftast var pederasti1 som pågick. Som ung man att bli påsatt av en vuxen man ansågs som en bra uppfostran för att bli manliga män istället för pojkar. Dock var det inte lika "accepterat" för kvinnor eller slavar, det är samma sak som inom politiken och det mesta andra sakerna i Grekland på den tiden - det mesta var rätt bra för män, men för alla andra var det bedrövligt. Under samma tid, men i olika kulturer som använde Kama Sutra avråds det homosexuella sexet, men inte på grund av etiska eller moraliska skäl - utan med hänvisning till hygienen. Än så länge har vi alltså ändå en relativt bra syn på homosexualitet.


I det tidiga romarriket sågs homosexualitet kanske inte på ett accepterat sätt, men sexuellt umgänge skedde ändå mellan män, ganska öppet t.o.m i de högre samhällsklasserna. Under 400/500-talet började dock problemen. Sexuell avhållsamhet blev ett sätt att visa sin renhet till Gud. Det infördes dödsstraff för homosexuella och anledningen var för att de tyckte att hungersnöd, jordbävningar och pesten berodde att män/kvinnor hade sex med någon av samma kön. Hitler sa ungefär samma sak under sin tid - judarna var orena, det var deras fel att Tyskland hade hamnat så långt ner, det var deras fel att tyskarna var fattiga och hungriga. Jag tror att många av de som tycker att homosexualitet är fel skulle kunna skriva under på att Hitler gjorde helt fel, men ändå tycker folk att homosexualitet är fel, fast den tron bygger på exakt samma propaganda som Hitler spred.


Under medeltiden blev kyrkans syn på homosexualitet allt mer dominerande. De sa att sex bara ska utföras i syfte att skaffa barn. I början fick man en varning, men det blev värre och värre med åren. Man kunde beskylla sin granne för sodomi2 och dagen efter se honom bli dödad. Under 1600- och 1700-talen blev det lite mildare, dödsstraff var fortfarande i tiden, men det räckte inte att bli anklagad för sodomi - oftast krävdes något mer för att man skulle avrättas. Det var nästan uteslutande manlig homosexualitet som lagarna gällde för dock.


Under upplysningstiden började man sprida ryktet om att homosexualitet skulle vara en sjukdom. Men man började faktiskt se mildare på det istället, man talade om de som sjuka, degenererade eller perversa (som i exemplet från familjeboken). Man försökte bota homosexualiteten istället för att döda folk. Dock får man inte tro att homosexuella fick det så mycket bättre - de kastrerades och i vissa fall dog man, fortfarande ansågs man vara abnormal eller omänskligt och man behandlades där efter.
_____________________________________________________________________________________
Faktaruta:
Frankrike 1791
Brasilien 1830
Italien 1889
Ryssland 1914 (1933 blev det olagligt igen)/1993
Polen 1932/ 1991 (slutades det ses som en sjukdom.)
Danmark 1933
Island 1940
Sverige 1944/1979 (slutades det ses som en sjukdom)
Tyskland 1957 (öst)/1969 (väst)/1994 (hela).
Storbritannien 1967
Kanada 1969
USA "2003"
_____________________________________________________________________________

Dagens syn på homosexualitet.

Frankrike har en något annorlunda syn på homosexualitet.De var i och med franska revolutionen först i världen att godkänna det och de har en levande gaykultur men tyvärr är dagens lagstiftning sämre. 1999 kom en lag om att man har rätt att registrera sitt partnerskap, men man ska understryka att det inte är samma sak som att gifta sig. De är ett fritt land på ett sätt - man får ha sex och man får älska vem man vill öppet utan att vara rädd. Men ändå är det inte godkänt att gifta sig eller adoptera barn. Enligt wikipedia var 62 procent för och 37 procent3 emot rätten att gifta sig, ändå finns det fortfarande inte en lag att de ska få det. Dock var ca 55 procent emot rätten att få adoptera och 44 procent emot. Varför är det så, vad tror folk ska hända om man har homosexuella föräldrar? Man kommer inte bli skadad för livet, man kanske kommer sakna moder/fadersfiguren men det är så mycket bättre att ha två pappor/mammor som älskar en än två föräldrar som inte ville ha en eller att hamna på barnhem. Om man blir mobbad för att man har homosexuella föräldrar så är det ju inte föräldrarna eller adoptionen som är problemet - det är mobbarna. Man måste se roten och ta itu med problemet redan där!


I Italien då, som inte skrev nånting i sin grundlag om att homosexualitet är fel har verkligen gjort en vändning inom den värderingen. I en artikel i DN från förra året läser jag:


"Som homosexuell i Italien har du näst intill obefintliga rättigheter; varken pension, arvsrätt eller tillåtelse att adoptera. (...)' Rom har blivit en homofob stad, legitimerad av en fördömande katolsk kyrka' (...)Italien är långt ifrån homovänligt. Landet saknar helt lagstiftning som ger ett homosexuellt par rättigheter som sambeskattning, pension, rätt att ärva eller ens bli erkänd som anhörig om den ena partnern skulle hamna på sjukhus. Adoption framstår som något hämtat ur en science fiction-film. Våldet mot homosexuella har ökat markant. Det har säkert att göra med att det inte finns en lagstiftning som förbjuder att hetsa och diskriminera homosexuella."


De fortsätter med att förklara att även om deras nya borgmästare är emot våldet mot homosexuella, så kommer varken han eller något annat parti att våga gå emot kyrkan. För en och en halv vecka sen anklagades påven och tre andra högt uppsatta inom Vatikanen för sexuella övergrepp. För ett år sen så sa han precis samma sak som förr i tiden - att homosexualitet är ett brott mot freden. Och det här är den högst uppsatta personen inom katolicismen! Jag kan ha nån slags förståelse för att folk gick på det för tusen år sen, man visste inte det man vet idag, och spridningen av ideologier och tankar var inte lika lättillgängligt - sa någon att det var på ett sätt, ja då var det så, för auktoriteterna sa ju det. Men än idag följer vi blint kyrkan (och regeringen för den delen), de som har makt tror folk på. "Religion är opium för folket" sa Marx.


Ett land som tvärtemot Italien har gått åt ett bättre håll är Tyskland. De hade världens första tidning för homosexuella (som publicerades från 1896-1932) och många homosexuella flyttade dit under 1800- och tidiga 1900-talet för en fristad. Sen kom 30- och 40-talet, där de som ni vet blev skickade till koncentrationsläger och alltså bortförda från sitt hem, m.m. Men därefter blommade gaykulturen upp igen, både i Väst- och Östberlin startade det upp massor av gayklubbar. Idag är det antagligen världens bästa stad att vara homosexuell i! Och Tyskland är ju minst sagt ett land som det inte går dåligt för idag, sin inställning till dess homosexuella befolkning till trots.


Nu kommer vi då till Sverige. Här har homosexuella adoptionsmöjligheter. De får både ingå partnerskap och gifta sig, även om det fortfarande är svårt att få gifta sig i kyrkan. Det finns stora HBTQ-parader. Det är alltså väldigt accepterat att vara homosexuell - hela 86% "accepterar" homosexualitet! Men jag ska visa några exempel om vad kyrkan tycker. Jag hittade en kristen svensk sida som jag tänker citera


"Förslaget om att låta homosexuella adoptera barn är dåligt genomtänkt.Man får olustkänslor bara av att tänka på det. Det är osunt och i högsta grad orättfärdigt.Jag ser det som en katastrof. Denna olustkänsla är inte homofobi utan en sund reaktion och det är massor av människor som känner det likadant men många vågar inte tala om det på grund av homomaffians framgångar i vårt land. Homosexuella har tilldelats många maktpositioner inom massmedia, m.m. Många kristna vågar inte försvara Guds ord. De är skrämda till tystnad. De vill inte bli omtalade som kärlekslösa. Att bejaka ett orent sexliv och undertrycka sanningen i Guds ord anser jag inte vara kärlek. Man måste skilja på kärlek till människor och kärlek till orenhet. Gud älskar människan men inte synden.Ecce Homo-utställningen är ett hån både mot Gud och mot kristna."


Jehovas Vittne är ett annat ganska läskigt exempel på vad vissa tycker. De har en hel sida om "hur man kan undvika homosexuella handlingar", med hänvisningar till gamla goda bibeln. Här kommer ett utdrag av det:

"Idag är det många - även en del präster - som tonar ner frågan om homosexuella handlingar. Men Bibeln är mycket tydlig. Den säger oss att Jehova Gud skapade mannen och kvinnan och att han avsåg att de sexuella begären skulle tillfredsställas enbart mellan man och hustru. Många menar naturligtvis att Bibeln är omodern. (...) Men varför är somliga så snabba att påstå det? Ofta beror det på att Bibelns syn kommer i konflikt med vad de själva anser. De förkastar Guds ord för att det lär något annat än vad de självavilltro. Den här synen är fördomsfull, och Bibeln uppmanar oss att höja oss över sådant trångsynt tänkesätt! Jehova Gud uppmanar oss i sitt ord att begrunda det förhållandet att hans bud är till för vårt bästa. Det är förnuftigt. Vem känner, trots allt, den mänskliga naturen bättre än vår Skapare?"


Sen fortsätter de med ett par steg för att undvika det:
  1. Kasta alla dina bekymmer på Jehova i bön!
  2. Fyll ditt sinne med uppbyggande andliga tankar - läs Bibeln dagligen.
  3. Håll dig borta från pornografi och homosexuell propaganda, som bara stimulerar felaktiga tankar.
  4. Sök upp en förtrogen vän, och tala med honom eller henne om dina tankar.(En mogen vuxen kristen).
De avslutar med: "Naturligtvis kan endel säga att det är meningslöst att göra allt det här och att du helt enkelt skall bejaka din sexualitet och acceptera vad du är. Men Bibeln säger att du kan göra bättre än så!"

I frågan hur Svenska Kyrkan ser på homosexualitet svarar de:

Somliga menar att homosexualitet förbjuds, andra att de samkönade relationer som nämns inte är av samma typ som finns idag och att kärleksbudet och Jesu förhållningssätt är viktigare än gamla tiders etik i nomadsamhället.

Jag är så trött på att folk ska vara så emot saker som man inte behöver bry sig om. Gillar man inte tanken på att killar har sex med varandra så behöver man inte tänka på det, låt världen gå vidare. Man behöver inte lägga sig i allt. Man behöver inte tro att de ska brinna i helvetet för kärlek till "fel" kön. Jag tycker personligen att folk med en tro om att det sitter en osynlig man uppe i himlen som tittar på och vet allt om allt och alla hela tiden är lite speciella, men inte går jag runt och försöker få dem att förändras. De får leva sitt liv, jag får leva mitt. Jag hatar inte religiösa, tvärtom avundas jag tron att allt kommer bli bra i slutändan, så länge de låter mig vara ifred när det handlar om min tro. Det är bara lite lustigt tycker jag, att man kan tro på en gud som skulle skapa saker som han sen tycker är fel. Att han skulle skapa människor som folk som VERKLIGEN tror på honom måste förinta.

Men vad hade hänt om vi vände perspektivet till det extrema? Att heterosexuella män och kvinnor har fel - att de skulle tvingas till att bli kära i nån av sitt egna kön? Hade folk förstått vilken absurd idé det är att försöka förändra andra människors uppfattning av kärlek? Jag önskar att man kunde göra nånting för att folk att se att det är precis samma sak. Kärlek som kärlek, den enda skillnaden är att de inte kan fortplanta sig med varandra, men allt annat stämmer. Den första kristna hemsidan jag citerar sa innan och efter det jag citerade att det är en ohälsosam uppväxt att bo hos homosexuella. "Många adoptivbarn har redan massa press på sig och att dp sötta dem i en homosexuell familj är alltså fel"4. Som jag redan har nämnt i stycket om Frankrike - om det handlar om mobbing av barnet så är det ju inte homosexualiteten vi ska förändra på, då är det ju synen på det! Om barn på dagis retas så är det ju för att de har växt upp med tanken att det är fel, personligen tror jag att om man redan från början förklarar att kärlek finns i olika former hade det inte blivit problem i äldre åldrar heller. När det handlar om såna här saker så kan man inte försöka ändra på de utsatta, utan gå direkt till "mobbaren". Jag blir lite rädd när folk säger saker som "fan vad bögigt" eller "så jävla gay", för det degraderar homosexualiteten, vare sig man skämtar eller inte.

Om vi ska se detta i ett tidsperspektiv då. Som sagt tidigare användes det lite som en uppfostringsteknik i Antikens Grekland, hade man som pojke sex med en vuxen man så blev man manligare och det danade karaktären. Det är ju verkligen inte bra, för då är det ju inte på bådas villkor, men det man kan lära sig av detta är att det i alla fall inte var så tabu att tänka på två killar som hade sex med varandra. I Romarriket blev det mer och mer tabu däremot. Det var relativt öppet i högre samhällsklasser, men ändå inte till den grad att man kunde leva öppet som homosexuell. Tyvärr fortsätter det ju såhär i över 1000 år till, inte förrän sent 1700-tal och tidigt 1800-tal börjar man diskutera om det och då börjar man istället se det som en sjukdom!

Så sent som 2003 var USA:s högsta domstol tvungna att ta bort lagar som kriminaliserade homosexualitet - i 14 delstater! Och fram till för två veckor sen fick inte homosexuella officiellt gå med i armén. 1993 infördes policyn "Don't ask, don't tell5" av Bill Clinton, vilket var en kompromiss och innebar att om inte stark misstanke att någon var homosexuell skulle man inte fråga nåt och sålänge man inte pratade öppet om sin läggning så fick man stanna i armén6. Barack Obama lovade att ta bort det för två år sen och nu (äntligen), den 20 september 2011 togs den bort.

Jag kan inte fatta att vi lever i en tid där man fortfarande ser snett på homosexuella. Att man använder bög och lebb som skällsord, man borde fan se på det med respekt istället. Man kan inte göra skillnad på kärlek, för det är ju ingen som får bestämma själv om vem man älskar!
Varför ska det vara så svårt för så många att inte bara leva i en slags samexistens? Man måste inte älska alla. Alla måste inte tycka som en själv. Men man måste acceptera att det ser ut så. Folk är olika/Alla lika, alla olika.

Idag står det bara "sexualdrift inriktad mot samma kön" i svenska akademiens ordbok, så det känns verkligen som om vi har kommit en bit av vägen. Men det är så långt kvar. Jag längtar tills den dagen när det inte är nån skillnad i samhället att vara homosexuell och heterosexuell.

KÄLLOR

http://www.sv.wikipedia.org/wiki/Homosexualitet
Man kanske inte alltid ska lita blint på wikipedia, men eftersom homosexualitet är ett sånt stort ämne tror jag att det som står här är sant.


http://www.sv.wikipedia.org/wiki/Homosexualitetens_historia


http://www.home.swipnet.se/~w-76582/homo/hist2.html
Har aldrig varit på den här sidan innan, men eftersom det jag läste här stämnde överens med det som stod på wikipedia tror jag på det.


http://www.rfsl.se/?p=923
RFSL är ju riksförbundet för homosexuellas, bisexuellas och transpersoners rättigheter, går inte att inte lita på den här sidan.


http://www.dn.se/livsstil/reportage/deras-karlek-blir-fordomd
DN är en respekterad dagstidning och eftersom det var en intervju med folk så litar jag på vad som står.


http://www.humanistbloggen.blogspot.com/2011/09/paven-anmald-till-internationella.html
Jag hittade flera sidor som sa samma sak, dessutom citerade den här sidan till TT och The Guardian, så det är svårt att inte lita på det.


http://www.ur.se/id/155741
UR är ju känt för att vara skitbra, vilket det är.


http://www.sv.wikipedia.org/wiki/Berlins_gayliv


http://www.brobyggarna.org/217.homosexuell.adoption.html
Eftersom detta bara är åsikter kan jag varken lita/inte lita, jag har bara citerat.


http://www.watchtower.org/z/200702b/article_01.htm
Eftersom detta bara är åsikter kan jag varken lita/inte lita, jag har bara citerat.


http://www.svenskakyrkan.se/default.aspx?di=680642
Eftersom detta bara är åsikter kan jag varken lita/inte lita, jag har bara citerat.


http://bengtheld.blogspot.com/2010/01/86-i-sverige-accepterar-homosexualitet_24.html
Det är ju en blogg, MEN han/hon hänvisar till opinionsinstitutetPew Research Center, så jag litar på det.

1 "Erotisk kärlek och sexualitet mellan en vuxen man å ena sidan, och en pojke eller yngre man å andra sidan." - wikipedia.

2 Det som man kallade homosexualitet under medeltiden.

3 Jag vet att det saknas en procent, tänker att det är decimalerna.

5 Fråga inte, berätta inte på svenska.

6 Innan dess blev man bortsållad från uttagningarna om man var homosexuell.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Rosa Bussarna 2011

Fann 12 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Homosexuellas rättigheter - då och nu   Nyman   2021-10-08
Auschwitz - Mänsklighetens idioti   Ericsson   2011-10-15
Sovjetunionens strävan efter Västberlin   Wass   2011-10-15
Att blunda för sanningen   Nilsson   2011-10-11
Auschwitz   Eklund   2011-10-09
Vad ska man göra? En novell.   Skönvall   2011-10-08
Auschwitz   Larsson   2011-10-08
Auschwitz då. En berättelse.     2011-10-08
ANTISEMITISMEN     2011-10-08
Grisen Lisas park i Berlin   Schütz Eriksson   2011-10-07
Kan du tro det?   Bontes Gaisek   2011-10-06
Nynazism i Sverige - hur nationalsocialistiska är vi?     2011-10-03
No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF