Torsdagen den 25 april 2024 - klockan 13:10
Netbased paper produced by Freinetskolan Bild & Form, Masthugget, Göteborg, Sweden
Sök Sökhjälp
Publicerade
Arkiv
« Föreg. Nästa »

Mest lästa

Göteborgs-Posten

Grisen Lisas park i Berlin


Birka Schütz Eriksson 2011-10-07


När jag var liten hade vi en lägenhet nära Görlitzer park i Kreuzberg som vi bodde i på loven och jag gick ofta till parken för att titta på djuren och hälsa på min favorit: grisen Lisa. Så nu när vi skulle åka till Berlin ville jag åka till parken för att återuppleva gamla minnen.

Görlitzer park är en stor park mitt i Berlin och här finns caféer, restaurang, tennisbanor, hundpark, lekplatser och zoo. Ja, praktiskt taget allt som gör en park.
Vår lärare David och några klasskamrater följde med mig till parken, vi var alla mycket förväntansfulla. Men när vi kom hit blev jag mycket förvånad: Den stora rutschkanan finns inte kvar, på caféerna sitter det öldrickandes gubbar och på de stora gräsmattorna springer langarnas pitbulls omkring. Överallt sitter gäng som stirrar misstänksamt på oss och mitt zoo som jag sett fram emot så mycket är stängt - på en onsdag. Inte syns det till några djur heller. Parken känns inte alls särskilt trivsam längre och mina följeslagare är förvånade över varför jag pratat så gott om parken. Jag undrar vad som hänt med min park - och med djuren på zoo.

När jag söker på internet hittar jag olika röster om parken: "Its not a park. It's a drug dealers paddock" eller "The grass smoked in Görlitzer Park is far more popular than the grass growing in it!". Men andra säger att parken har en energi som få, att alla människor har något att göra här.

Görlitzer park, mitt i Berlin!
Görlitzer park har en intressant historia som förmodligen bidrar till att parken är så skräpig och känns lite udda. Parken var tidigare Görlitzer station. Stationen var en av övergångarna mellan Öst- och Västberlin men stängdes när muren byggdes. Man rev ner den vackra (men i andra världskriget sönderbombade) stationen och gjorde om området till en park. Kreuzberg var det område i Västberlin som låg närmast muren och under kalla kriget bodde det mestadels invandrare, punkare, konstnärer och studenter där.

Efter murens fall 1989 blev Berlin återigen huvudstad och staden började sakta förändras men det är fortfarande en stad präglad av både andra världskriget och kalla kriget. Exempel på stadsdelar där man ser det tydligast är i Kreuzberg och de gamla stadsdelarna i Östberlin så som Friedrichshain och Mitte, där husen är gamla och väldigt olika från varandra, det är graffiti överallt och man ser människor från olika nationer och kulturer.

Men jag har fortfarande inte fått svar på vad som hänt med Görlitzer park. Jag får fråga mamma! "Varför är inte parken som den var förut? Var är djuren? Och varför är det fullt med knarkare i parken?"
"Det har alltid varit mycket knarkare i parken, speciellt vid ingångarna till parken, men det finns massor av andra människor i parken också: stora familjer som grillar, ungdomar som pluggar och joggare. I Berlin blandas folk och man gillar att slappa i parkerna. När du var mindre tänkte du inte på hur olika människorna var, du var mest intresserad av djuren och speciellt grisarna!"
"Men nu var det inget vanligt folk i parken!"
"Men vilken tid var ni där? Var det mitt på dagen en vardag? Då är ju de flesta i skolan eller på jobbet, kan det varit därför? Djuren kanske inte är där på hösten och vinter, det kanske blir för kallt för dem."

Det kanske är som mamma säger, parken kanske inte alls har förändrats, men att jag ser och tänker annorlunda. Kreuzberg har blivit alltmer populärt efter murens fall och förändras snabbt när folk med pengar flyttar in, men Görlitzer park är fortfarande en plats dit de rika inte hittat.
















Samtal om Afrika, som överallt I Berlin träffar man folk från hela världen.
Samtal om Afrika, som överallt I Berlin träffar man folk från hela världen.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
3. DanielMob 2024-02-12
2. DevonPag 2024-01-25
1. Arrontus 2024-01-25


Rosa Bussarna 2011

Fann 12 artiklar.

Rubrik   Författare   Publicerad

Homosexuellas rättigheter - då och nu   Nyman   2021-10-08
Auschwitz - Mänsklighetens idioti   Ericsson   2011-10-15
Sovjetunionens strävan efter Västberlin   Wass   2011-10-15
Att blunda för sanningen   Nilsson   2011-10-11
Auschwitz   Eklund   2011-10-09
Vad ska man göra? En novell.   Skönvall   2011-10-08
Auschwitz   Larsson   2011-10-08
Auschwitz då. En berättelse.     2011-10-08
ANTISEMITISMEN     2011-10-08
Grisen Lisas park i Berlin   Schütz Eriksson   2011-10-07
Kan du tro det?   Bontes Gaisek   2011-10-06
Nynazism i Sverige - hur nationalsocialistiska är vi?     2011-10-03
No Limit
Ansvarig utgivare:   David Almlöf
Webmaster:   David Almlöf
Redaktion:   Ågge, Araben, Nirvana, Leo, Jakob, Jakob, Alice, Lucas, Molly, Desmond, Daniel, Melissa , Viktor, Noelle, Anja, Eleazar , Isobel, Marisol , Edwin, Iris, Amanda, John, Vilda, Charlielo, Bruno, Eja, Nelson, Akeelah, Akeelah, Ylva, Casey, Jamie, Elsa, Benton, Delia, Elvira, Melinda, Jordan, Jordan, Henry , Charbel, Chanelle, Chanelle, Elsa, John, Sonja, Ivar, Trulsa, August, Dante, Dante, Dante, Loe, Kim, Valdemar, Teon, Daniel, Juni, Matilda, Bo, My , Thor, Vilma, Anton, Elin, Hugo, Liv, Judit, Saga, Ester, Edit, Ivar, Ivar , Axel, Elsa, Elliot, Tuva , Elmer , Frida, Kira, Olle, Jessica, Olle, Maiken , Valdemar, Kira, Siri, Love, Leenea, Leah, Meya, Vilgot, Simon, Mio, Eira, Nicella, Nicella , Ilias, Edgar, Frank, Lilith, Saga, Elsa, Abdirashid, Jack , Amos, Marit, Astrid, Zeth, Elvin, Aston, Olivia Triana, Sam, Glenda, Glenda, Ebbe, Amir, Amir, André, Aliyah, Atrin, Vega
BoF