En väl förberedd och proffsigt genomförd hyllning till Folke Bohmans skrivargärning...

Artiklar före och efter Folke Bohmans boksläpp 2019


Anders Böhlin 2019-06-12


Efterfrågan på böcker och få dem signerade av Folke, gjorde att det blev en lång väntan, för vissa

Nils-Gunnar Nilsson, räknade upp alla sponsorer, både företag och privata. så  småningom visade det sig att de skänkta pengarna, gott och väl räckte, så att cancerfonden, fick överskottet, även överskottet från försäljningen av boken 'Minnen, människor och miljöer från Ullångersbygden' tillfaller Cancerfonden.



Per-Åke Stockberg och Klas Norberg, hade en lyckad afton. Klas började med Jussi Björlings opera, om midsommarnattens dämpade ljus. Det blev också några sånger, där texten var "anpassad" av Nicke Sjödin. De "släppte" också en tonsatt dikt av Folke, som blev riktigt rörd och  överraskad.
Publiken i Centrumlokalen, som uppgick till 160 pers. och Folke, fick höra den tonsatta dikten för första gången:. Dikten heter Vid Sommarlagår'n och kan höras här: https://www.facebook.com/ullanger/videos/448090649288752/


PRESSMEDDELANDE: 90–årige Folke Bohman släpper bok med minnen och berättelser från Ullångersbygden


Folke Bohman. Foto: Nils-Gunnar Nilsson.

Folke Bohman, nybliven 90–åring från Ullånger, har i en stor del av sitt liv forskat och skrivit om människor, byggnader och händelser i sin egen hembygd.

Nu släpper han en egen bok som lanseras på nationaldagen den 6 juni.

En rejäl pjäs på 224 sidor i formatet liggande A4.

– Det är fantastiskt roligt att det här blir verklighet, säger Folke.

– Jag har tidigare fått artiklar publicerade i bland annat lokalpressen och Kvällsstunden och jag har även gjort små häften. Men att det nu blir en riktig bok av ett urval av allt mitt material, det hade jag aldrig räknat med.

Idén till en bok kom från journalisten Olof Wigren på Svanö och han och kollegan Nils–Gunnar Nilsson från Ullånger är redaktörer för den.

– Nils–Gunnar har gjort ett enormt jobb i det här projektet och gemensamt för oss båda är glädjen att ha fått bidra till att den här lokala kulturskatten når ut till fler och bevaras för kommande generationer, säger Olof.

Hundratals textdokument, tusentals bilder, oräkneliga timmar av research, forskande och intervjuer med människor. Allt grundat i ett genuint intresse för Ullångersbygdens historia, människorna som levt och lever här,  idrott, byggnader, företag och allt annat som har en berättelse i sig.

Folke Bohman har ägnat en stor del av sitt vuxna liv åt att skildra sin hembygd.

– Det är många som både uppskattar Folkes arbete med det här och honom själv som en varm person. Många lokala företag och föreningar, och även privatpersoner, har ställt upp med ekonomiskt stöd och sett till att finansiera boken.

– Den är verkligen hela Ullångers angelägenhet, säger Nils–Gunnar Nilsson.

Något som ytterligare höjer läsvärdet i boken är Folkes personliga minnen och dikter.

Folke Bohman är Ullångers enträgne historiker och en verklig hedersman.

– Det har varit ett sant nöje att göra den här boken tillsammans med Folke, intygar redaktörerna.
Olof Wigren
Boken ”Minnen, människor och miljöer från Ullångersbygden” är formgiven och tryckt av Ågrenshuset i Bjästa och tryckt i 500 exemplar.Releasen sker i form av ett musikkafé med boksläpp på Centrumhuset i Ullånger den 6 juni kl 18.00, där Pär–Åke Stockberg och Klas Norberg uppträder och Folke Bohman självklart finns på plats för att intervjuas och signera sin bok.

 

 


Folke Bohman 90 år – de tusen berättelsernas man: "Livsgärningar och livsöden, eller glatt och ledsamt"

 
 
För alla i Ullånger, de flesta i Höga kusten och väldigt många i Kramfors är namnet Folke Bohman välbekant . "De tusen berättelsernas man" har i tysthet fyllt 90 år.
Men hans penna och stora nyfikenhet har däremot inte tystnat. Nya berättelser och historier om folk och fä växer fortfarande fram.
– Jag tycker det är spännande med livsgärningar och livsöden, glatt eller ledsamt, säger Folke Bohman.

Bild: Anders Lidén

I över 50 år har han skrivit historier och berättelser om människor, händelser, platser och kuriosa. Framförallt i och om hemsocknen Ullånger.

En del, men långt ifrån alla berättelser, kommer nu ut i tryckt form som en bok. (Se kultursidorna).

Folke Bohman säger sig inte vara någon föreningsmänniska, men har varit aktiv i hembygdsföreningen och i idrottsföreningen SUIF, både som idrottare och som ledare. Bland annat var han speaker på Höga kusten marathon de 13 första åren.

– Jag har också varit intresserad av politik men inte aktivt i något parti. Jag skulle nog ha varit en belastning för det partiet, för jag vill inte rätta in mig i ledet.

Nu är det dags att Folkes egen historia också berättas, stod det i ett brev till Allehanda.

Sagt och gjort. Undertecknad har som journalist haft kontakt med honom då och då ända sedan 80-talet. Jag ringde upp för att be om en intervju. När han lyfte luren och svarade "Folke" var jag först övertygad om jag ringt fel. Rösten lät som en 40-åring och inte en 90-åring.

Men det var rätt Folke Bohman, lika pigg på rösten som i sinnet. Det var just den berättare som länge skrev de spännande historier vi publicerade i både Västernorrlands Allehanda, Nya Norrland, Nordsverige och Kvällstunden.
"Ullånger i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu..." Njä, kanske var det inte så Lasse Berghagen skrev i signaturen till Allsång på Skanden. Men Folke Bohman har skrivit mängder om Ullånger.

"Ullånger i mitt hjärta, låt mig besjunga dig nu..." Njä, kanske var det inte så Lasse Berghagen skrev i signaturen till Allsång på Skanden. Men Folke Bohman har skrivit mängder om Ullånger.

Bild: Anders Lidén

– Jag har faktiskt också skrivit en del i en svenskspråkig tidning i Österbotten, eftersom jag intresserade mig för Finlands dramatiska historia och min fru Märtha kom från det svensktalande området.

De två möttes när hon som ganska ung kom på besök till Ullånger, som då hade Öja i Finland som vänort. Märtha hade en flicka i Ullånger som brevvän. De två råkade träffas i samma veva och resten är historia som man säger.

– Märtha blev kvar och skötte telefonväxeln i byn ända till den automatiserades.

Men sedan drygt tre år är Folke nu ensam, förutom sonen med familj i Ljungaverk.

– Det var där jag firade födelsedagen under några dagar i lugn och ro, jag är intresserad av människor men egentligen inte så sugen på att synas själv.

Folke Bohman är känd som en av den gamla stammens "allvetare". Men det beror inte på några akademiska meriter utan på egna studier och intresse. Nyfikenhet på livet.

Till yrket har han jobbat på Petterssons Järn i Ullånger, från att han gjorde klart rekryten 1949 till pensionen och drygt det.

Foke Bohman har ett eget bibliotek med böcker han läst. I rummet bakom honom har han sitt "Ångemanlands-bibiotek". Bild: Anders Lidén

– Jag läser väldigt mycket och har nästan ett eget bibliotek. Frågan är bara vad som ska hända med alla böcker när jag är borta. Böcker verkar inte ha något värde längre.

Samma fundering har han på sitt hängmapps-arkiv. Där finns allt källmaterial kring berättelserna om olika profiler i bygden, om hemska händelser och lyckliga tilldragelser. Om fäbodar och idag nästan bortglömda butiker.

Underlaget till storys som till exempel "Näsholms café", "Kyrksilvret", Båtmansänkan", "Ettöringen" och "Bråket i Björnsjön".

– Arkivet väger nog 300 kilo minst.

Tro bara inte att han fastnat i tiden, i lådkameror och skrivmaskin. Visserligen är den fasta datorn inte av senaste modell, men han berättar att där ligger 61 000 filer med berättelser och bilder.

Perfekt katalogiserade.


Enorma mängder källaterial finns i hans personliga "analoga" arkiv. Bild: Anders Lidén

90 år gammal tvekar Folke Bohman inte om att brottas med digitalkameror, datorer och modern teknik. "När min fru låg på Sundbroplund brukade jag streama filmer som vi såg tillsammans".Bild: Anders Lidén

Uppslagen kom från domböcker, kyrkorådsprotokoll, församlingsböcker, bouppteckningar... you name it.

– Där kan det dyka upp många fantastiska händelser, både positiva och negativa.

Fullt lika produktiv som för 50 år sedan är han av naturliga skäl inte, men det finns många berättelser kvar.

– Jag hörde nyligen att när du fyllt 60 år i Tibet börjar tideräkningen om åldern om igen från 1 år. Så då är jag ju faktiskt bara 30 år och du har väl inte ens börjat förskolan, säger han med ett skratt.

 Anders Lidén

0612-77 17 60anders.liden@mittmedia.se

 

 

Han har samlat på historier i hela sitt liv – nu ger Folke Bohman ut en bok med minnen och människor från Ullångersbygden

Folke Bohman, 90 år, har samlat på historier i hela sitt liv. Nu ger han ut några av sina berättelser i bokform – en kulturskatt med minnen, människor och miljöer från Ullångersbygden. Om en vecka är det boksläpp.

Folke Bohman har ett digert bibliotek med tusentals böcker. Och nu ger han ut en egen. 
Bild: Katarina Östholm

Tipsa en vn Skriv ut



Carina Näsholm
Carina Näsholm

Inte sista paret ut...

Fotograferade 1975-76 
Alla har vi varit små (mindre)
Lite påfyllning av bilder från Westins foto
 FRÅN ULLÅNGER OCH GRANNSOCKNARNA

Som vanligt tar jag bort bilder, om det är någon som inte önskar vara med. Hoppas också att Ni rättar till förväxlingar och fel (ex. spegelvända motiv, bruden på rätt sida om brudgummen o.s.v.)...

Läs mer
Varför det kallas 'Stensland' kan kanske framgå 'lite' av bilden. Björn Olof visar här  en kvarbliven kanonkula för Tidnigen Ångermanlands Anders Lidén, från Ryssarnas läger här när de landsteg innan de red upp till Tokriset. Lena Hermansson t.v. Kultursekreterare i Kramfors Kommun gjorde ett upprop i lokalradion, för att få material till 300-årsminnet av Rysshärjningarna. 

Landstigningsplatsen och platsen för slaget 300 år efteråt

Vi fick se en kvarbliven kanonkula, från Ryssarnas läger i Stensland

Lena Hermansson t.v. Kultursekreterare i Kramfors Kommun gjorde ett upprop i lokalradion, för att få material till 300-årsminnet av Rysshärjningarna. Lars Högberg...

Läs mer
Många historier om V Järnefors...

Regementets Dag i Ullånger i Augusti 1955

Visste Ni att det finns en förening som heter MMS? som betyder: Militärmusiksamfundet med Svenskt Marscharkiv, jag hade iallafall ingen aaaning om det, hur som helst på deras hemsida...

Läs mer

Många gamla foton att titta på....
 
Skolkort från Strinne och Geresta Skolor i Bjärtrå 1954-56

Artiklar före och efter Folke Bohmans boksläpp 2019

Som synes...2007 var denna artikel i Ullångersbladet och nu  har 7759 personer  läst den, förstorar det skannade, så går det lättare att läsa om en man som tordes ha en egen uppfattning. Han läste sig till att Jesus riktiga fader fanns i templet..
 I huset uppe i Lillåkersjön satt Erik Danielsson och skrev....

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Anki, Eileen, Hans, Ida, Olof