Kokning.


Karin Eliasson 2008-03-12

Så här kunde en mjölkhämtare se ut.
Så här kunde en mjölkhämtare se ut.

Hur många är det som vet vad en "kokning" är? Den frågan ställde jag mej i morse på väg till jobbet.

Av oss i bilen var det bara jag som hört talas om en "kokning". Är det en lokal historia från Ullånger eller sa man så även på andra platser. Jag fick lära mej detta av mina föräldrar i alla fall och tycker det är något trevligt att dela med mej av.
Ja, vad är då en "kokning". Förr i världen när människor levde enklare och i våra ögon fattigare liv, då hade varje familj ofta många barn också. Min pappa föddes i en stor familj och dom blev till slut femton syskon. Pappa föddes mitt i slåttertiden den 21:a juli och då hade man inte mycket tid med annat än att bärga hö och se till djuren. Farmor var ute igen på åkern redan dagen efter pappa kommit till världen. Så har det berättats för mej.

Baby som sover sött!
Baby som sover sött!

Det var då när släkt, vänner eller grannar kom på besök, för att se den nyfödde/nyfödda, man hade "kokningen" med för att ge ett tillskott till familjen. Kokningen bestod oftast av en soppa som man bar med sej i en hämtare. Det var  många munnar att mätta och mor i huset kunde behöva lite hjälp i köket och då blev kokningen ett välkommet tillskott.
Numera ger vi andra typer av presenter och då oftast något klädplagg till babyn, men så var det inte förr.

Som ett roligt inlägg kan jag berätta att när min yngsta dotter föddes, då kom min svåger, och hade "kokning" med sej. Den bestod av fruktsoppa och levererades i en gul emaljerad mjölkhämtare. Det blev många glada skratt av den händelsen.

Min svåger kommer för övrigt från Vibyggerå, så där visste man tydligen också vad en "kokning" va.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Carina Näsholm
Carina Näsholm

Inte sista paret ut...

Fotograferade 1975-76 
Alla har vi varit små (mindre)
Lite påfyllning av bilder från Westins foto
 FRÅN ULLÅNGER OCH GRANNSOCKNARNA

Som vanligt tar jag bort bilder, om det är någon som inte önskar vara med. Hoppas också att Ni rättar till förväxlingar och fel (ex. spegelvända motiv, bruden på rätt sida om brudgummen o.s.v.)...

Läs mer
Varför det kallas 'Stensland' kan kanske framgå 'lite' av bilden. Björn Olof visar här  en kvarbliven kanonkula för Tidnigen Ångermanlands Anders Lidén, från Ryssarnas läger här när de landsteg innan de red upp till Tokriset. Lena Hermansson t.v. Kultursekreterare i Kramfors Kommun gjorde ett upprop i lokalradion, för att få material till 300-årsminnet av Rysshärjningarna. 

Landstigningsplatsen och platsen för slaget 300 år efteråt

Vi fick se en kvarbliven kanonkula, från Ryssarnas läger i Stensland

Lena Hermansson t.v. Kultursekreterare i Kramfors Kommun gjorde ett upprop i lokalradion, för att få material till 300-årsminnet av Rysshärjningarna. Lars Högberg...

Läs mer
Många historier om V Järnefors...

Regementets Dag i Ullånger i Augusti 1955

Visste Ni att det finns en förening som heter MMS? som betyder: Militärmusiksamfundet med Svenskt Marscharkiv, jag hade iallafall ingen aaaning om det, hur som helst på deras hemsida...

Läs mer

Många gamla foton att titta på....
 
Skolkort från Strinne och Geresta Skolor i Bjärtrå 1954-56

Artiklar före och efter Folke Bohmans boksläpp 2019

Som synes...2007 var denna artikel i Ullångersbladet och nu  har 7759 personer  läst den, förstorar det skannade, så går det lättare att läsa om en man som tordes ha en egen uppfattning. Han läste sig till att Jesus riktiga fader fanns i templet..
 I huset uppe i Lillåkersjön satt Erik Danielsson och skrev....

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof