Bomärken var inte bara, detsamma som namnteckningar..
Kolla om det finns något bomärke som DU kan använda!!
Anders Böhlin
2009-02-08
Bild:Skanner AB Den som forskat efter och dokumenterat...
I SUIFs arkiv som ordföranden Birger Jonsson, håller på att gå igenom, fanns också två A3 sidor med gamla bomärken. Därför kan jag dela med mig till läsarna som kanske med lite släktforkning kan hitta anhöriga i listan. Dessutom finns det ett bomärke från varje by, om det stämmer skulle vi ha 37 byar i Ullånger. Själv fann jag min farmors far först på listan. Redan på 1300-talet sägs bomärken börjat att användas i Sverige. Under 1800talet ersattes bomärken av signaturer på pappersunderskrifter. men jag minns när det avverkades skog när jag var liten. Då tummades timmret in och breddes ut på någon lägda, då höggs ägarens tecken in på varje "bit" men om det var det gamla bomärket från hemmanet eller någon symbol som kommit från Skogsägareföreningen vet jag inte.
Men det är inte bara en svensk företeelse, att använda bomärken. Många utländska forskare har ägnat sin forskning åt detta ämne. Men år 2003 trycktes en svensk doktorsavhandling av Tuve Skånberg där det hävdas att redan 380 e.Kr. uppträder de första bomärkena som kors och korsvarianter fogade till egyptiska notariers namnunderskrifter på olika dokument på papyrus.
Bild:Skanner AB ...dessa bomärken heter Folke Berglund en fd Ullångersbo som (1972) skickat...
Bild:Skanner AB ...materialet till Ullånger, det finns också uppsatt på tavlor i Hembygdsgården och i Församlingshemmet. Dessa tavlor har tecknats av från originalet av Bertil Westman, tidigare rektor på Herrskogsskolan, med hjälp att trycka bladen av Peppe Sandström.