Linné passerade Äskja på sin resa norrut

Linné och hans lärjungar berör i högsta grad Ångermanland


Anders Böhlin 2007-06-25

Linné mötte inga husbilar när han passerade Äskja
Bild:A.Böhlin
Linné mötte inga husbilar när han passerade Äskja

En Ångermanlänning "nere" i Hälsingland som heter Solveig Nordin har påpassligt skickat uppgifter i anslutning till 300-års firandet av Carl von Linnés födelse. Solveig har inom parentes varit projektledare hos Luftfartsverket så enligt uppgift är det henne vi har att tacka för att tågen norrifrån stannar vid Arlanda, på 'våra' resor.

Eftersom det på Linnés nordliga resa enligt Solveig, nämns över femtio platser på resan genom Gävleborgs och Västernorrlands län, Nu finns tex ÄSKJA  med på resan genom Västernorrland på samma sätt som Norrbotten och Västerbotten gjorde en hemsida på kartan där finns resan ända in i Norge. Vägverket i Skåne har redan gjort en sammanställning av Skånska resan 1749  med denna som förlaga har nu Solveig och Vägverket i Västernorrlands  och Gävleborgs län, gjort så att det är möjligt att på en karta "pricka in" och få upplysningar om de platser som finns med på Linnés återgivning av resan från länen nedanför Norrbotten och Västerbotten.
Söder om och i Stockholm finns redan en hel del beskrivet om Linnés arbeten.

Men minst lika intressant är Linnés lärjungar deras arbeten och ursprung, tex Pehr Löfling, Linnés favorit.

Bilden kommer från Löflingskolan i Puerto Ordaz, Ciudad Guayana i Venezuela. fotograf: Solveig Nordin Zamano
Bild:Solveig Nordin Zamano
Bilden kommer från Löflingskolan i Puerto Ordaz, Ciudad Guayana i Venezuela. fotograf: Solveig Nordin Zamano

Solveig har sen tio år tllbaka rest i Pehr Löflings fotspår och forskat om hans resväg och om Löflingminnen i dagens Venezuela. Hon håller på att utveckla bl a skolsamverkan längs Löflingrutten som går från Sverige över Spanien och slutar vid hans gravplats i Venezuela. En samverkan mellan
Löflingskolan i Venezuela och Vasaskolan i Gävle inleddes vid årsskiftet på Solveigs initiativ som en aktivitet i 250-årsminnet under 2006. Löflings privatlärare kom från Ångermanland.
Släktforskare har kommit fram till mamman kommer från Härnösand och Ljustorp, pappan från Ljustorp och arbetade som bokhållare på Åvike bruk, vid havet, mitt emellan H-sand och S-svall. Senare flyttade familjen till Tolvfors bruk vid Gävle. De bodde senare på vallonbruken i Forsmark och Hillebola i Uppland, överallt med fadern som bruksbokhållare.

Pehr Löfling kartlade spanska växter och översatte botaniska och andra texter under sin tid i inkvisitionens Spanien, skickade fiskar till drottningen i Sverige innan sin avresa från Spanien. Dessa fiskar finns idag i Naturhistoriska Riksmuséet i Stockholm.
Han reste ut till Sydamerika som Kunglig Spansk Botaniker med fyra medhjälpare i den stora spanska gränsdragningsexpeditionen 1754 och var den förste att vetenskapligt dokumentera flora, fauna och folkliv i det område som idag kallas Venezuela. Han ligger begravd nära Orinocofloden, ca 25 mil uppströms där Caronífloden mynnar ut. Material efter Löfling finns i Botaniska trädgårdens arkiv i Madrid, Spanien.


Pehr Kalm

Pehr Kalm
Bild:Arkiv
Pehr Kalm

Urklipp från SVT's hemsida
Föräldrar från Närpes socken i Korsnäs, vid Vasa i Finland.
Kalm, född 1716 i Ångermanland, Solveig Nordin har nyligen fått veta att Pehr Kalm föddes i Själevads socken.
Solveig inväntar också besked från Själevads-folk om på vilken ort det är noterat att mamman bodde, fadern dog i Själevads socken före Pehrs födelse. Modern återvände till Finland och bosatte sig i Vasa efter krigsslutet. Freden var år 1721. Pehr gick i Vasa trivialskola innan han började på Åbo universitet 1735, Uppsala fem-sex år senare.

Andreas Berlin

På Noras hemsida finns uppgifter om Andreas Berlin

Andreas Henricsson Berlin föddes den 20 maj 1746, och döptes följande söndag i Nora kyrka. Familjen bodde då i Bredsätter, men flyttade året efter Andreas' födelse till Nordvik. Nordvik låg vid kustlandsvägen, i höjd med gästgivargården i Skullersta. Tisdagen den 4 augusti 1752 gästades Andreas Berlins hem av självaste konung Adolf Fredrik, som åt middag hos kronobefallningsmannen på sin färd från Finland hem till Stockholm.

Artedi - Linnés kollega och vän......från Bredbyn o Nordmaling - Ångermanland

Örnskölsviks kommuns hemsida

Petrus Artedi
Artedi (1705 - 1735) föddes i Anundsjö socken. Uppväxten vid en av de fiskrikaste sjöarna i Norrland, Anundsjön i Moälvens vattensystem, kan ha bidragit till Artedis stora intresse för fisk. Han var den tidens främste iktyolog (fiskforskare) och kollega med Carl von Linné. Under sin levnad var Artedi i stort sett okänd. Efter Artedis död genom drunkning i Amsterdam publicerade Linné hans stora verk Ichthyologia. Artedis klassificering av världens fiskarter stod sig ännu på 1900-talet och han kallas idag för den moderna fisksystematikens grundare. Flera nutida forskare anser att Artedis bidrag till Linnés universella klassificeringssystem var så betydande att det ifrågasätts om Linnés system överhuvudtaget hade kunnat tillkomma utan Artedis arbete.

Nordmalings Kommuns hemsida

Under 2005 genomfördes en rad aktiviteter som ägde rum för att uppmärksamma fiskforskaren och Nordmalingssonen Peter Artedi som föddes för 300 år sedan. Nordmalings föreningsliv genomförde flera arrangemang som gjordes för att göra Peter Artedi mera känd på hemmaplan. Naturhistoriska riksmuseet t presenterade Artedis forskning på nationell nivå i olika sammanhang under året.  Aktiviteterna finns här på hemsidan. Läs om Artedi längst ned på sidan!

Linnés klättring i Skuleberget

Nu finns det wire att hålla sig i på Skuleberget, även hjälm och man får inte vara för nära varann, men ingen torde lossa stenblock med vilje.
Bild:A.Böhlin
Nu finns det wire att hålla sig i på Skuleberget, även hjälm och man får inte vara för nära varann, men ingen torde lossa stenblock med vilje.

High Coast center

Linné:
Jag följde den ena ett stycke, vilken kröp uppför en brant klippa, jag såg den andra gå lyckligare, ty sökte jag draga mig dit; rätt som jag var kommen 1 aln ifrån, slapp en klippa lös för den förra och slog neder rätt där jag skolat gått efter, så att elden ock röken lyste. Hade då jag icke, aeterni conditoris consilio, ändrat vägen rätt som jag gjorde, hade aldrig något pip hörts av mig; strax därpå kom ett annat fragmentum, jag vet ej om karlen, som gick förut, gjorde sådant med vilja.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Carina Näsholm
Carina Näsholm

Inte sista paret ut...

Fotograferade 1975-76 
Alla har vi varit små (mindre)
Lite påfyllning av bilder från Westins foto
 FRÅN ULLÅNGER OCH GRANNSOCKNARNA

Som vanligt tar jag bort bilder, om det är någon som inte önskar vara med. Hoppas också att Ni rättar till förväxlingar och fel (ex. spegelvända motiv, bruden på rätt sida om brudgummen o.s.v.)...

Läs mer
Varför det kallas 'Stensland' kan kanske framgå 'lite' av bilden. Björn Olof visar här  en kvarbliven kanonkula för Tidnigen Ångermanlands Anders Lidén, från Ryssarnas läger här när de landsteg innan de red upp till Tokriset. Lena Hermansson t.v. Kultursekreterare i Kramfors Kommun gjorde ett upprop i lokalradion, för att få material till 300-årsminnet av Rysshärjningarna. 

Landstigningsplatsen och platsen för slaget 300 år efteråt

Vi fick se en kvarbliven kanonkula, från Ryssarnas läger i Stensland

Lena Hermansson t.v. Kultursekreterare i Kramfors Kommun gjorde ett upprop i lokalradion, för att få material till 300-årsminnet av Rysshärjningarna. Lars Högberg...

Läs mer
Många historier om V Järnefors...

Regementets Dag i Ullånger i Augusti 1955

Visste Ni att det finns en förening som heter MMS? som betyder: Militärmusiksamfundet med Svenskt Marscharkiv, jag hade iallafall ingen aaaning om det, hur som helst på deras hemsida...

Läs mer

Många gamla foton att titta på....
 
Skolkort från Strinne och Geresta Skolor i Bjärtrå 1954-56

Artiklar före och efter Folke Bohmans boksläpp 2019

Som synes...2007 var denna artikel i Ullångersbladet och nu  har 7759 personer  läst den, förstorar det skannade, så går det lättare att läsa om en man som tordes ha en egen uppfattning. Han läste sig till att Jesus riktiga fader fanns i templet..
 I huset uppe i Lillåkersjön satt Erik Danielsson och skrev....

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof