Ur Stinas klippbok

n'Jonke var populär i alla läger


Anders Böhlin 2005-11-06

Jonke Norbergs ståtliga lekamen
Bild:Greta Näsström
Jonke Norbergs ståtliga lekamen

Ett klipp från början av sjuttiotalet med en artikel av Sven Wiklund som i sin ungdom var bosatt i Öd, ger en fin bild av hur livet kunde gestalta sig för människor på den tiden. Många roliga episoder berättas om Jonke,  tex när han hade skrivit upp sina sju sjukdomar och besökte doktor Kaiser i Härnösand. Först blev han förföljd av sköterskan på mottagningen och kunde inte leverera sitt urinprov i fred. När doktor Kaiser frågade vad Jonke arbetade med sa han: 'ja tjene ner böndren' böndren va är det för något? Ske vära doktor å inte vet va bönren ä, sa Jonke! Hur som helst blev dom goda vänner och när Jonke for hem stog doktorn på bron och sa: hälsa till böndren! Då texten blir för svårläst som bild låter jag den skannerlästa texten få följa enligt nedan;

                 "   ALLAMODISEN I VIKSÄTER
Här är ett foto av en sedan snart 50 år avliden Ullångersbo, Jonas (Jonke) Norberg. Han var född 1869-09-06 på det torp som föräldrarna hade på skriven tid på Rodins ägor i Viksäter. De hette August Norberg, f. 1831-02-11 och Margareta Nilsdotter, f. 1832-01-21, båda sockenbor och gifta 1857-07-16. Ytterligare tre barn var födda på gården: Petrus 1859-01-14, Ca"tharina 1861-07-16 och Karl 1865-09-20. Endast Petrus var gift och ättlingar till honom finns bl.a på Sjöliden Docksta, i Ullånger o. Kramfors.-Fadern dog 1892-07-04 modern 1911. Efter föräldrarnas bortgång blev Jonke kvar vid gården till sin död. Under många somrar i produktiv ålder arbetade han på flera platser i Ådalen, bl.a Köja och Marieberg, var allestans som han sa. Till arbetsplatsen gick han då på vårsidan skogsleden förbi Saltsjön fram till Bjärtrå och åter när hösten kom. Från cirka. 1920-talets mitt blev han hemmavid, hjälpte då bönderna i flera byar med olika arbeten. Klarade på så sätt sitt uppehälle. Älskad var han av alla för sitt goda humör, umgänges-o. berättarkonst. På kalas och andra sammankomster var han en given gäst, sa inte heller då nej till en nubbe. Hade själv bjudningar emellanåt för både barn och vuxna.
Jonke presenterade sig alltid som "allamodisen på Grönlands ändar". Uttrycket allamodisen kommer troligen av allamdan som finns i sockenmålet enligt boken Ullångers kommun. Det betyder duktig, tilltagsen. Många roliga historier finns om honom, men det skulle ta för stor plats återge någon av dem här.
Enligt uppgift var hans första folkpension 28:- i kvartalet, året var 1936, en pension som måste varit svårt att leva på. Men välvilliga bönder i Viksäter hjälpte nu honom med mjölk och annan kost samt kontanter för uppehället. lian blev så att säga deras "förmånsgubbe", men inget skrivet avtal fanns. I gengäld hjälpte han dem med småsysslor istället i mån om tid och ork.
Tyckte mycket om mat och kaffe det kunde han dricka 25-30 koppar om dagen. Till de årliga skördeauktionerna kyrkan hade på hösten skänkte han olika saker. ~I Dessa gåvor var alltid omtyckta, när han såg det fick han roligt och skrattade så han tyckte det kom ormar opp i huvudet. Ofta löste han in sin gåva för att sedan bjuda ut den igen. Lattn gå, sa han och det pågick så en stund, många ville lösa den. Auktionisten Kalle Stattin hjälpte väl också till att budet gick om flera gånger.
Med andra ord var han ett original, men som sådan förargade han ingen, tyvärr drev väl en del med honom istället. Var en kyrkans man som sällan missade gudstjänster och annan kyrklig verksamhet. Året om gick han alltid i galoscher detta för att spara på skosulorna. Av naturen var han en storväxt person, som nog måste haft enorma krafter i sina bästa arbetsår. Fick säkert användning för dem på de sågverk han jobbade på.
De två sista åren av sitt liv bodde han på ålderdomshemmet i Äskja men bara under den kallaste tiden. Där kom han inte att trivas särskilt bra, han var ju en frihetsälskande person som ville komma och gå som det passade honom. Där måste han passa tider och jämt be om lov, t.o.m. för att gå till kyrkan och det var ju precis inte hans ideal. Han avled helt hastigt på hemmet 17 januari 1943, hade strax före skottat snö på gården. Jonke Norberg var en hedersman som ville alla gott och väl. I de generationer som minns och umgicks med honom kommer hans minne länge att bestå.
PS. Gården hans var under avsevärd lång tid utan elektricitet och annan bekvämlighet fanns heller inte. Men kraftverksägare med inledningar och Viksäterbönder med stolpar samarbetade 1934 och bidrog till att det kom lyse i gården. Den revs och såldes 1945 till Algot Uhlin i Sundbron som med den delvis byggde sin bostad. DS.
SVEN WIKLUND   "

Jonke framför dåvarande Westlunds ekonomibyggnader i Viksäter
Bild:Okänd
Jonke framför dåvarande Westlunds ekonomibyggnader i Viksäter


Här en bild från 1937 med n'Jonke och Ingrid Söderström sedermera Sjödin i Fucke, när hon \
Bild:Greta Näsström
Här en bild från 1937 med n'Jonke och Ingrid Söderström sedermera Sjödin i Fucke, när hon "tjänade piga" i Viksäter  


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Carina Näsholm
Carina Näsholm

Inte sista paret ut...

Fotograferade 1975-76 
Alla har vi varit små (mindre)
Lite påfyllning av bilder från Westins foto
 FRÅN ULLÅNGER OCH GRANNSOCKNARNA

Som vanligt tar jag bort bilder, om det är någon som inte önskar vara med. Hoppas också att Ni rättar till förväxlingar och fel (ex. spegelvända motiv, bruden på rätt sida om brudgummen o.s.v.)...

Läs mer
Varför det kallas 'Stensland' kan kanske framgå 'lite' av bilden. Björn Olof visar här  en kvarbliven kanonkula för Tidnigen Ångermanlands Anders Lidén, från Ryssarnas läger här när de landsteg innan de red upp till Tokriset. Lena Hermansson t.v. Kultursekreterare i Kramfors Kommun gjorde ett upprop i lokalradion, för att få material till 300-årsminnet av Rysshärjningarna. 

Landstigningsplatsen och platsen för slaget 300 år efteråt

Vi fick se en kvarbliven kanonkula, från Ryssarnas läger i Stensland

Lena Hermansson t.v. Kultursekreterare i Kramfors Kommun gjorde ett upprop i lokalradion, för att få material till 300-årsminnet av Rysshärjningarna. Lars Högberg...

Läs mer
Många historier om V Järnefors...

Regementets Dag i Ullånger i Augusti 1955

Visste Ni att det finns en förening som heter MMS? som betyder: Militärmusiksamfundet med Svenskt Marscharkiv, jag hade iallafall ingen aaaning om det, hur som helst på deras hemsida...

Läs mer

Många gamla foton att titta på....
 
Skolkort från Strinne och Geresta Skolor i Bjärtrå 1954-56

Artiklar före och efter Folke Bohmans boksläpp 2019

Som synes...2007 var denna artikel i Ullångersbladet och nu  har 7759 personer  läst den, förstorar det skannade, så går det lättare att läsa om en man som tordes ha en egen uppfattning. Han läste sig till att Jesus riktiga fader fanns i templet..
 I huset uppe i Lillåkersjön satt Erik Danielsson och skrev....

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof