Trenden med ökning av de utländska vandrarna är densamma i Äskjastugan som i Erikskojan.

Trendspaning: Fler vandrare på Höga Kusten-leden kring Ullånger


Hans Jonsson 2019-09-30


Bild: Hans Jonsson
Erikskojans gästböcker märks framför allt en stor ökning av de utländska vandrarna. År 2016 var de 86 st, hittills i år är de 137. En ökning med 51 vandrare, mer än 50 %! Den största gruppen i år  verkar vara tyskar, följda av vandrare från Nederländerna och Belgien. Men eftersom många skriver på engelska utan att ange sitt hemland, är det omöjligt att se varifrån de kommer.


Bild: Hans Jonsson
Jag har ibland hört kommentaren att det är fler som vandrar på Höga Kusten-leden i år än förr. Det finns ingen exakt mätning som görs löpande. En titt i vandringsleden gästböcker kan kanske ge något? Alla skriver förstås inte, men man får kanske bild av trenden? Så tänkte jag och gav förslaget till Eileen i Ullångers vandringsgrupp. 
 Hon sade okej och nu jag har räknat namnen för i år och jämfört med läget några år tidigare. Jag har räknat svenska och utländska vandrare separat i gästböckerna i Äskjastugan och Erikskojan nära Ullånger. När året 2019 är slut kommer en definitiv rapport. 
Antalet svenska vandrareErikskojans gästböcker var 2016 100 st, hittills i år är siffran 98 st. Oförändrad trend alltså, eller en svag ökning, om det inte blir “rusning” längs leden under oktober-december.  

Utsikt från Äskjastugan Bild: Hans Jonsson
Äskjastugan blev det problem att räkna 2019 års siffror eftersom gästboken blev fulltecknad i augusti utan att någon ny kom på plats förrän i slutet av september.  Jag tittade då på 2018 års siffror för luckan och antog att siffrorna var desamma för i år. Siffrorna är därför ungefärliga. 
Trenden med ökning av de utländska vandrarna är densamma i Äskjastugan som i Erikskojan. År 2017 var de 115 st, hittills i år 129 st. En ökning med 14 st. Jag har inte räknat på vanligaste länderna men det kommer i rapporten när året är slut.  
De svenska vandrarnaÄskjastugan var 296 st år 2017 mot 129 hittills i år. Det är svårt att säga varför siffran är lägre i år. I Erikskojan var trenden för svenskar oförändrad. Kanske speglar siffrorna lokalbefolkningens besök i stugan snarare än Höga Kusten-vandrares? Ullångersbornas besök på Mäjasjöns fäbodar med närheten till Äskjastugan kanske spelar in?
I gästböckerna slås man av: hur mycket vandrarna uppskattar stugorna och naturen längs leden. Den vackra utsikten från Äskjastugan är något som nästan alla berömmer. De som tältar blir översvallande glada över att få sova en natt i en enkel stuga. Man ser inget inget klotter eller sabotage och nästan ingen nedskräpning. Det är glädjande.
Ganska många går ensamma, men de flesta går två och två eller fler. Några har hund med sig. Den största grupp jag sett var 17 utbytesstudenter från Kungl Tekniska högskolan i Stockholm. Juli och augusti är perioden med flest vandrare.  

Hans Jonsson 


Tipsa en vän     Skriv utI glesbygd är det något storartat att ta ett sådant initiativ ...

Nu invigs Magdalena Forsbergs staty i Ullånger – möt konstnären Jörgen Nilsson från Ö-vik: "Det är mycket som ska klaffa"

Superidrottaren Magdalena Forsberg blir staty. Lördag den 27 oktober invigs Jörgen Nilssons konstverk i Ullånger – en Magda i naturlig storlek, gjuten i brons. 
– Det är angeläget att vi i Norrland...

Läs mer
– har flyttat in i centrumhuset i Ullånger:

Coast League Cruisers invigde sina nya lokaler

KRAMFORS Under lördagen bjöd motorklubben Coast League Cruisers in till invigning.
Under invigningsdagen klipptes det traditionsenligt band, det grillades hamburgare och korv ute och...

Läs mer
Följ med dem på Instagram #luleåmadridbybike

En cykeltur på ca 400 mil!

  
Utanför Coop i Ullånger stod för någon dag sedan två långfärdscyklister. De hade handlat och var beredda att trampa vidare. Jag intervjuade det...

Läs mer

BILDEXTRA: Samling vid pumpen i Ullånger – bilkultur får samhället att blomstra

 
 

Idéella friviliga krafter behövs och en 'Frivillig Fest',
på Ullångers Hotell, kan bidra som sporre och erkänsla, för utfört abete

Glädjebesked för Ullånger – nya butiken öppnar lagom till julhandeln: ”Det gäller att segla när det blåser”

« Föreg. Nästa »Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   J Westin
Redaktion:   Anders, Karin, Ida