Ullångers kyrka


Anki Hamberg 2007-03-26

Ullångers kyrka.
Bild:Hans Menzel
Ullångers kyrka.

Ullångers Kyrka, var ursprungligen en liten kyrka utan kor och torn, en medeltids salkyrka (enskeppig, rektangulär kyrka utan särskild markering av koret i arkitekturen) från 1200-talet.

Trånga fönstergluggar på söderväggen antyder på att kyrkan också hade som uppgift att fungera som befästning. Efter en ombyggnad 1907 - 1909 förlorade kyrkan sin medeltida karaktär, och omskapades till en tornförsedd korskyrka i nygotiks stil. En klockstapel som byggdes 1754 av två lokala snickare, stod intill kyrkan, men ansågs då överflödig och revs. Klockstapeln fick en ny placering på Murberget i Härnösand. I stapeln hänger en av de ursprungliga kyrkklockorna, gjuten 1753.

Kyrkan har flera mycket sevärda inventarier från medeltiden. I kyrkans högra sidoskepp hänger ett präktigt triumfkrucifix från 1400-talet, ovanför ingången till det lilla runda landaskrummet. Här står två medeltida ljusstakar i tenn och bredvid hänger en vacker rosenkransmadonna från omkring 1500-talet. I kyrkan finns mycket vackra korfönster, tillverkade av Hugo Schultz, från Sandö glasbruk.
Kyrkans verkliga sevärdhet var ett litet relikskrin tillverkat i franska Limoges i början av 1200-talet. Relikskrinet, det så kallade "Ullångersskrinet", är ett emaljarbete från romansk tid. Ett av få som "fanns" ( det är tyvärr stulet, men förhoppningsvis på väg tillbaka) i länet. Emaljeringen är utförd genom gjutning av färgad glasmassa i urtagningen i metallen, som var en vanlig teknik i Europa på 1200-talet. Skrinet har en höjd på 16 cm och har formen av ett hus med sadeltak. Det vilar på fyra fötter och är ornerat med fjorton änglafigurer i medaljonger. På skrinet finns också smala romanska bladrankor. Mellanrummen är fyllda av emalj i blått, vitt och grönt samt detaljer i rött. Detta skrin är en stor dyrbarhet och unikt för en kyrka i Ångermanland.

Fornlämningar och ortnamn i området visar, att människor varit bosatta här långt tillbaks i järnåldern.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut








Mycken kunskap på en gång...

Monika Söderström gav många tips till STF Höga Kustens deltagare i Trädgårdstrampet

https://gladigront.se/besokstradgard/ Andra besöket för dagen  i Salsåker och  Monica Söderström, där vi får en guidad vandring i hennes trädgård.

Läs mer

Hos farmor i Nora tillbringade Thomas Ledin sina somrar och fick äta 'bryta'

 I stugan i 'cirkeln' bodde Thomas hos sin farmor och vistas fortfarande på somrarna Bild:Anders Böhlin
En hyllningsvals till Thomas farmor ingår i  'Ledin Showtime'...

Läs mer
Rast vid Indalsälven, innan vi passerar Stugun

Vi reste med STFavdelningen i Sollefteå

Vem har hört talas, om Skyttmon?

Skyttmon har varit Jämtlands - eller kanske Norrlands - skogrikaste ort. Här åkte man omkring i bilar som annars bara kungligheter hade råd att äga.

Läs mer

Väggdekoren i Solna Centrum T-bana av konstnärerna Anders Åberg och Karl-Olov Björk  

Nu är ”Henkes grill´n” färdig!

Blev framröstad till ÅRETS KLENOD

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof