Nu händer det! Handelsprogrammet på Westerlundska gymnasiet ska ge sig in i en ny epok och blir det nya Försäljnings- och serviceprogrammet.


Filippa Dolk 2021-11-17

Läraren Kerstin Hansson och eleven Julio Donell presenterar det nya Försäljnings- och serviceprogrammet på Westerlundska gymnaiset. 

Läraren Kerstin Hansson och eleven Julio Donell presenterar det nya Försäljnings- och serviceprogrammet på Westerlundska gymnaiset. 
Det nya namnet speglar en uppdatering av programmets innehåll, där kurser i handel, försäljning och kundservice anpassas till de nya krav som uppstår bland annat till följd av handelns stora digitala omvandling.

Dels är målet att utbildningen ska svara bättre mot handelsbranschens behov och dels att få fler elever att söka till gymnasieprogrammet. Det nya programmet kommer att finnas klart från hösten 2022.

Det är det gamla handels- och administrationsprogrammet som nu ändrar sitt namn till försäljnings- och serviceprogrammet.Programmet får också en del nytt innehåll och närmare koppling till handelsbranschen.

– Handeln genomgår just nu en snabb omställning med stor ökad digitalisering och förändrade kundbeteenden, vilket ställer krav på nya typer av kompetenser i handeln. Därför är det goda nyheter att handelsutbildningen på gymnasiet uppgraderas för att bättre svara mot företagens olika behov. Det är en förändring som vi har jobbat länge på för att få till, säger Karin Johansson, vd på Svensk Handel och ordförande i Handelsrådet, i en kommentar i ett pressmeddelande.

– Handeln är en framtidsbransch som behöver locka fler personer att utbilda sig till handelsyrken och erbjuda bra förutsättningar att stanna kvar och kunna utvecklas i branschen. Det är väldigt viktigt är att det finns attraktiva gymnasieprogram som hänger med när yrken utvecklas. Det är därför glädjande att utbildningarna utvecklas när kompetensbehoven ökar och förnyas, kommenterar Susanna Gideonsson, ordförande Handelsanställdas förbund och vice ordförande i Handelsrådet i ett pressmeddelande.

Utöver det uppdaterade yrkesprogrammet planeras även en försöksverksamhet med en handelsinriktning på det studieförberedande ekonomiprogrammet. Den startar även den hösten 2022.

 Kerstin Hansson från Westerlundska gymnasiet säger att det är bra att det nya namnet visar tydligare vad programmet syftar till och ser fram emot förändringen.Hon känns förväntansfull och vill gärna berätta om programmets ”nysatsning”.

- Att vi nämligen utbildar främst till försäljning och serviceyrken, dels göra ett modernare program med mycket sälj även på nätet. De som redan går på programmet kommer att gå klart det under Handelsprogrammet, säger Kerstin Hansson.

Näthandeln har växt enormt och Coronapandemin har varit en stor bidragande orsak till den stora ökningen. Vi handlar allt mer på nätet, all service och varor erbjuds där.

Många företag har fått ställa om sig till näthandel med bland annat webbshop för att kunna nå ut till sina kunder. Att lära sig mer om hur näthandeln verkar och fungerar är en viktig del i framtidens handel och service.

- Service är ett jättebegrepp och en jättebransch. Allt från turism till butik och restauranger och de flesta företagen kommer att behöva både bra servicepersonal och goda försäljare. För mig är service att kunna se kunden och förmågan att kunna förstå en annan människas behov, fortsätter Kerstin Hansson.

 Konsten att lära sig känna empati för andra och skapa ett förtroende till sina kunder märker man att Kerstin ser som väldigt viktigt. Bygga upp ett förtroende och en trygghet som gör att kunden vill spendera pengar på det företag som du jobbar på.

 - Dessutom har man lagt in kurser som handlar om hållbar handel som både tar upp den sociala hållbarheten samt den ekologiska och ekonomiska. Så ettorna som börjar hösten 2022 kommer att söka till FS, Försäljnings- och Serviceprogrammet, säger Kerstin Hansson.

 I Enköping har det även lagts till kurser inom turism och utställningsdesign för eleverna som är en attraktiv utbildning som företag i kommunen efterfrågar.

 Handelsprogrammet har i många årtionden haft samma namn och det blir nu en utmaning för skolorna att berätta för företagarna om det nya namnet och programmet. Berätta om utvecklingen och de nya ämnena eleverna kommer att sättas in i och förhoppningsvis göra dom attraktiva på arbetsmarknaden sen.

-Det bästa är att det är ett brett yrkesprogram där du lätt får möjlighet till högskolestudier.

Dessutom arbetar vi mycket med kommunikation och människor vilket jag tycker är superintressant, säger Kerstin Hansson.

– Sammantaget är detta förändringar som branschens parter gemensamt har arbetat för under så många år. Det är positivt att branschens samarbete med Skolverket och andra myndigheter nu börjar resultera i mer moderna gymnasiala utbildningsvägar med sikte på karriärer i handeln, säger Handelsrådets vd Mats Johansson i ett pressmeddelande.


Tipsa en vän     Skriv ut

Olika sätt att fira eller inte fira jul

Kalle Anka, julklappar och pepparkakor-
Vad måste finnas för att julstämningen ska infinna sig?
Aline själv firar inte jul men uppskattar decembermys ändå. 

Läs mer


Att vara företagare i juletid

Maria Redlund äger en salong i Enköping. Att vara företagare i Enköping är kul, då det är en stor sammanhållning i Enköping, alla företag hjä...

Läs mer

Hur mycket skinka äter svensken under julen? 


För många är julskinkan ett måste på julbordet.
Utan gris ingen jul. 
Men allt fler väljer andra alternativ. 

Läs mer


Mycket folk och härlig stämning på julmarknaden

En tradition för många är att åka på julmarknad för att känna in den rätta stämningen innan julen kommer. Det är ofta mycket folk och många...

Läs mer


Årets julklapp är en evenemangsbiljett

Jakob Grip gav sig ut i julhandeln strax före jul, innan de nya restriktionerna slagit till igen. 
 

Läs mer


Brända mandlar och julsång lockar i Sigtuna

Den 19:e december hölls den sista julmarknaden i Sigtuna för i år. Fyra söndagar i rad före jul har Sigtuna stad arrangerat julmarknad med bland annat torghandel,...

Läs mer


Oscar Sedin saknar något i de svenska jultraditionerna

Varför dricker vi inte eggnog?

I Sverige har vi väldigt många traditioner som julbord, Kalle Anka, Lucia mm. Men varför dricker vi inte eggnog under jul?  

Läs mer


Natten går tunga fjät på Westerlundska 

Efter ett år med distans har ljusets drottning kommit tillbaka. På Westerlundska gymnasiet var det klass SA19M som bjöd på sång i skolans korridorer.

Läs mer


Så bakas den äkta finska julen:

”Svenskar gör en amatör-variant som förstör känslan. Man ska göra på det gamla hederliga finska sättet”  

Den varma, söta doften av saffran och smör slår emot som en vägg när jag öppnar dörren och stiger in i hallen. Från köket ...

Läs mer

Julen uppskattas inte av alla


För många barn, ungdomar och vuxna är julledigheten den mest uppskattade högtiden på året. Man vill samla hela familjen, pynta hemma, äta, gott och för...

Läs mer


Lucia enligt Lucas 

Den 13:e december är en traditionsenlig dag för att skapa ett luciatåg och sjunga. Det är vanligast att se mindre barn runt om i olika skolor i landet sjunga...

Läs mer


Lucia spred ljus och glädje

Så här berättar lucian själv, Saga Borén i SA19M, om luciatåget som hennes klass genomförde på luciadagen. 

Läs mer


Snöbollskrig i skolan 

Den 20 december klockan 12:00 började det snöa i Enköping. Jakob och Lisa var ute och kände på den iskalla snön.

Läs mer


Festade för det nya namnet 


Programmet Handels- och administration har nu bytt namn till Försäljnings- och serviceprogrammet. Detta namnbyte uppmärksammades på Westerlundska gymnasiet med en stor releasefest i torsdags. 

Läs mer
- Vi skyddar den med blod, svett och tårar, säger Nova, Freja och Lina i NA19 som har tagit över ansvaret för samlingen av leksaker från Kinderägg.

Natureleverna samlar äggleksaker

Treorna på det naturvetenskapliga programmet på Westerlundska samlar på kinderäggleksaker.
Det har pågått i flera år och favoriterna är de hängande...

Läs mer


Så mycket spenderar eleverna på Coop

Eleverna på Westerlundska gymnasiet spenderar väldigt mycket pengar på Coop varje månad! Jakob Hammar spenderar minst 800kr på Coop varje månad.

-   ...

Läs mer
Läraren Kerstin Hansson och eleven Julio Donell presenterar det nya Försäljnings- och serviceprogrammet på Westerlundska gymnaiset. 

Nu händer det! Handelsprogrammet på Westerlundska gymnasiet ska ge sig in i en ny epok och blir det nya Försäljnings- och serviceprogrammet.

Det nya namnet speglar en uppdatering av programmets innehåll, där kurser i handel, försäljning och kundservice anpassas till de nya krav som uppstår bland annat till...

Läs mer


Öppet hus på Westerlundska 

Onsdag 17:e november slår Westerlundska gymnasiet upp sina portar för niondeklassare och deras föräldrar. Det var två år sedan sist. Förra året var...

Läs mer
På tisdagen lyftes kuben på plats på skolgården mellan samhällsprogrammet och ekonomiprogrammets lokaler.

Första kuben för mänskliga rättigheter på Westerlundska

Westerlundska gymnasiet har för första gången fått delta i kubenprogrammet för att uppmärksamma mänskliga rättigheter. Eleverna arbetar flitigt med fö...

Läs mer

Sparar pengar genom utmaning

Tre killar på Westerlundska gymnasiet sparar pengar genom  en tävling tillsammans som går ut på att de inte får köpa saker på Coop under en hel...

Läs mer
Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa

Kalender

Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Blombud UF

Vad händer Westerlundska?
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Filip, Elwira, Lova , Daria, Nelton, Ella , Sonja, Lisa , Saga, Marika , Filippa, Tim , Wilmer, Maja , Jakob, Jakob, Evelina, Emir , Cecilia , Arvid , Lucas, Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Lisa, Linnea, Aline, Agnes, Ellen, Clara, Axel , Oliver , Maryam