Sök     Publicerade    Arkiv        Sökhjälp

30 kuber för 30 mänskliga rättigheter


Matilda Sjöberg Sophie Rossetta 2022-08-29

Johanna och Amanda i SA20S presenterar Westerlundskas arbete med kuben och Rebecca i SA21B visar upp några föremål från utställningarna.
Johanna och Amanda i SA20S presenterar Westerlundskas arbete med kuben och Rebecca i SA21B visar upp några föremål från utställningarna.


Alla deltagande skolor fick varsitt diplom som Anna Urombi (uppe till vänster i grönt) som är generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy delade ut. Rakia, SA21S (övre raden längst till höger) tog emot diplomet för Westerlundskas räkning.
Alla deltagande skolor fick varsitt diplom som Anna Urombi (uppe till vänster i grönt) som är generalsekreterare för Raoul Wallenberg Academy delade ut. Rakia, SA21S (övre raden längst till höger) tog emot diplomet för Westerlundskas räkning.


Rebecca, Johanna, Amanda, Eurika och Rakia är några av eleverna som jobbat med mänskliga rättigheter och kuben under året.
Rebecca, Johanna, Amanda, Eurika och Rakia är några av eleverna som jobbat med mänskliga rättigheter och kuben under året.


På Strandvägen 7A låg Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget där den 32-årige Raoul Wallenberg rekryterades av den amerikanska myndigheten War Refugee Board i syfte att rädda judar undan Förintelsen.

På Strandvägen 7A låg Mellaneuropeiska Handelsaktiebolaget där den 32-årige Raoul Wallenberg rekryterades av den amerikanska myndigheten War Refugee Board i syfte att rädda judar undan Förintelsen.Från hela Sverige åkte elever till Stockholm för att fira och avsluta årets kubprogram med bland annat Clara Henry. Ett program som inspirerats av Raoul Wallenbergs modiga fotspår och är skapat Raoul Wallenberg Academy där de 30 artiklarna i FN:s deklaration om de mänskliga rättigheterna får ta plats i varsin kub.

Den 25 augusti avslutades kubprojektet i Stockholm på bland annat Raoul Wallenbergs torg. I projektet har Sverige men även andra länder som Spanien och Frankrike deltagit. 30 skolor valdes ut av Raoul Wallenberg Academy som är en organisation som inspirerats av Raouls goda gärningar och medmänsklighet. Organisationens mål är att ”stärka unga att stå upp för mänskliga rättigheter och agera med civilkurage”(raoulwallenberg.se). Genom kubprogrammet får elever lära sig om de mänskliga rättigheterna och att agera i Raouls anda.

Alla 30 skolor blev tilldelade varsin kub med en mänsklig rättighet. Alla skolor har arbetat under förra läsåret med en mänsklig rättighet var. Vi på Westerlundska var en av de 30 skolor som fick äran att tilldelas en kub att arbeta med. Vi blev även tilldelade en mänsklig rättighet, artikel 8 – rätten att inte kränkas. Med detta fick vi på samhällsprogrammet arbeta på olika sätt och lära oss mer om ämnet.

Projektet avslutades med att varje skola fick åka till Stockholm med sju elever och två lärare, som  i sin tur fick presentera arbetet de jobbat med ifrån kuben. Från Norrköping kom De Geer- gymnasiet som hade artikel 12, heder och anseende.

- Vi har insett under arbetet att kunskapen om ämnet är liten, berättar Julia Johansson som är elev på skolan.

De har arbetat med sin kub på många olika sätt. Ett av dem var personporträtt som de även redovisade på avslutningen av kubprojektet. Julia konstaterade att kubprojektet var något mycket viktigt och att hon rekommenderar programmet för alla skolor.

- Vi vill hjälpa till att göra skillnad, programmet är ett sätt att göra det på, säger Julia Johansson.

Här från Westerlundska var det sju elever från samhällsprogrammet som fick åka ner till Stockholm. Dagen började med att man fick gå en guidad tur i Raoul Wallenbergs fotspår. Där berättades det om hans liv och hans uppdrag. Här fick vi även chansen att intervjua en av arrangörerna från Raoul Wallenberg Academy, Anna Urombi. Hon är nybliven generalsekreterare på akademin. Hon berättar att redan som liten så var Raoul Wallenberg en stor inspiration i hennes liv.
- Min mamma berättade alltid om Raoul och hur modig han var, om det inte vore för honom så skulle jag aldrig sökt det här jobbet, säger Anna Urombi.

Hon utrycker också att detta är ett mycket viktigt arbete men det roligaste med jobbet berättar Anna är ”att kunna inspirera andra och såklart träffa elever.”

Dagen avslutades på bästa sätt med ett scenprogram på historiska museet lett av Clara Henry. Alla skolor blev tilldelade ett diplom från Raoul Wallenberg Academy för sin insats.


Tipsa en vän     Skriv ut

Vilket program har bäst fester?

Det är en oskriven regel att de nya ettorna på de högskoleförberedande linjerna får en nollning, men den ständiga frågan hos eleverna är vilken linje som egentligen har de bästa festerna?

Läs mer


Elevhälsan uppmanar att komma och prata: ”Dörren står öppen för alla”

 

Efter gårdagens tragiska händelse så finns skolhälsan som ett extra stöd idag på Westerlundska Gymnasiet. Om du känner att du behöver någon att prata...

Läs mer


Vilka tror WGY vinner fotbolls-VM?

Det blir Brasilien som tar hem årets VM i fotboll för herrar. 
Åtminstone om man ska tro elever och lärare på Westerlundska gymnasiet. 

Läs mer
<span style=\

Succé på sociala medier
– DND, UF-årets populäraste företag på WGY

Fyra klädintresserade tjejer skapade tillsammans UF-företaget Demin never dies 2022. Detta företag fokuserar på att ge secondhand jeans ett nytt liv, men de säljer även...

Läs mer


Elever på Westerlundska startar namninsamling till stöd för utvisningshotade Julieta:

”I Sverige hade jag en framtid.
I Armenien kan våra fiender skjuta mig när som helst.”
 

Julieta, SA21S, är just nu utvisningshotad och kan tvingas flytta tillbaka till sitt hemland, Armenien.
- Här har jag familj, vänner, körkort och utbildning. I Armenien har jag...

Läs mer

Tjuvarna går lösa!

Stölder har ägt rum på Westerlundska gymnasiet och två elever har blivit av med ägodelar. Det rör sig om en väska som blev stulen från ett skåp, och...

Läs mer


Oväntade möten och spännande erfarenheter

”Jag fick inte gå på planet mot Bosnien”  

Eleverna på Samhällsprogrammets internationella profil besökte Bosnien under fem dagar i oktober. I Bosnien förberedde de sitt gymnasiearbete och besökte...

Läs mer


Vad händer i 3an?

Under det tredje läsåret på gymnasiet är det fullt upp hela året. Inte nog med att det är stressigt i skolan med högskoleprov och gymnasiearbete, det är...

Läs mer
Eleverna som går estetiska programmet har varit på turné under flera dagar för att presentera sitt program för niondeklassare.

Westerlundska lockar nya elever 
med öppet hus och estetshower

Nu är det äntligen dags för öppet hus igen på Westerlundska gymnasiet. Detta kommer ske onsdagen den 16 november. Lärare och elever ser mycket fram emot att träffa...

Läs mer


Skillnad i meritpoäng mellan könen

Trots att lärare enligt skollagen behandlar flickor och pojkar lika fortsätter flickornas resultat då de gäller meritpoäng och provresultat att vara högre.
- Tjejer har...

Läs mer


Ungdomar på WGY och deras erfarenhet av läsning

Att läsa eller att inte läsa – det är det som är frågan. På Westerlundska Gymnasiet är det inte många elever som lånar böcker i skolans...

Läs mer
Dörren till kuratorsrummet står öppen för den som behöver någon att prata med.

Oroliga tider påverkar gymnasieelevers mentala hälsa

Skjutningar, krig och ett oklart politiskt läge är bara några anledningar till att man kan känna sig orolig just nu. Många vet inte om de resurser som skolan satt in fö...

Läs mer


Vecka 44 väcker många olika känslor

Känslorna inför höstlovet kan vara mycket olika. Många är förväntansfulla, glada och peppade inför den kommande veckan. Medveten om att man har resor,...

Läs mer
Under höstlovet sitter Westerlundska lärare i ämnesgrupper och diskuterar förändringarna i bedömning och betygssättning.

Betygen blir mer rättvisa

Ändrade kursplaner och läroplaner införs hösten 2022. Kunskapskraven har nu bytt namn till betygskriterier i både grund- och gymnasieskolor. Enligt en elev är detta en...

Läs mer


Naturs årliga halloweenfirande

Under fredagen innan höstlovet valde elever och lärare på naturprogrammet att föra vidare sin årliga tradition: att klä ut sig och ha halloweenfirande. Det bjöds...

Läs mer


Ungdomar på WGY och deras erfarenhet av läsning

Läsning bland ungdomar minskar drastiskt

 

Att läsa eller att inte läsa – det är det som är frågan. På Westerlundska Gymnasiet är det inte många elever som lånar böcker i...

Läs mer


Finländskornas åsikter om Westerlundska:

"Annorlunda skolsystem men ganska snygga killar"

Westerlundska har fått finskt finbesök i veckan. Tillsammans med sina svenska värdar har de tio finska elever bowlat, ätit tacos och gått stadsvandring i Enköping. Dessutom har de besökt Uppsala och fått en rejäl inblick i det svenska skolsystemet. 

Läs mer


En hälsning från de finländska besökarna:

Hyvännäköisille ruotsalaisille

Me suomalaiset opskelijat kirjoitimme käynnistämme Enköpingissä ja westerlundin lukiossa på finska.


Tulimme kouluun Jyväskylästä kymmenen tytön voimin....

Läs mer


Westerlundskas lärare om Nobelpriset "Otroligt välförtjänt"

Nobelpriset i litteratur år 2022 tilldelas den franska författaren Annie Ernaux. En av Westerlundskas fransklärare har läst och gillar författaren.

Läs mer
Britt-Marie Lidmo i luciakommittén har inte hittat så många luciakandidater till Enköpings lucia i år.

Besked om Enköpings lucia 2022

Kommer traditionen med luciatåget att försvinna? 

I år så har intresset att söka till lucia minskat något enormt. I Enköping så var det bara ett fåtal personer som sökte till att...

Läs mer
Onsdagen den 30 november 2022 - klockan 05:14
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Albin , Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris