Sovmorgon för tonåringar ger enligt engelsk och amerikansk sömnforskning bättre studieresultat, det får även att elever kommer till sin första lektion mer. Lars Teke som är forskare och doktorand i utbildnings-vetenskap på Lunds universitet, menar på att med längre sovmorgon kan man få på lång sikt en bättre psykisk och fysik hälsa.
Det första argumentet är att elever som pendlar måste gå upp tidigare för att komma till skolan men med sovmorgon så blir det enklare. Fler elever kan göra tid åt till exempel att äta frukost som är det viktigaste målet på dagen.
Det andra argumentet är att en vanlig skoldag börjar 08:45 och som tonåring behöver man 8–9 timmars sömn per natt. Marianne Ors barnneurolog och överläkare vid neurofysiologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus, säger att i puberteten infaller tendensen att vilja sova senare. Det är svårare för en tonåring att gå och lägg sig och somna jämfört med vuxna.
Det sista argumentet är för lite sömn medföljer en rad negativa följder, man får en mindre koncentration, lättade att bli arg och ledsen och det ökar även risken för depression. Ors menar på att man måste vara extra försiktig i tonåren, då man är som mest känslig.
Mitt motargument är att undervisning måste vara den detsamma. Så om vi börjar en timme senare så måste vi även sluta en timme senare om dagen, vi måste få in skoltimmarna. Många elever går även på träningar och det kan bli svårt att hinna med i sitt privata schemat om vi slutar senare i skolan.
Med sovmorgon kan elever få mer tid att återhämta sig och få mer koncentration och energi på lektionerna. Jag tycker att en provtid kan införskaffas.