På tal om Täppen


Folke Bohman 2006-05-03

Fr.v. Werner Westin, Emil Hedlund, Oskar Olsson, Karl Svanholm och \
Bild:Ateljé Carl Sandin Ullånger
Fr.v. Werner Westin, Emil Hedlund, Oskar Olsson, Karl Svanholm och "Täppens" pojke Karl Bergström. Fotot troligen taget 1919.

I artikeln om Salumsstugan skriver Anders om Karin Bergström som kallades för Täppen

Jag har aldrig hört talas om Täppen, men däremot minns jag hur hennes syster Mia i Svedje kallade Karin för ”ná Karin Karsta”, alltså Karin i Kallsta på Ullångersdialekt.
Karin Bergström var född i Klappsta 1871 som äldst av nio syskon varav sju uppnådde vuxen ålder. Hon gifte sig 1894 med bonden Nils Petter Bergström i Kallsta, och året efter giftet föddes en pojke som fick namnet Karl Petter. Karin blev änka 1906 då hennes man avled i kräfta (cancer) endast 45 år gammal. Efter några år sålde hon hemmanet och blev kvar i den s.k. förmånsstugan på fastigheten med sin pojke Kalle. Vid den här tiden var det vanligt att den nye hemmansägaren lämnade det som kallades födoråd till den förre ägaren. Den tidens pensionsförsäkring med husrum, ved till bränsle och produkter från hemmanet för att änkan i det här fallet skulle kunna försörja sig.

Karin Bergströms pojke Kalle växte upp och kom med i den idrottsförening som bildades strax före jul 1916 och som fick namnet Salsåker- Ullångers IF. Det första året blev det mest skidlöpning för den nya föreningen, men på sommarsäsongen 1918 deltog man också i tävlingar i allmän idrott. Då var Kalle Bergström obesegrad som löpare i Ångermanland, både på bana och i terräng. Han vann alla distanser som han startade i vid DM i Sundsvall, 800, 1500 och 5000 meter. Nästa år 1919 blev Kalle Bergström återigen distriktmästare i terränglöpning, dessutom vann han banlöpnings-DM på alla distanser, 800, 1500, 5000 och 10000 meter. Vid en internationell tävling i Östersund med finländskt, norskt och svenskt deltagande vann han huvudtävlingen på 1500 meter. Kalle Bergström från Kallsta och SUIF var en mycket ovanlig löparbegåvning, men tyvärr blev hans framgångar inte långvariga. Han avled i blindtarmsinflammation på Härnösands lasarett den 21 mars 1920.

Mamma Karin blev ensam kvar i Kallsta där hon levde till någon gång på 1940-talet. Jag minns också hur hennes syster Maria (Mia), gift med Karl Björklund i Svedje, berättade om Karins fantastiska idrottsintresse. Vid de olympiska vinterspelen i Garmisch-Partenkirchen 1936 representerades Sverige av bl.a. Elis Wiklund från Ullånger i 50- kmloppet, där han blev guldmedaljör. Karin Bergström kände ju Elis väl, och hon hade också en radio där hon lyssnade på det klassiska referatet med Sven Jerring från 5-milen. Mia Björklund berättade att Karin hade tagit på sig tovsockor och åkte runt, runt på korkmattan på köksgolvet för att hjälpa Elis i loppet. Hon hade blivit alldeles svettig, men det gick ju bra, Elis vann guld.

Karin skänkte hela sin sons prissamling till Ullångers kyrka, troligen var hon lätt påverkad av kyrkoherden Viktor Järnefors, som var mycket väl sedd av hennes syskon i Klappsta.
Prissamlingen finns fortfarande kvar i Ullångers församlingshem. På fotot ser vi fem framgångsrika representanter för SUIF, fyra skidåkare och Karl Bergström, löpare, med den gemensamma prissamlingen. Originalfotot från Ullångers Hembygdsförening.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Carina Näsholm
Carina Näsholm

Inte sista paret ut...

Fotograferade 1975-76 
Alla har vi varit små (mindre)
Lite påfyllning av bilder från Westins foto
 FRÅN ULLÅNGER OCH GRANNSOCKNARNA

Som vanligt tar jag bort bilder, om det är någon som inte önskar vara med. Hoppas också att Ni rättar till förväxlingar och fel (ex. spegelvända motiv, bruden på rätt sida om brudgummen o.s.v.)...

Läs mer
Varför det kallas 'Stensland' kan kanske framgå 'lite' av bilden. Björn Olof visar här  en kvarbliven kanonkula för Tidnigen Ångermanlands Anders Lidén, från Ryssarnas läger här när de landsteg innan de red upp till Tokriset. Lena Hermansson t.v. Kultursekreterare i Kramfors Kommun gjorde ett upprop i lokalradion, för att få material till 300-årsminnet av Rysshärjningarna. 

Landstigningsplatsen och platsen för slaget 300 år efteråt

Vi fick se en kvarbliven kanonkula, från Ryssarnas läger i Stensland

Lena Hermansson t.v. Kultursekreterare i Kramfors Kommun gjorde ett upprop i lokalradion, för att få material till 300-årsminnet av Rysshärjningarna. Lars Högberg...

Läs mer
Många historier om V Järnefors...

Regementets Dag i Ullånger i Augusti 1955

Visste Ni att det finns en förening som heter MMS? som betyder: Militärmusiksamfundet med Svenskt Marscharkiv, jag hade iallafall ingen aaaning om det, hur som helst på deras hemsida...

Läs mer

Många gamla foton att titta på....
 
Skolkort från Strinne och Geresta Skolor i Bjärtrå 1954-56

Artiklar före och efter Folke Bohmans boksläpp 2019

Som synes...2007 var denna artikel i Ullångersbladet och nu  har 7759 personer  läst den, förstorar det skannade, så går det lättare att läsa om en man som tordes ha en egen uppfattning. Han läste sig till att Jesus riktiga fader fanns i templet..
 I huset uppe i Lillåkersjön satt Erik Danielsson och skrev....

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Anki, Eileen, Hans, Ida, Olof