Ur Angermans Ullångerspecial nr 2 2004

Att överleva i mördande konkurrens


Anders Böhlin 2005-01-04

Lennart finns ofta tillhands så beslutsvägarna blir inte onödigt långa
Bild:A. Böhlin
Lennart finns ofta tillhands så beslutsvägarna blir inte onödigt långa

När Lennart Wedin 1974 klev iland efter att ha jobbat på sjön, kunde han knappast i sin fantasi tänka sig att 30 år senare skulle han vara Ullångers största arbetsgivare.

Han kontaktade Allan Wallin som på den tiden både var slaktare och drev matvaruaffär och som hade mycket populär försäljning av köttvaror där även långväga besökare kom till Ullånger för att handla. Allan som blivit bränd av att ha medhjälpare var inte så villig att anställa någon ny men Lennart fick försöka några veckor på prov. Det blev 5 år av dom veckorna. När Allan blev pensionär köpte Per Ingvar Melander verksamheten och Lennart fortsatte samarbetet med honom. Att syssla med slakt var inte Per Ingvar så intresserad av så Lennart övertog den delen, lokalerna för slakt var inte ändamålsenliga och redan i april 1984 flyttade Lennart in i sina nybyggda lokaler i Öden. Kapaciteten från början var beräknad till 250 årston. Det har efter flera utbyggnader blivit tio gånger så stor kapacitet till dags dato. Utbyggnaderna finansierades hela tiden med egna medel. Nu slaktas 150-160 nöt och 400 grisar i veckan. Enbart slakteriverksamheten är i dagens läge ganska svår att få lönsamhet på säger Lennart, det är vidareförädlingen som kan generera de nödvändiga slantarna. Med hänsyn till de små marginalerna, tar man tillvara alla biprodukter som förpackas kyls ner och skickas till olika företag i Sverige. Nyhléns charkfabrik i Lunde var till en stor hjälp när Lennart startade som egen han fick en check direkt på djuren han lämnade och kunde själv betala sina leverantörer. 1995 var Nyhléns till salu och Lennart kunde då förvärva företaget och därmed också ett populärt varumärke som kan saluföras som Norrländska kött- och charkuterivaror med bra kvalité. 2000 Kunde också Holmlunds Livs AB förvärvas, Skellefteåföretaget blev också ett användbart varumärke för den expanderande verksamheten. Nästa steg i utvecklingen blev en styckcentral som inrättades 2001 i den förutvarande skofabriken på industriområdet i Ullånger, som för övrigt fick genomgå en omfattande renovering för att duga som arbetslokaler för livsmedel. Allt som allt består företaget alltså av: 2 slakterier: Wedins Slakteri, Ullånger, Sunnanå slakteri, Skellefteå 33 personer jobbar i den anläggningen 2 moderna charkfabriker: Nyhlens, Lunde , Nyhlens, Skellefteå 2 styckningsanläggningar: Styckcentralen, Ullånger, Charko, Skellefteå I Ullånger pågår också utbildning i styckning. Att stycka på heltid är ett ganska tungt jobb, och Lennart tror inte att många av de utbildade blir kvar i rent styckningsarbete, möjligen som kunniga styckare i affärer o dyl. Bland de tjugo som arbetar finns sju stycken Litauer, de har fortfarande familjerna i hemlandet så det blir flera resor om året för att hälsa på hemma. Köttvarorna från styckningscentralen förpackas och får etiketter med deklaration om vilken gård som varan kommer ifrån och vilken typ av kött förpackningen innehåller. Nyhléns Chark AB inför nu också möjlighet att på sin hemsida kontrollera köttets ursprung. Genom att ange det referensnummer som finns på förpackningen från någon av våra anläggningar i rutan här nedan och klicka på "SÖK"-knappen, ser Du alla ovanstående uppgifter om din vara. För att stå pall i dagens hårda konkurrens tror Lennart på det personliga engagemanget, det är svårt att ersätta med aldrig så goda idéer och visioner. Sen gäller det att skaffa kunniga medarbetare. Det visar sig också att under de trettio år som Lennart hållit på med slakt har massor med privata och föreningsslakterier lagts ner och i oktober 2003 gjordes en uppgörelse med Swedish Meat, kooperationens organisation om ett samarbete för att slippa långa tranporter och kunna utnyttja rationellt de anläggningar och personal som återstår. Arbetsstyrkan i Ullånger uppgår till 20 personer på slakteriet och 20 personer på styckningscentralen, dessutom arbetar 30 personer på charkfabriken i Lunde.

Enbart på styckningscentralen finns ett 20-tal arbetstillfällen
Bild:A. Böhlin
Enbart på styckningscentralen finns ett 20-tal arbetstillfällen


Att stycka djurkropparna är ett tungsamt arbete.
Bild:A. Böhlin
Att stycka djurkropparna är ett tungsamt arbete.


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut






Skidsta fäbodar 3/8 2022
Skidsta fäbodar 3/8 2022

Vädret

.Förslag på webbplatser


2023-03-15
Sundbron: Mulen
 Måndagsmorgon.    Kl. 06:30 Temp 3,0.0°C

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs mer


Enough is enough.

MyChargeBack promises, then humiliation

If one have attracted of promised bitcoininvestment, there's American experts  leader in funds recovery services and with lawyers working to help the deceived people. But after...

Läs mer


Efter allt De fått gå igenom...

Sollefteå sjukhus har mest nöjda patienter i länet: "Vi löser problemen på ett smidigt sätt"

Sollefteå sjukhus har mest nöjda patienter av alla tre sjukhusen i länet.
Det visar en nationell patientenkät som SKL, Sveriges Kommuner och Landsting, tagit fram över den...

Läs mer

Magnus beskrev hur han jobbar med ensamkommande flyktingbarn.

...Men är inte dessa lappar helt onödiga??


Inte alltid lätt för en amatör!

« Föreg. Nästa »



Kyrkstigen - Vildmarksleden
Panorama Högberget


Panorama Buskberget

Årets Ullångersbo


Ankrece 09

Film Invigning cykelled


Film spelmanstämma 07


Nisse Vestin

Förstasidan Artiklar
Ullångersbladet
Ansvarig utgivare:   Anders Böhlin
Webmaster:   Anders Böhlin
Redaktion:   Anders, Eileen, Hans, Ida, Olof