Var ska vi elever och lärare parkera?


Emma Toth 2023-11-22


En ny gymnasieskola planeras stå färdig till hösten 2024, men var ska vi alla elever och lärare med bilar och a-traktorer stå? Parkeringarna som finns idag räcker inte ens till, hur kommer det bli med den nya skolan.


Som det ser ut just nu har inte kommunen några planer på att bygga nya parkeringar till starten av nya gymnasieskolan, utan man har satsat på cykelställ. Många elever är upprörda över det, men även över att det i dagsläget knappt finns några parkeringar att ställa sitt fordon på. En av de som ofta råkar ut för att parkeringen är full är Tilly Mossvik som går i NA22A. Hon menar att när hon haft sovmorgon eller kommit senare till skolan har det inte funnits några platser att stå på, vilket upprör henne. Så varför vill vi ha fler parkeringar?

För det första måste man i dagsläget bo minst 5km ifrån skolan för att ha rätt att stå på skolans egen parkering, vilket gör att många som bor långt ifrån skolan, men inte 5km får det svårt att ta sig till skolan under till exempel vintertid. På grund av det kan det vara så att eleven måste anpassa sig efter buss eller ha föräldrar som är anpassningsbara för att skjutsa dom, vilket kan vara svårt eftersom många föräldrar har jobb som börjar tidigare. I praktiken kan det leda till att elever måste gå upp tidigare till skolan för att hinna ta en buss eller så skjuts. Dessutom om det finns elever som ställer sig utan tillstånd på parkeringen precis intill skolan, kan det göra att dom som faktiskt är i behov av att åka ett fordon till skolan får problem om det är fullt. Därför tycker jag inte det är okej att det finns så få platser, till en skola med så många elever och lärare som tar fordon till skolan.

För det andra om inte eleverna kan parkera kan det bidra till att folk väljer att inte åka till skolan på grund av att det inte finns plaster att stå på, utan att man ska behöva betala. Utanför skolans framsida finns det parkeringar längs lägenheterna, men i dagsläget kostar det pengar att stå där, därav tycker jag att det blir fel om en elev måste betala för att lämna sitt transportmedel. I längden kan det bli dyrt om man ofta behöver stå på dessa parkeringar där det kostar pengar.

Men nu kanske många tänker att det är svårt att hitta en stor yta för att bygga en till parkering och att det är dyrt. Men jag tycker att det är en sak man måste ha tänkt på innan man valde plasten att bygga skolan på. Det är viktigt att tänka på fler aspekter, så som parkering, så folk kan ta sig dit och parkera. Dessutom ligger den ”gamla” skolan bredvid den nya gymnasieskolan, vilket skulle kunna vara en byggnad man kan riva ner och bygga en stor parkeringsplats på. Att det är dyrt att riva och bygga en parkering är inget att gå under stolen med, men jag menar att det ska vara inräknat i budgeten att bygga en parkering, så man inte lägger alla våra skattepengar som vi betalar på själva skolan.

Till sist så börjar vintern närma sig, vilket gör att fler elever tar sig till skolan med ett fordon, för att slippa kylan och ta sig fram på ett smidigare sätt. Men eftersom parkeringarna vid skolan tar slut så fort, tvingas folk ställa sig på idrottshusets parkering, vilket kräver en p-skiva där man max får stå i tre timmar. Det gör att elever måste gå ut under lektionstid för att byta plats och ändra p-skivan, vilket stör lektionen. En lärare som märkt av detta problem är Ellen Sabellström. Det stör i undervisningen och du som elev missar saker under lektionen om det upprepar sig flera gånger.

Så avslutningsvis vill vi elever se att kommunen tar tag i att fixa fler parkeringar där man kan stå, utan att behöva bo minst 5km från skolan, utan att behöva betala men också att man får stå i mer än tre timmar per gång. Det ser vi skulle underlätta både för elever men också lärare.


Tipsa en vn Skriv ut<span class=\
Israelerna hejar på sitt land i tidigare års Eurovision.

Israel hör inte hemma i årets Eurovision!

Eurovision Song Contest inrättades från början som en uteslutande Europabaserad musiktävling framtill 1973, då Israel, som första land utanför Europa, gjorde sin...

Läs mer
Av Frankie Fouganthin.<br />Lisens: CC BY SA 4.0

Ulf Kristerssons hälsning, komedi eller tragedi?

Nyligen gjorde den svenska statsministern, Ulf Kristersson en hälsning till den franska...

Läs mer
Victor Sandell är en väldigt säker förare.

Vem är bäst på att köra bil? Män eller Kvinnor

Nu när det är halt på vägarna blir det svårare att köra och risken...

Läs mer
Artikelförfattaren förespråkar idrott på schemat alla tre år i gymnasieskolan.

Idrott tre år på gymnasiet bör vara en självklarhet!

Att fysiskt aktivitet är bra för människan är ingen nyhet, trots denna vetskap...

Läs mer

 Var ska vi elever och lärare parkera?

Införa skolklubbar!

Varför lär vi inte ut mer livsförberedande kunskaper i skolan?

Vi vill börja senare i skolan!

Tillbaka med bubbelvattnet!

Borde vi införa gratis kollektivtrafik?

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Måndag 4/3
Biljettsläpp till Balen, plats kompassen, 10.30
Söndag 24/3
75 dagars
Fredag 29/3
Påsklovet startar
Lördag 30/3
Studentfesten , Plats Cinema
Tisdag 16/4
50 dagars
Torsdag 25/4
40 dagars
Måndag 6/5
30 dagars
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Mösspåtagning i skola
Bal på Haga slott
Söndag 26/5
10 dagars
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN
Söndag 9/6
EU-val

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Ebba, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Casper, Vera, Chris, Chris, Elton