Debatt efter TV4:s granskning av SD:s trollfabriker

Vad ser egentligen Sverigedemokraterna som antidemokratiska budskap? 


Shona Cooper 2024-05-23

Bild:Wikimedia Commons

I början av maj släppte Kalla fakta sin granskning av Sverigedemokraternas sedan tidigare misstänkta trollkonton och nätkrigare. Ulf Kristersson som är beroende av Sverigedemokraterna säger att han inte kan rikta krav mot andra partier. ”Det är inte mitt ansvar”. Men vems ansvar är det då Ulf? Vem om inte Sveriges regering ska sätta stopp för Sverigedemokraternas antidemokratiska beteende.  

Sverigedemokraterna går till EU-val med ”Mitt Europa bygger murar”. I veckan fick jag själv hem ett brev med valsedlar och information som man ifrån Sverigedemokraterna uppmanades läsa innan valet till Europaparlamentet den 9 juni. Frihet och murar. Murar och frihet. Jag får inte ihop det. Kan dessa motsatser nämnas i samma sammanhang. Jag finner det paradoxalt.  

Men det är inte bara Sverigedemokraterna som väljer detta spår, Kristdemokraterna har en snarlik slogan. Mer nyanserat byter de ut murar gentemot gränser 

Sverigedemokraterna skriver i sitt EU-vals manifest 

EU ska arbeta aktivt för att motverka islamisering av Europa. EU:s bidragsregler ska skärpas så att finansiering till islamister upphör. EU ska arbeta för att stänga moskéer som sprider antidemokratiska och våldsbejakande budskap. 

Med denna logik bör man skärpa Sverigedemokraternas bidragsregler så att finansiering till trollfabriker och nätkrigare upphör. Sveriges demokrati ska arbeta för att stänga dessa delar inom Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning för att motverka de troll och nätkrigare som sprider antidemokratiska och våldsbejakande budskap.  

Kalla fakta kunde genom sitt reportage avslöja att Sverigedemokraterna, i hemlighet, har tre anställda som driver hundratals konton, enligt dem själva. Kalla fakta kunde själva verifiera 23 av dem. 

Vi och dem-ideologin är något Sverigedemokraterna bygger sitt parti utifrån. Svenskhet gentemot deras just nu största hot kring islamisering av Europa, eller kanske främst Sverige. 

Arbetare på Riks, en ”oberoende” konservativ nyhetskanal, tycker själva att islamism är ett luddigt begrepp. Genom att använda begrepp som islamism istället för islam blir det svårt för anhängare att förstå skillnaden. De Riks säger själv att det inte går att förhålla sig till ordet islamism.  

”Det är ju islam alltså”  

”Ja det är ju rätt”säger Richard Sörman, ansvarig utgivare för Riks.  

Bakom stängda dörrar är Riks redaktörer överens om att islam och islamism är samma sak. Vilket blir svårt för partiets väljare att se igenom.  

Blir det då inte problematiskt att mot en publik som inte ser skillnad på islam och islamism skriva i sitt EU-vals manifest att de vill stoppa islamiseringen av Europa och att EU ska arbeta aktivt för att motverka islamisering av Europa?

Sverigedemokraternas fientliga jargong märks i Kalla faktas granskning, dels inom partiet själva men även i deras, med partiets egna ord, oberoende nyhetskanal Riks. Som i samma lokal, med öppna dörrar, regelbundna möten mellan kanalen och partiets kommunikationsavdelning kan driva sin ”oberoende media”. Fientligheten märkt inte bara gentemot invandrare. Utan även hur de talar om kvinnorna som arbetar på Riks.  

”Kvinnor tycker inte om kvinnor” säger Joakim Wallerstein kommunikationschef för Sverigedemokraterna.  

De unga kvinnorna på Riks har aldrig varit där för att vinna över andra kvinnor.  

”Vi vinner snubbar på det”  

Fientligheten och sexismen blir tydlig bakom stängda dörrar. Vad partiet står för blir än mer tydligt bakom stängda dörrar. Om man missat det uppenbara som partiet yttrar framför alla.  

Morgonmöten om budget mellan Riks och Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning visar att deras påstådda avskiljning och oberoende inte existerar.  

Det handlar inte om att förbjuda opinionsbildning, utan att de ska ske öppet. Och enligt tidöpartiernas överenskommelser. Vad ska Ulf egentligen göra nu? Tidöpartierna är beroende av varandra. Hur kunde de veta att Sverigedemokraterna skulle bete sig såhär? 

Men detta är inget nytt för Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna. Det borde inte ha kommit som en överraskning, partierna vet vad Sverigedemokraterna går för. De borde vetat bättre.  

 

 


Tipsa en vn Skriv ut





Debatt efter TV4:s granskning av SD:s trollfabriker

Vad ser egentligen Sverigedemokraterna som antidemokratiska budskap? 

I början av maj släppte Kalla fakta sin granskning av Sverigedemokraternas sedan tidigare misstänkta trollkonton och nätkrigare. Ulf Kristersson som är...

Läs mer

Inför senare tåg mellan Stockholm och Enköping!

Enköpings kommun marknadsför Enköping som Sveriges närmaste stad, en plats...

Läs mer

Stå upp för snuset!


Att det svenska snuset ska förbjudas i EU är en fråga som ständigt debatteras....

Läs mer
<span class=\

Israel hör inte hemma i årets Eurovision!

Eurovision Song Contest inrättades från början som en uteslutande Europabaserad...

Läs mer

Ulf Kristerssons hälsning, komedi eller tragedi?

Vem är bäst på att köra bil? Män eller Kvinnor

Idrott tre år på gymnasiet bör vara en självklarhet!

 Var ska vi elever och lärare parkera?

Införa skolklubbar!

Varför lär vi inte ut mer livsförberedande kunskaper i skolan?

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 20/8
Skolstart årskurs 1
Onsdag 21/8
Skolstart årskurs 3
Torsdag 22/8
Skolstart årskurs 2
Fredag 23/8
Lektioner som vanligt

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton