Stå upp för snuset!


Nicodemus Berghäll 2024-05-23

Att det svenska snuset ska förbjudas i EU är en fråga som ständigt debatteras. EU har flera gånger försök att stoppa den svenska snushandeln genom att försöka förbjuda smaksatta snus år 2012. Förslaget gick inte igenom, men EU parlamentet har inte gett upp. De har sedan dess återigen försökt genom att till exempel höja snusskatten något enormt. Motiveringen har varit att det tobaksfria snuset är en ingångsport till starkare och flera tobaksprodukter. Anledningen är att de olika smakerna som det tobaksfria snuset använder attraherar användare i yngre åldrar och på så sätt bidrar till att de köper mer och mer.  Att sänka nikotin och tobaksanvändandet genom detta sätt är inte den bästa metoden.

Enligt en artikel från Svenska Dagbladet så vill EU-parlamentet förbjuda vitt snus. Deras argument är att det vita smaksatta snuset kan utge alternativ till den dagliga rökningen som är mera hälsofarligt. Aftonbladet skickade även ut en artikel som handlar om förbjudandet av det vita snuset. Argumentet här är det samma, EU:s hälsokomissionär föreslår även att det vita snusets ökande popularitet kan innebära hälsorisker. I Tyskland gjordes däremot år 2021 en studie som säger tvärt emot. I studien sas det även att det snarare fanns bevis på att rökare som börjar snusa slutar röka helt och hållet.

Enligt en studie som gjorts utav BfR angående en bedömning av hälsoriskerna med olika nikotinproduker så skapades ett diagram för att jämföra hälsoriskerna mellan de olika nikotinprodukterna. Diagrammet visade hur hälsoriskerna ökades i procent vid användandet av produkterna. Cigaretterna visade en ökning av hälsorisker med nästan 100%. Det vanliga tobakssnuset visades vara betydligt mindre skadligt med endast en risk på ungefär 6%. Medan det vita snusets riskökning endast låg på 3%. Förbjuda det vita snuset helt och endast göra cigaretter ”mindre attraktivt” är då helt ofattbart enligt mig. Vad tjänar man på detta?

Att förbjuda snuset kan även ses som respektlöst från en kulturell aspekt. I vissa länder, som exempelvis här i Sverige ses snuset som en del av den kulturella traditionen och livsstilen. År 2022 så kom folkhälsomyndigheten fram till att ca 20% av män, och 7% av kvinnor snusar dagligen. Om snusförsäljningen skulle stoppas så skulle det leda till att dessa människor antingen är tvungna att ta sig till annat för att få i sig nikotinet, som exempelvis rökning, som vi kommit fram till tidigare är ett mycket farligare alternativ. Förbudet skulle även kunna uppfattas som ett ingrepp i nationella vanor. Att bryta en tradition som varat i över 300 år skulle inte vara populärt bland svenskarna. Tänk om fransmännen helt plötsligt inte mer fick dricka vin, hur skulle det gå hem?

 Att stoppa snusandet för att göra andra produkter mindre attraktiva kan ses som en bra lösning till en början. Men de effekterna det ger för både individen och samhället gör alternativet oacceptabelt. Det gäller för regeringen att tänka efter, det handlar inte bara om en produkt, utan även om den svenska kulturella identiteten.


Tipsa en vn Skriv ut





Debatt efter TV4:s granskning av SD:s trollfabriker

Vad ser egentligen Sverigedemokraterna som antidemokratiska budskap? 

I början av maj släppte Kalla fakta sin granskning av Sverigedemokraternas sedan tidigare misstänkta trollkonton och nätkrigare. Ulf Kristersson som är...

Läs mer

Inför senare tåg mellan Stockholm och Enköping!

Enköpings kommun marknadsför Enköping som Sveriges närmaste stad, en plats...

Läs mer

Stå upp för snuset!


Att det svenska snuset ska förbjudas i EU är en fråga som ständigt debatteras....

Läs mer
<span class=\

Israel hör inte hemma i årets Eurovision!

Eurovision Song Contest inrättades från början som en uteslutande Europabaserad...

Läs mer

Ulf Kristerssons hälsning, komedi eller tragedi?

Vem är bäst på att köra bil? Män eller Kvinnor

Idrott tre år på gymnasiet bör vara en självklarhet!

 Var ska vi elever och lärare parkera?

Införa skolklubbar!

Varför lär vi inte ut mer livsförberedande kunskaper i skolan?

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 20/8
Skolstart årskurs 1
Onsdag 21/8
Skolstart årskurs 3
Torsdag 22/8
Skolstart årskurs 2
Fredag 23/8
Lektioner som vanligt

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton