Varför lär vi inte ut mer livsförberedande kunskaper i skolan?


Ella Abrahamsson 2023-11-22

Skolan lär oss nästan allt utöver det viktigaste: hur man klarar sig i vuxenlivet. Saker som att betala räkningar, starta ett bankkonto eller söka jobb är något som jag tycker borde ingå i vår kursplan för att förbereda oss inför det verkliga livet.

 


För det första, genom att ge eleverna grundläggande kunskaper inför vuxenlivet, kommer fler känna sig redo att flytta hemifrån tidigare och komma in i arbetslivet, och därmed bidra till att samhället utvecklats. Om vi får lära oss mer specifikt hur man tillexempel gör när man ska flytta hemifrån, allt från pengar och jobb till hur man ska skaffa ett boende samt hantera ett boende är något jag tycker vi ska få lära oss i skolan. Genom att lära oss elever och förberedda oss tidigt kan vara en faktor till att man känner sig mer säker till att ta steget och ta sig in i arbetslivet, skaffa boende och vilja bidra till vårt samhälle. Kunskaper om arbetslivet och karriärmöjligheter kan hjälpa oss sen att utforska olika yrken, och hitta sin passion. Att ha en klar riktning, kan göra att vi kommer in i arbetslivet snabbare och bidra till samhällets utveckling genom sina egna erfarenheter och talanger. Att ge oss elever de grundläggande kunskaperna kan hjälpa oss när vi tar våra första steg in i arbetslivet. De kan öka vårt självförtroende och ge oss möjlighet till att bli aktiva och produktiva medlemmar till samhället. Genom att investera i vår framtid kan vi bidra till samhällets utvecklig och skapa en mer starkare och progressiv gemenskap för oss alla att leva i.

För det andra är en stor del av de man lär sig i skolan är endast allmänbildning och inte nödvändigt att veta. Det borde vara viktigare att lära sig mer om sådant man faktiskt har nytta av. Jag tycker att vuxenlivsförberedande lektioner är viktiga eftersom de lär oss praktiska färdigheter som är viktiga till att klara oss i vuxenlivet. Genom att lära oss om allt från ekonomi, budgetering och skatter kan vi förbereda oss för att hantera pengar på ett ansvarsfullt sätt. Vi kan också lära oss om att skapa och upprätthålla hälsosamma relationer, samt utveckla problem - och kommunikationsfärdigheter, vilket gör att man blir mer självstädning som är avgörande inför framtiden. Jag tycker att det kan vara bra att veta hur man hanterar pengar på ett ansvarsfullt sätt, skapa en balans mellan arbete och fritid, och bygga hälsosamma relationer.

Ett vanligt argument mot detta är att det är föräldrarnas uppgift att lära barnen om sånt här!

Jag vill då klargöra att alla barn inte har bra kontakt med sina föräldrar, och då har inte alla barn förutsättningarna till att lära sig sådant av sina föräldrar. Alla föräldrar har heller inte de grundläggande kunskaperna om ämnet, tillexempel om de flyttat hit från länder där det fungerar på andra sätt, och då inte har möjlighet till att lära sina barn om detta. Jag tycker inte att barnen behöver vara beroende av sina föräldrar för att lära sig om vuxenlivet, visst att föräldrarna också såklart ska bidra till detta, men det borde inte vara en självklarhet! Skolan borde ha en skyldighet till att lära oss om sådant som är nödvändigt och har en stor inverkan inför vår framtid.

För det tredje, att lära sig hur man klarar sig i livet kan bidra till att tillexempel minska antalet hemlösa, skuldsatta och kriminella i framtiden. Genom att ge oss elever kunskaper om ekonomi kan de lära sig att hantera olika situationer på ett bättre sätt. Det kan hjälpa oss att undvika skuldsättning, och ekonomisk osäkerhet, vilket i sin tur minskar risken att hamna i en hemlös situation. Samt att vi kan lära oss om vikten av att spara och investera för framtiden, vilket kan bidra till att minska ekonomisk osäkerhet.  Dessutom kan vuxenlivsförberedande lektioner i skolan hjälpa oss att utveckla sociala färdigheter, som att hantera konflikter och bygga hälsosamma relationer. Genom att lära oss att kommunicera effektivt, hantera konflikter och bygga upp positiva relationer kan eleverna undvika att hamna i kriminella situationer. Genom att ge oss verktygen för att fatta bra beslut och hantera svårigheter kan vi i stället bygga upp en framgångsrik framtid för oss själva och skapa ett tryggt samhälle.

Tipsa en vn Skriv ut



Inför senare tåg mellan Stockholm och Enköping!

Enköpings kommun marknadsför Enköping som Sveriges närmaste stad, en plats där du är nära till allt. När till alla storstäder och är den perfekta...

Läs mer
<span class=\

Israel hör inte hemma i årets Eurovision!

Eurovision Song Contest inrättades från början som en uteslutande Europabaserad...

Läs mer
Av Frankie Fouganthin.<br />Lisens: CC BY SA 4.0

Ulf Kristerssons hälsning, komedi eller tragedi?

Nyligen gjorde den svenska statsministern, Ulf Kristersson en hälsning till den franska...

Läs mer
Victor Sandell är en väldigt säker förare.

Vem är bäst på att köra bil? Män eller Kvinnor

Nu när det är halt på vägarna blir det svårare att köra och risken...

Läs mer

Idrott tre år på gymnasiet bör vara en självklarhet!

 Var ska vi elever och lärare parkera?

Införa skolklubbar!

Varför lär vi inte ut mer livsförberedande kunskaper i skolan?

Vi vill börja senare i skolan!

Tillbaka med bubbelvattnet!

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Tisdag 7/5
Brännbollsturnering
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton