Vi vill börja senare i skolan!


Rebecca Dal Monte 2023-09-25

Rebecca Dal Monte tycker att Westerlundskas elever ska börja senare i skolan. 
Rebecca Dal Monte tycker att Westerlundskas elever ska börja senare i skolan. 

Vi elever vill börja senare i skolan, för att få mer sömn och fokus. Tonåringar är i behov av sömn och återhämtning, vill vi inte att elever ska ha en bra skolgång? Jag tycka att man kan testa att få sovmorgon, att se vilka förändringar som sker på oss tonåringar och vad som funkar bäst.

 

Sovmorgon för tonåringar ger enligt engelsk och amerikansk sömnforskning bättre studieresultat, det får även att elever kommer till sin första lektion mer. Lars Teke som är forskare och doktorand i utbildnings-vetenskap på Lunds universitet, menar på att med längre sovmorgon kan man få på lång sikt en bättre psykisk och fysik hälsa.

Det första argumentet är att elever som pendlar måste gå upp tidigare för att komma till skolan men med sovmorgon så blir det enklare. Fler elever kan göra tid åt till exempel att äta frukost som är det viktigaste målet på dagen.

Det andra argumentet är att en vanlig skoldag börjar 08:45 och som tonåring behöver man 8–9 timmars sömn per natt. Marianne Ors barnneurolog och överläkare vid neurofysiologiska kliniken på Skånes universitetssjukhus, säger att i puberteten infaller tendensen att vilja sova senare. Det är svårare för en tonåring att gå och lägg sig och somna jämfört med vuxna.  

Det sista argumentet är för lite sömn medföljer en rad negativa följder, man får en mindre koncentration, lättade att bli arg och ledsen och det ökar även risken för depression. Ors menar på att man måste vara extra försiktig i tonåren, då man är som mest känslig.

Mitt motargument är att undervisning måste vara den detsamma. Så om vi börjar en timme senare så måste vi även sluta en timme senare om dagen, vi måste få in skoltimmarna. Många elever går även på träningar och det kan bli svårt att hinna med i sitt privata schemat om vi slutar senare i skolan.

Med sovmorgon kan elever få mer tid att återhämta sig och få mer koncentration och energi på lektionerna. Jag tycker att en provtid kan införskaffas.

 

 


Tipsa en vän Skriv utArtikelförfattaren förespråkar idrott på schemat alla tre år i gymnasieskolan.
Artikelförfattaren förespråkar idrott på schemat alla tre år i gymnasieskolan.

Idrott tre år på gymnasiet bör vara en självklarhet!

Att fysiskt aktivitet är bra för människan är ingen nyhet, trots denna vetskap rör sig allt färre. Brytpunkten, när man som ung slutar idrotta har sjunkit drastiskt...

Läs mer


 Var ska vi elever och lärare parkera?

En ny gymnasieskola planeras stå färdig till hösten 2024, men var ska vi alla...

Läs mer
Meja Nordström ifrågasätter varför det inte finns några skolklubbar på Westerlundska. 

Införa skolklubbar!

Här på Westerlundska Gymnasiet delar vi många olika språk, kulturer,...

Läs mer

Varför lär vi inte ut mer livsförberedande kunskaper i skolan?

Skolan lär oss nästan allt utöver det viktigaste: hur man klarar sig i vuxenlivet....

Läs mer

Vi vill börja senare i skolan!

Tillbaka med bubbelvattnet!

Borde vi införa gratis kollektivtrafik?

Stoppa telefoninsamlingen!

Positiv särbehandling utifrån etnicitet bör få göras! 

Julen uppskattas inte av alla

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Lördag 9/12
Street Feet show
Söndag 10/12
Street Feet show
Nobeldagen
Måndag 11/12
Street Feet show
Tisdag 12/12
Street Feet show
Onsdag 13/12
Luciafirande
Torsdag 21/12
Jullov!
Söndag 24/12
Julafton
Söndag 31/12
Nyårsafton!

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Victor, Rebecca, Axel, Stina, Mustafa, Emil, Paula , Klara , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Nasrin , Alfred, Liw, Alice, Ebba , Ebba, Tilde, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Emma, Filip , Vera, Chris, Chris, Elton