Anne Nilsson om sitt skrivande liv

Från att rädda världen till att skriva kaffeböcker


Sophie Rossetta 2023-02-10


Anne Nilsson började sitt liv med en dröm, en dröm om att värna vår miljö, en dröm om att göra skillnad mehamnade i Enköping som egenföretagare. Kanske har hon gjort skillnad med sina texter om miljön eller med sina böcker om kaffe 

  


Anne Nilsson föddes i en tätort i Dalarna, mer specifikt Borlänge. Redan som liten så var hon intresserad att förändra världen, hon ville göra skillnad. Naturen och miljön var ett intresse som hon alltid har brunnit för, när det var dags att börja gymnasiet sökte hon till natur.

Efter gymnasiet så visste hon att hon behövde göra något för att kunna värna vår miljö så hon valde att plugga till biolog på högskolan. Men under den tiden så insåg hon något, ”vill man göra skillnad och jobba med de riktigt stora frågorna så räcker det inte med den här utbildningen". Det som påverkar miljöförstöring är de stora företagen. Då valde Anne att även läsa företagsekonomi så att hon kunde kombinera biologin med företagsekonomi. 
 

Det första jobbet som hon fick var som miljökonsult på ett större bolag ”miljöfrågorna har alltid varit en rödtråd genom mitt liv” hon jobbade i fem år som konsult innan hon valde att bli frilansjournalist och de senaste 10 åren har hon engagerat sig till att vara en fristående skribent samt PR-konsult. 

Fast intresset om att värna miljön så tycker Anne Nilsson att miljöfrågorna har gått överstyrd. Mycket av det som sägs om miljön är ”skrämselpropaganda” tycker hon. Det har blivit helt enkelt obalanserat och många frågor behöver hanteras. "Läget är bättre än vad vi tror", utrycker hon med en lite argsint röst så som att det vore självklart. 

Anne Nilsson har jobbat i flera år och har många tidigare erfarenheter detta för att hon gillar att testa nya saker och är inte rädd att misslyckas. Har man många erfarenheter och brinner man för något så kan man göra skillnad. Detta är varför hon under sina år bytt jobb och testat nya saker. Anne har alltid velat göra skillnad. ”Till början var min dröm att rädda världen.” 

Nu jobbar hon som egenföretagare och utrycker att man måste ha ett eget driv för att klara det. För många så kanske det känns skrämmande men inte för henne eftersom hon gillar att bestämma själv, att helt enkelt få vara sin egen chef. Men detta betyder också att pengarna på kontot inte kommer av sig själva utan man måste kämpa hårt för att överleva och för att kunna betala räkningarna. Så att leva snålt är något hon har upplevt men detta har inte varit ett hinder. ”Fast sakerna kan vara svåra och man ibland lever i osäkerhet så har det inte stoppat mig” Men trots detta så väger friheten upp det. 

Förutom intresset om klimatet och att rädda världen så har hon även ett stort intresse för kaffe. Detta intresse har gjort att hon har skrivit flera böcker om det som även gått väldigt bra. 

Det började med att en amerikansk politiker kom ut med en skrämmande film om klimatet, då blev jag väldigt upprörd eftersom detta inte stämde. Jag hade jobbat med dessa frågor i flera år och läst mycket om läget så jag visste att det som sas var fel och att det borde få ett stopp. I Sverige så reagerade många, alla tidningar började ta in miljöreportrar och liknande. Då kände jag att det var nog för mig.

Min man som var delägare i ett företag som ger ut mat- och dryckböcker var ute efter någon skribent som kunde skriva om kaffe. De var ute och letade efter någon som var kunnig inom ämnet men hittade ingen. Då kom jag på att jag älskar att dricka kaffe, är inte så kunnig inom ämnet men jag kan skriva. Så då fick jag chansen att skriva en bok som heter ”Stora kaffeboken” som handlar om
allt möjligt inom kaffe. Den gick väldigt bra och jag började få massor av priser inom mat och dryck. Efter den så bara fortsatte jag att skriva böcker om kaffe och oss, berättar Anne Nilsson.

Nu mer är hon också engagerad i Enköpings Lucia och tycker om att sjunga i kör. Anne Nilsson har kanske inte förändrat världen men hon har gett de svenska folket de moderna och nytänkta kaffeböckerna och kanske har hon förändrat någon kaffefantasts liv.  

 


Tipsa en vän Skriv ut

Viktor gjorde verklighet av filmdrömmen 

”I’am back” ropar Viktor Blomdahl glatt när han kliver in på Westerlundska gymnasiet. Viktor studerade själv på Westerlundska i ett år innan han...

Läs mer


Från simlärare till projektledare på TV


Sandra älskar sitt kreativa drömjobb på TV

Sandra Pilut, 31 jobbar med några Sveriges största tv-produktioner. Hon har...

Läs mer
Fredrik Pilegård driver sitt eget företag inom grafisk kommunikation.

Från graffiti till grafisk kommunikation

Fredrik Pilegård är en egenföretagare som ensam står för företaget...

Läs mer


Anne Nilsson om sitt skrivande liv

Från att rädda världen till att skriva kaffeböcker

Anne Nilsson började sitt liv med en dröm, en dröm om att värna vår...

Läs mer

- Viljan att hjälpa andra människor gjorde valet enklare

Gick från kock till kommunikatör 

"Jag tror på lokaljournalistiken, så jag tycker det är viktigt att den lever vidare."

Om metaforer och monster i samhället

En hotad och framgångsrik journalist

Onsdagen den 7 juni 2023 - klockan 05:29
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris