Från graffiti till grafisk kommunikation


Albin Sjölund 2023-02-11

Fredrik Pilegård driver sitt eget företag inom grafisk kommunikation.
Fredrik Pilegård driver sitt eget företag inom grafisk kommunikation.


Fredrik Pilegård är en egenföretagare som ensam står för företaget Piliz webb och kommunikation. Han driver dock inte bara Piliz utan han är även delägare till Smart webb med sin kompanjon Pelle. Piliz håller på med grafisk formgivning på flera olika sätt. De gör trycksaker, reklam, marknadsmaterial, original och webbproduktion som kanske är det allra största. Till exempel så har de jobbat med självaste Postnord och deras utlandssatsning för att skicka och ta emot paket från andra länder.

Piliz håller hur på Kyrkogatan 10, 2 våningar upp in i en dörr precis runt hörnet bakom restaurangen Astas vedugn. Inne på det lilla kontoret möts jag av en mysig och välkomnande känsla och Fredrik leder mig in till deras konferensrum för att ha intervjun. Han är väldigt trevlig och sansad när han ger svar på frågorna om honom själv och hans jobb.

Fredrik har alltid varit insatt i graffiti och att måla och rita och velat få ut det konstnärliga han hade inom sig. Han började sin resa inom medievärlden redan i högstadiet då han i stället för språk hade media och foto. Han gick den första medieinriktningen på gymnasiet i Tumba 1992, han praktiserade då på en reklambyrå där han fick jobb direkt efter gymnasiet. Han har jobbat som anställd inom media ända tills år 2000 då han förverkligade sin stora dröm att jobba för sig själv med att starta Piliz webb och kommunikation. För 12–13 år sedan när Fredrik åkte Mälaren runt så stannade han i Enköping för att äta då han såg att det fanns en tomt till salu och det bara var som menat, så han bestämde sig för att bygga hur. Idag som 46 åring så har han sina företag Piliz och smart webb i Enköping och samarbetar med flera andra företag också och skapar grafiska profiler.

En vanlig dag så går Fredrik till jobbet, har projektmöte med sina kollegor då de planerar vad som ska göras under dagen, om de kanske ska designa en webb, göra något internt eller någon social mediekampanj. Sedan går Fredrik och skapar det grafiska materialet medan andra tar bilder och skriver texter. Han jobbar nästan alltid 8–17 och aldrig kvällar eller helger.

-Jag går inte senare än 17, det jag inte hinner med får jag ta dagen efter om det inte är jättekritiskt förstås.

Fredrik berättar också lite om hur det är att jobba inom media och vad man ska tänka på om man vill jobba inom det.

- Det bästa med att jobba inom det här är variationen från att man inte alltid sitter med samma sak. Ena dagen kan man göra en julgran, andra kan man sitta med black friday eller resor. Ena dagen är inte den andra lik.

Det är ett jobb som många andra jobb har påverkats mycket under åren med samhällets utveckling. Till en början var han grafisk formgivare för trycksaker och gjorde även design för webbsidor, men det räckte inte till helt och hållet för att få in tillräckligt med pengar. Därför valde Fredrik att ta ett stort kliv och lära sig programmera. Idag gör han mer design än att programmera då han har andra som kan sköta programmerandet så han kan fokusera på att designa, det han är bäst på.

-Om man vill jobba inom media ska man vara ambitiös. Vara intresserad att lära sig nya saker, ta del av vad man kan göra med alla olika programmen. Vara öppen att titta på andra saker och hur dem har gjort kan jag ta till mig det och göra bättre eller ta hjälp av, inte bara se sin egen sak. Man kan sno idéer från andra och göra om till sitt eget på sitt eget sätt.

Det är Fredrik Pilegårds bästa tips för dig som vill jobba inom media och grafisk profil.


Tipsa en vän Skriv ut

Viktor gjorde verklighet av filmdrömmen 

”I’am back” ropar Viktor Blomdahl glatt när han kliver in på Westerlundska gymnasiet. Viktor studerade själv på Westerlundska i ett år innan han...

Läs mer


Från simlärare till projektledare på TV


Sandra älskar sitt kreativa drömjobb på TV

Sandra Pilut, 31 jobbar med några Sveriges största tv-produktioner. Hon har...

Läs mer
Fredrik Pilegård driver sitt eget företag inom grafisk kommunikation.

Från graffiti till grafisk kommunikation

Fredrik Pilegård är en egenföretagare som ensam står för företaget...

Läs mer


Anne Nilsson om sitt skrivande liv

Från att rädda världen till att skriva kaffeböcker

Anne Nilsson började sitt liv med en dröm, en dröm om att värna vår...

Läs mer

- Viljan att hjälpa andra människor gjorde valet enklare

Gick från kock till kommunikatör 

"Jag tror på lokaljournalistiken, så jag tycker det är viktigt att den lever vidare."

Om metaforer och monster i samhället

En hotad och framgångsrik journalist

Onsdagen den 7 juni 2023 - klockan 04:43
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris