”Jag ville komma nära journalistiken igen”  – Roger Berglund


Alice Nilsson 2023-11-30



Planen om att bli bankman som Roger hade när han var liten, är sedan länge borta. Han började göra tidningar tidigt i livet hemma, ovetandes om att det var ett yrke. Idag sitter han som chefredaktör på Enköpings-Posten och har jobbat inom tidningsvärlden sedan högstadiet.

Roger är uppvuxen i Uppsala, men har alltid haft en koppling till Enköping genom föräldrar och släkt. ”Jag har ganska bra koll på Enköping, jag har varit här mycket som liten” säger Berglund. De senaste tio åren har Roger bott utanför Örsundsbro, men har fortfarande jobbat i Uppsala som han har gjort hela sitt liv, innan han blev chefredaktör på Enköpings-Posten.

Roger är idag 55 år och kom in i tidningsvärlden redan när han gick i högstadiet. Hans grundskola hade en skoltidning och Rogers klassföreståndares fru jobbade på Uppsala Nya Tidning, UNT. Hon upptäckte skoltidningen och såg Rogers talang, och frågade om Roger ville komma till UNT för att jobba vilket han gladeligen tackade ja till. Roger började jobba hos UNT under sommarlovet och fick börja hos sportredaktionen. Roger förklarar att han jobbade som frilans inom sportjournalistiken, då fick han bevaka olika matcher på helgerna med mera. Berglund fortsatte sedan att jobba på UNT under hela sin skoltid.

Efter att Roger hade gått ut grundskolan så började han gymnasiet på Fyrisskolan i Uppsala. Där gick han samhällsvetenskapsprogrammet eftersom att han inte visste vad han ville bli efter gymnasiet. Efter att Roger tagit studenten fick han en fast tjänst på UNT och började jobba heltid direkt i stället för att plugga vidare.

- Jag hade lite tur, säger Roger.

Innan Berglund började jobba på Enköpings-Posten jobbade han på UNT i alla år. Där har han gjort lite allt möjligt såsom att vara reporter, redigerat sidor, varit fotograf och redaktör för olika ämnen. Roger har även haft olika chefstjänster som bl.a. nyhetschef som han var längst, i 10 år. Berglund förklarar att han är bl.a. nyhetschef idag också och att hans tjänst på Enköpings-Posten är en kombinerad roll.

- Det är ett fantastiskt jobb, att man får vara med och bestämma vad som ska göras, på vilket sätt det ska göras, vem som ska göra det och när det ska vara klart. Det är ett väldigt roligt jobb.

Roligast av alla olika jobb var nyhetschef, men även reporter eftersom att man som nyhetschef enbart träffar kollegor. Men som reporter får man träffa massor av olika människor menar Berglund. Att träffa många nya människor är något som Roger tycker är kul. En annan anledning till att han tycker att vara reporter är extra roligt är för att han började som det i början av sitt yrkesliv.

Anledningen till att Roger sökte tjänsten som chefredaktör på Enköpings-Posten var för att de sista åren på Uppsala Nya Tidning var han redaktionschef vilket han tycker är ganska långt ifrån journalistiken. När tjänsten i Enköping dök upp, såg han en möjlighet att komma närmare journalistiken igen. Roger menar att Enköping är en stor stad, som många flyttar till så han tänker att tidningen egentligen borde läsas av fler personer. Han drivs av att öka läsningen.

- Jag vill att alla ska prata om det vi gör” säger Roger.

Det bästa med jobbet är enligt Roger att det går så bra för Enköpings-Posten och att de har gjort en del förändringar som ökat antalet läsare. Det sämsta är att Roger beskriver sig själv som otålig. Han vill att allting ska gå fortare och att det ska hända mycket saker, och de snabbt.

Roger är övertygad om att papperstidningarna kommer försvinna inom kort då han menar att det kan ske inom 3–5 år, till och med kanske om 7 år. Han förklarar att de enda som läser papperstidningen idag är mestadels den äldre generationen och de kommer inte leva för evigt och kommer då dö ut med papperstidningarna. De flesta som läser tidningar idag läser på

nätet, och nya generationer kommer inte börja läsa papperstidningar utan går direkt på nätet för att läsa. Detta tycker Roger talar för hur framtiden kommer se ut.

- Det kommer vara konstigt och tomt när det försvinner tror jag, att göra papperstidning är otroligt roligt, det är ett fantastiskt kul jobb, säger Roger. Han berättar därefter att även han läser alla tidningar digitalt och att han då inte kan säga att papperstidningar måste finnas kvar, eftersom han inte heller använder dom.

Roger Berglunds vision med Enköpings-Posten är att öka antalet läsare och samtidigt få in fler yngre läsare.

- Att alla på gymnasiet ska läsa EP kommer inte ske, det tror inte jag, men om era föräldrar läser EP varje dag i mobilen, då är jag nöjd, säger Berglund.

Avslutningsvis säger Roger:

- Jag vill att man ska känna att man alltid går till oss så fort det har hänt någonting, och även när det inte händer något så ska man gå till EP.


Tipsa en vn Skriv ut



<span class=\
Dzevad arbetar dagligen för att utvecklas och bli en så bra tränare som möjligt.

Spelare nummer två blev tränare nummer ett

Har du någon gång funderat över vem killen är som du ser på Korsängsfältet som tränar eleverna på NIU? Han heter Dzevad. Sedan Dzevad var liten har...

Läs mer
<span class=\

”Det jag inte fick vill jag ge till andra” 

Varje vecka under nästan ett år skrev han insändare om framförallt skolfrågor till lokaltidningen.  
- Innan jag blev medlem i partiet kallade jag mig själv köksbordspolitiker, säger Matz Keijser, numera ordförande för Socialdemokraterna i Enköping. 

Läs mer


Jessika Roswall i personlig intervju

Livet som EU-minister

Sveriges EU-minister Jessika Roswall rekommenderar starkt att engagera sig politiskt och att...

Läs mer


”Jag ville komma nära journalistiken igen”  – Roger Berglund

Planen om att bli bankman som Roger hade när han var liten, är sedan länge borta....

Läs mer


Martin Boquist - vägen till framgång 

Han har varit proffs, landslagsspelare och har många medaljer i bagaget. 
WGYnytts Linnea...

Läs mer


Viktor gjorde verklighet av filmdrömmen 

”I’am back” ropar Viktor Blomdahl glatt när han kliver in på...

Läs mer


Från simlärare till projektledare på TV


Sandra älskar sitt kreativa drömjobb på TV

Sandra Pilut, 31 jobbar med några Sveriges största tv-produktioner. Hon har...

Läs mer
Fredrik Pilegård driver sitt eget företag inom grafisk kommunikation.

Från graffiti till grafisk kommunikation

Fredrik Pilegård är en egenföretagare som ensam står för företaget...

Läs mer


Anne Nilsson om sitt skrivande liv

Från att rädda världen till att skriva kaffeböcker

Anne Nilsson började sitt liv med en dröm, en dröm om att värna vår...

Läs mer


- Viljan att hjälpa andra människor gjorde valet enklare

Från att vilja skriva ett helt bibliotek med sin bästa kompis, till att bli journalist...

Läs mer

Gick från kock till kommunikatör 


Livet gick från kockyrket till kommunikatör på Enköpings kommun. Jesper Bääärnhielm driver många olika projekt som Enköpingsborna påverkas av dagligen. Vad är det egentligen en kommunikatör gör och vad är det som gör att Jesper Bäärnhielm älskar det här jobbet? 

Läs mer
Anders Liljestrand tar en paus i arbetet för att posera för en bild.

Anders Liljestrand, Enköpings-Posten

"Jag tror på lokaljournalistiken, så jag tycker det är viktigt att den lever vidare."

Han började med att publicera sina egna artiklar, utan anställning eller kontrakt. Hans...

Läs mer


Herman Geijer har skrivit en ny bok om zombier och andra monster

Om metaforer och monster i samhället

Herman Geijer har redan skrivit om hur man överlever en zombieapokalyps.
Nu tar han itu med...

Läs mer


En hotad och framgångsrik journalist

Han har blivit bjuden på kungabröllop, talat i riksdagen och varit chefredaktör...

Läs mer
Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Tisdag 7/5
Brännbollsturnering
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton