Personporträtt

Från skoltidningen till chefredaktör


Emma Blomqvist 2024-10-14

Roger Berglund
Roger Berglund

Från tonåring med pennan i skoltidningen till redaktionschef på både UNT och nu Enköpings-Posten, har Roger Berglund tagit sig långt inom journalistiken. Men arbetet har sina utmaningar, särskilt den återkommande kritiken från allmänheten. ”Vi skriver om många negativa saker för att få positiva förändringar” 

BAKGRUND OCH KARRIÄR 

Roger Berglund började sin karriär inom journalis
tiken vid 16 års åldern, då han började skriva för den lokala skoltidningeneftersom han tyckte om att skriva för skoj skull. Med hjälp av skoltidningen fick han möta andra personer på ett annat sätt än innan, det blev en bra blandning med hans skrivande. Hansinflytande hos skoltidningen gick inte obemärkt förbi. Senare såg en chefredaktör på Uppsala Nya Tidning hans talanger och ville att han skullekomma till UNT för att se vad han kunde göra för tidningen, där han fick lära sig massor av olika saker. Han började arbeta som en reporter hos UNT, men dröjde inte långt innan han avancerade och blev chef över olika avdelningar.Som bildchef, reportagechef, nyhetschef och till slut redaktionschef.
 

 
Men, han ville inte alltid bli en chefredaktör, utan att han ville först vara en jurist eller en ekonom och sökte ekonomutbildning, men det varande inte länge eftersom journalismen fångade hans intresse och han valde till slut att satsa på det i stället. 

Rollen i Enköping fick han när hans dåvarande chef föreslog att det kunde vara ett passande arbete för honom, särskilt eftersom han bodde i Enköpings kommun sedan tidigare. Sedan bytet från UNT till EP har hans karriär gått stadigt framåt. Med en liten men effektiv redaktion har han märkt att det inte handlar om antalet personer i ett team, utan hur väl man utför sitt jobb. 

KRITIK 

Kritik är inget nytt inom journalistiken, det har funnits sedan början av tryckfrihetslagen.En vanlig kriticism är att nyheterna är för negativa. Men vad Roger menar är snarare tvärt om, att det är journalistikens roll att skriva om dåliga saker som händer, för att skapa en positiv förändring.Många uppskattar journalismens arbete för att berätta om negativa saker för att försöka få en förändring så i slutändan så blir samhället bättre. Världen är ett elände och tyvärr så tjärnars negativa nyheterfler läsare än positiva olika tidningar tjärnar på att prata om negativahändelser. 

PERSONLIGA MÅL 

För varje generation som går, så läser färre personer dagstidningar och läser på nätet i stället. Enligt Roger så kommer det sluta produceras om 10 år. Folk från yngre generationer konsumerar mer rörlig bild än skriftlig, en sak kan vi göra för att utveckla Enköpings-Posten är att tillägga mer rörlig bild för att locka flera yngre läsare. Men en sak som Roger vill tydliggöra är att de inte kommer sluta att göra tidningar för sina dedikerade läsare. 

En utmaning för varje tidning är att uppehålla relevans för så stor mängd läsare som möjligt i deras digitala kanaler, och enligt Roger för att lyckas med detta så behöver alla hos redaktionen har samma tanke och ha ett bra arbetssätt för att nå målet med att producera bra artiklar för sina läsare 

FRAMTIDEN HOS TIDNINGEN 

Artificiell Intelligens är ett nytt hjälpmedel som har blivit mer tillgänglig till allmänheten. Enligt ”Vetenskap & Hälsa” förklarar de AI som Artificiell betyder konstgjord och intelligens brukade de definieras som den mentala förmågan att planera, löser problem, dra slutsatser och vara självlärande. Artificiell intelligens kan definiera som en dator eller maskin som efterliknar dessa mänskliga förmågor,.Men hur påverkar det arbetet på Enköpings-Posten? Tidningen använder AI för att hantera stora och komplicerade material från myndigheter som annars som skulle ta flera veckor att analysera.Med hjälp av AI så hjälper den journalister med analysprocessen, men det betyder inte att de köper det rakt upp och ner utan att de använder AI för att vägleda dem. 

AI har också använts inom videoproduktion på tidningen, där de använde program för att omvandla statiska bilder till rörlig bild och automatiserar texten och videon, vilket sparar mycket tid. På så sätt så kan de fokusera på andra delar av journalism istället för att bara texta videor. 

Sportreferat kan vara komplicerade, i ett sportreferat brukar man skriva om vem som gjorde vilket mål och hur det har gått för laget tidigare under säsongen. Men med hjälp av AI så underlättar det processen för journalisterna. Där datorn analyserar matchen och skriver sammanställda detaljer, programmet kan också skicka SMS till tränare eller spelare och fråga vad de tyckte om ett specifikt mål, där svaren senare matas in i texten.  

TIPS 

Ett tips som Roger vill ge till individer som är intresserade inom journalism, är att praoa på den redaktionen som man vill jobba på. Där kommer man få möjligheten att lära sig mycket på kort tid. Varje sommar letar redaktionen efter vikarier när deras kollegor är på semester, och om man har praoat sedan innan så ökade chanserna för dig att få sommarjobb. Men detta kan också leda till en fast anställning längre fram, där kollegorna vet om dina kunskaper så kommer de ge dig en högre chans att bli accepterad för arbetsgivaren. 


Tipsa en vn Skriv ut



Roger Berglund
Roger Berglund

Personporträtt

Från skoltidningen till chefredaktör

Från tonåring med pennan i skoltidningen till redaktionschef på både UNT och nu Enköpings-Posten, har Roger Berglund tagit sig långt inom journalistiken. Men...

Läs mer
<span class=\

Spelare nummer två blev tränare nummer ett

Har du någon gång funderat över vem killen är som du ser på Korsä...

Läs mer
<span class=\

”Det jag inte fick vill jag ge till andra” 

Varje vecka under nästan ett år skrev han insändare om framförallt skolfrågor till lokaltidningen.  
- Innan jag blev medlem i partiet kallade jag mig själv köksbordspolitiker, säger Matz Keijser, numera ordförande för Socialdemokraterna i Enköping. 

Läs mer


Jessika Roswall i personlig intervju

Livet som EU-minister

Sveriges EU-minister Jessika Roswall rekommenderar starkt att engagera sig politiskt och att...

Läs mer


”Jag ville komma nära journalistiken igen”  – Roger Berglund

Planen om att bli bankman som Roger hade när han var liten, är sedan länge borta....

Läs mer


Martin Boquist - vägen till framgång 

Han har varit proffs, landslagsspelare och har många medaljer i bagaget. 
WGYnytts Linnea...

Läs mer


Viktor gjorde verklighet av filmdrömmen 

”I’am back” ropar Viktor Blomdahl glatt när han kliver in på...

Läs mer


Från simlärare till projektledare på TV


Sandra älskar sitt kreativa drömjobb på TV

Sandra Pilut, 31 jobbar med några Sveriges största tv-produktioner. Hon har...

Läs mer
Fredrik Pilegård driver sitt eget företag inom grafisk kommunikation.

Från graffiti till grafisk kommunikation

Fredrik Pilegård är en egenföretagare som ensam står för företaget...

Läs mer


Anne Nilsson om sitt skrivande liv

Från att rädda världen till att skriva kaffeböcker

Anne Nilsson började sitt liv med en dröm, en dröm om att värna vår...

Läs mer


- Viljan att hjälpa andra människor gjorde valet enklare

Från att vilja skriva ett helt bibliotek med sin bästa kompis, till att bli journalist...

Läs mer

Gick från kock till kommunikatör 


Livet gick från kockyrket till kommunikatör på Enköpings kommun. Jesper Bääärnhielm driver många olika projekt som Enköpingsborna påverkas av dagligen. Vad är det egentligen en kommunikatör gör och vad är det som gör att Jesper Bäärnhielm älskar det här jobbet? 

Läs mer
Anders Liljestrand tar en paus i arbetet för att posera för en bild.

Anders Liljestrand, Enköpings-Posten

"Jag tror på lokaljournalistiken, så jag tycker det är viktigt att den lever vidare."

Han började med att publicera sina egna artiklar, utan anställning eller kontrakt. Hans...

Läs mer


Herman Geijer har skrivit en ny bok om zombier och andra monster

Om metaforer och monster i samhället

Herman Geijer har redan skrivit om hur man överlever en zombieapokalyps.
Nu tar han itu med...

Läs mer


En hotad och framgångsrik journalist

Han har blivit bjuden på kungabröllop, talat i riksdagen och varit chefredaktör...

Läs mer


John - min vision är skolan som en samlingspunkt

John har varit rektor i över 19 år, varav 9 på Örsundsbroskolan. Den senaste...

Läs mer
Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Fredag 25/10
Höstlov
Lördag 2/11
Alla helgons dag
Söndag 10/11
Farsdag
Söndag 17/11
200-Dagars
Fredag 13/12
Luciadagen
Tisdag 24/12
Julafton
Onsdag 25/12
Juldagen
Torsdag 26/12
Annandag jul
Tisdag 31/12
Nyårsafton
Måndag 6/1 2025
150 Dagars
Fredag 28/2 2025
100-Dagar
Torsdag 5/6 2025
Studenten!

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton