Gick från kock till kommunikatör 


Axel Elmersjö 2023-02-05


Livet gick från kockyrket till kommunikatör på Enköpings kommun. Jesper Bäärnhielm driver många olika projekt som Enköpingsborna påverkas av dagligen. Vad är det egentligen en kommunikatör gör och vad är det som gör att Jesper Bäärnhielm älskar det här jobbet? 
Axel Elmersjö har träffat honom. 


Jag möter upp Jesper i ingången till fastighetsförvaltningens lokal. Det var en lite stressat känsla inne i lokalen, det kändes som att de hade mycket att göra. Jag får en rundtur av Jesper i huset som var väldigt stort med många olika avdelningar. Vi går och sätter oss i deras matsal och börjar 

Jesper Bäärnhielm jobbar som kommunikatör och kampanjeansvarig på Enköpings kommun. Han har jobbat där i fyra år nu men det har inte alltid sett ut så. Jespers liv började i Enköping då han gick Westerlunska gymnasium med inriktningen hotell och restaurang. Han kom in i kockbranschen efter gymnasiet och jobbade inom det i åtta år. Men han kände efter åtta år att det kanske inte var det här som passade honom. Jesper berättar att det var de dåliga arbetsförutsättningarna som gjorde att han bytte arbete. 
-  
Det var de dåliga tiderna, jobba helger och kvällar som jag inte pallade med, det gav mig inte så mycket, säger Jesper. 

Han berättar att han ville jobba med något som var mer relevant med sin närmiljö och därför var offentliga sektorn ett bra alternativHan ville jobba med något som hjälpte medborgarna med frågor om att informera medborgarna vad deras skattepengar går till och därför har han dragits till den här typen av arbete. Jesper trivs väldigt bra på samhällsbyggnads förvaltningen i Enköpings kommunDen största anledningen till att han trivs är det goda arbetsklimatet
-  
Det är väldigt högt i tak att utveckla ens roller, säger Jesper.  

Det finns väldigt varierande kompetenser på statsförvaltningen och de är inte bara kommunikatörer, här finns allt från ekonomer till registrator. Det är en väldigt utvecklings fokuserad arbetsplats menar Jesper. De kan utbyta väldigt många olika kompetenser mellan olika funktioner så han behöver inte sitta med en massa kommunikatörer utan kan lära sig utav folk med en helt annan utbildningsbakgrund. Detta menar Jesper gör att han kan utvecklas varje dag 

-  
Jag tycker verkligen detta är roligt att göra, jag blir nästan en helt ny person varje dag ,säger Jesper.  

 Jespers arbetsdagar varierar mycket från dag till dag. Han har fördelen att jobba mycket hemma och det gillar han. En dag för honom startar alltid med att kolla mejlen då alla hans uppdrag startar där. Han brukar avsätta en timme varje dag för att läsa tidningen för att kunna kolla olika medier.  

Vi kommunicerar med dem men också blir det bevakning av vad exempelvis Svt skriver, säger Jesper  

Det är viktigt för Jesper och kommunikatörerna att hålla bevakning över de olika medierna och se om något är relevant för deras förvaltning. Det är viktigt att en kommunikatör håller koll på vad som händer i kommunen. Det är väldigt varierande projekt som Jesper jobbar med. En del är väldigt omfattande medan andra projekt kan vara små. Ett av Jespers största projekt som han haft är att han var med att ändra om busslinjerna i Enköping. Han höll på med det i ett par år. De krävde stora projektplaner och mycket samordning mellan olika organisationer. En av organisationerna som kommunen samarbetade med var Region Uppsala. Jespers uppgift var att planera vilka kommunikationsinsatser man behövde att göra.   

Vi behövde göra en bedömning hur vi skulle göra, vilka pressmeddelande skall man använda vilka Facebook inläggen ska vi göra, säger Jesper.  

I slutändan tar produktionen över Jespers arbete och han skriver texter, tar bilder och kanske gör filmer för att vissa människor hur det kommer se ut.  

Jesper är just nu ansvarig för hållbarhetskampanjerna. Hans uppgifter inom det är att kommunicera ut till dem som behöver spara energi i Enköpings kommun.  

Energifrågan är en väldigt het potatis, säger Jesper.  

Det är väldigt många olika dagsprojekt inom kommunikatöryrket menar Jesper. 

-  
För en timme sedan så fick vi ett meddelande om att de hade installerat in nya vattenfilter i Veckholm, så det kunde förekomma en äcklig lukt när man sätter på kranen. Så där måste vi snabbt informera till människor att det inte är något farligt, säger Jesper.  

Inom yrket kommunikatör så är de väldigt många små bollar som kommer upp mellan de stora projekten så det kan ta tid med stora projekt menar Jesper.  

De svåraste inom yrket är att kunna fånga upp den stora mängden saker som händer menar Jesper. De finns sju olika avdelningar inom fastighetsförvaltningen. En stor uppgift kommunikatörerna har är att fånga upp de olika projekt som alla avdelningar har. Så att Jespers och hans kollegor kan informera medborgarna vad som händer.  Som exempel viss ifall de bygger någon ny skola så måste kommunikatörerna skicka ut de så människorna i Enköpings kommun vet om vad som händer.  

Utmaningen är att hinna få tag i all information och sen producera det någonstans, säger Jesper.  

Det som Jesper ser som mest positivt med att jobba inom Enköpings kommun är att han jobbar inom den offentliga sektorn. Han vill inte jobba mot ett rent vinstintresse. Målsättningarna inom Enköpings kommun är inte bara ekonomiskt underbyggda utan att de ska göra en bra miljö för medborgarna.  

- Utgångspunkten ifall vi bygger en skola är hur bra den ska vara inte ifall den går med vinst, säger Jesper.  

Nackdelen med att Jobba inom Enköpings kommun är att det går väldigt långsamt menar Jesper.  

Vad hade du gjort ifall du inte jobbade inom kommunen?  

- Hade fortsatt jobba inom media- och kommunikationsbranschen, jag skulle nog söka mig till någon no profitorganisationen, säger Jesper.   

 


Tipsa en vän Skriv ut

Viktor gjorde verklighet av filmdrömmen 

”I’am back” ropar Viktor Blomdahl glatt när han kliver in på Westerlundska gymnasiet. Viktor studerade själv på Westerlundska i ett år innan han...

Läs mer


Från simlärare till projektledare på TV


Sandra älskar sitt kreativa drömjobb på TV

Sandra Pilut, 31 jobbar med några Sveriges största tv-produktioner. Hon har...

Läs mer
Fredrik Pilegård driver sitt eget företag inom grafisk kommunikation.

Från graffiti till grafisk kommunikation

Fredrik Pilegård är en egenföretagare som ensam står för företaget...

Läs mer


Anne Nilsson om sitt skrivande liv

Från att rädda världen till att skriva kaffeböcker

Anne Nilsson började sitt liv med en dröm, en dröm om att värna vår...

Läs mer

- Viljan att hjälpa andra människor gjorde valet enklare

Gick från kock till kommunikatör 

"Jag tror på lokaljournalistiken, så jag tycker det är viktigt att den lever vidare."

Om metaforer och monster i samhället

En hotad och framgångsrik journalist

Onsdagen den 7 juni 2023 - klockan 05:16
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris