Skolans påverkan på eleverna


Amanda Bruks 2021-02-03


Betygshets och prestationsångest är vardag för många elever. En klump i magen och medvetandet om att man inte får misslyckas. Att skolan är en plats som är fylld med stress, ångest är allt för vanligt. Den psykiska ohälsan är skyhög bland ungdomar och unga vuxna, man blir inte ens förvånad längre. Hur har det kommit så här långt egentligen?

 


I och med covid-19 har detta förvärrats. Eftersom de flesta studier bedrivs på distans har det blivit svårare både för elever och lärare i skolan. Frånvaron har ökat, undervisningen blir svårare och man kan inte få den hjälp man behöver, som man annars skulle fått. Det krävs ett stort eget ansvar och disciplin hos eleverna för att inte hamna efter. Tyvärr ökar bara psykiska ohälsa bland eleverna. Många jag pratat med har orimligt höga krav på sig själva som i sin tur leder till många sömnlösa nätter, ångest och oro.

Man kan inte blunda för det, det är detta som är verkligheten. Det är omöjligt som elev att prestera på topp hela tiden för att kunna nå det där A i betyg. Vi alla är människor och man går igenom bra och dåliga perioder under livets gång. Detta måste man kunna se över. Flertal gånger under läsåren kommer det en kort period där många prov, seminarium, inlämningar osv. dyker upp. Detta får konsekvenser då man oftast inte kan göra allt samtidigt. Det är då man börjar prioritera det som är viktigast. Man satsar på det ena och kanske skiter i den där inlämningen och tänker att man kan göra den senare.

Till stor del tror jag även lärarna har det lika stressigt. Det går nog hand i hand, om eleverna inte har det något bra i skolan tror jag lärarna knappast tycker det är kul att undervisa. Men varför sker det då ingen förändring? Jag tycker det bör tas en extra titt över detta och förbättra dessa problem. Skolan ska inte vara förknippad med ångest, oro, klump i magen och orimliga prestationskrav. Jag talar nog för alla när jag säger att jag vill se en förändring så den psykiska ohälsan minskar kring ungdomar och unga vuxna.


Tipsa en vn Skriv ut



Inför senare tåg mellan Stockholm och Enköping!

Enköpings kommun marknadsför Enköping som Sveriges närmaste stad, en plats där du är nära till allt. När till alla storstäder och är den perfekta...

Läs mer
<span class=\

Israel hör inte hemma i årets Eurovision!

Eurovision Song Contest inrättades från början som en uteslutande Europabaserad...

Läs mer
Av Frankie Fouganthin.<br />Lisens: CC BY SA 4.0

Ulf Kristerssons hälsning, komedi eller tragedi?

Nyligen gjorde den svenska statsministern, Ulf Kristersson en hälsning till den franska...

Läs mer
Victor Sandell är en väldigt säker förare.

Vem är bäst på att köra bil? Män eller Kvinnor

Nu när det är halt på vägarna blir det svårare att köra och risken...

Läs mer

Idrott tre år på gymnasiet bör vara en självklarhet!

 Var ska vi elever och lärare parkera?

Införa skolklubbar!

Varför lär vi inte ut mer livsförberedande kunskaper i skolan?

Vi vill börja senare i skolan!

Tillbaka med bubbelvattnet!

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Fredag 29/3
Påsklovet startar
Lördag 30/3
Studentfesten , Plats Cinema
Tisdag 16/4
50 dagars
Torsdag 25/4
40 dagars
Måndag 6/5
30 dagars
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Mösspåtagning i skola
Bal på Haga slott
Söndag 26/5
10 dagars
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN
Söndag 9/6
EU-val

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Vera, Chris, Chris, Elton