Granskning

Oron över ökad frånvaro


Fanny Bayard 2023-06-07


Under de tre åren som man går på gymnasiet så blir man 18 år någon gång. Detta kan göra så att det blir ett problem när vi elever kan sätta giltig frånvaro på oss själva och ens vårdnadshavare inte har något att säga till om längre. Nu har skolan tyckt att det har gått för långt och rektorerna har gått ur med att om man har ett visst antal %  giltiga frånvaro så måste man visa sjukhusintyg om man inte kan närvara på de lektionerna man har. Men hur ser statistiken ut, skiljer det sig mellan årskurserna och när man fyllt 18 år? 

På samhällsprogrammet som ett studieförberedande programhar vi undersökt hur frånvaron ser ut från 1:an till 3:an, om det skiljer sig. Det är svårt att ta fram exakta siffror på vilka som giltighetsanmäler sig utan anledning och vilka som gör det för att man antingen är sjuk eller har ett annat ärende. Men om man ska jämföra så har detta ingen betydelse för man ser sån stor skillnad.

SA22 har 0,59% ogiltig frånvaro och 11,73 % giltig frånvaro. Under årskurs 1 så är alla fortfarande omyndiga även om undantag finns där några är 18 år. För att man ska kunna giltighetsanmäla sig  krävs en målsman om man är under 18 år.

När vi kollar på årskurs 2 och tre så ser vi att procenten ökar. SA21 har 1,12%ogiltig frånvaro och 15,50% giltigfrånvaro. Här ser man en drastisk ökning från 1:an.

När vi
 kollade på 3:e året så ökar det också. SA20 har 5,27% ogiltig frånvaro och 19,04% giltig frånvaro. Här kan man se en stor skillnad från åk 1 till åk 3. Detta kan bero på att man fyller 18 under dessa årskurser och föräldrarna kan inte hålla koll på sina ungdomars statistik på frånvaron längre.

Om man kommer sent till en lektion går det snabbt att bara klicka på en knapp så får man inte ogiltig frånvaro som kan påverka att ens CSN dras in. Om man känner att man är lite extra trött och känner att man vill stanna hemma eller att man jobbar på en arbetsplats under skoldagarna är det också enkelt att bara trycka på en knapp utan att rektorer och lärare ser för vilken anledning man gör det. 
 

Så vad gör vi ungdomar? Är det bara så att fler blir sjuka eller vad beror det på att statistiken ökar så drastiskt med vilken årskurs man går iWGYnytt  frågade elever i alla årskurser på programmet vad de tror. Den största anledningen varför man giltighetsanmäler sigsamprogrammeti årskurs 1–3 var att man hade ett läkarbesök, sen så kom onödiga lektioner och sovmorgon.  

När vi ändå passade på att fråga om närvaron så togs också tillfället iakt att fråga hur många elever som har blivit av med sitt CSN. Man kunde inte riktigt få fram hur många det var på just samhällsprogrammet men däremot gick det att få fram statitistik för hur många som har fått sitt CSN indraget på hela skolan. Detta gav ett resultat på att det var 171 st. Men när närvaron har blivit bättre så har eleverna fått tillbaka det, vilket de har gjort också i detta resultat. På samhällsprogrammet låg siffran som har blivit av mitt sitt CSN 7,5%Denna procent fick vi fram efter att 68 personer hade svaraten enkät. Jakob Högman, elev på WGY kommenterar så här: 

- Jag tror att det är för att folk kanske inte mår så bra och inte trivs i sina klasser. Man trivs helt enkelt inte på skolan. Men det skulle också kunna vara för att man har försovit sig eller att man helt enkelt bara inte orkar.  

I 2:an och 3:an så är det mycket eget ansvar att man går till skolan om man har fyllt 18. Man går i skolan av en anledning och då bör man ta det enkla ansvaret att komma till lektionerna i tid för att undervisningen ska bli så bra som möjligt. Vi frågade även lärarna på samhällsprogrammet och de sa att i vissa fall så kan det påverka ens undervisning.

Man kan även märka tydligt på vilka elever som kommer regelbundet eller de som inte gör de. Den största delen av lärarna tycker att de någon gång att elever giltighetsanmäler sig har varit störande, vilket visade en siffra på 85%. När man har grupparbeten eller presentationer så kan det vara ett problem för då går grupparbetet långsammare framåt, vilket kan påverka. Ett annat problem som lärare tar upp är att när de undervisat så hänger inte eleverna med för att man har missat viktig information. 
 

- Prov har behövts ändrats, seminariegrupper har ändrats och dessutom har jag fått skapa omprovstillfällen eller behövt ändra en hel lektionsplanering. 

Detta är vad en lärare har skrivit anonymt och man kan se att många tycker som hen i svaren man har fått in. 100% av samlärarna tror att eleverna giltighetsanmäler sig för att de jobbar på en arbetsplats. Men när man kollar vad eleverna har svarat så giltighets anmäler sig inte eleverna för att de jobbar utan statistiken visar lite olika som nämndes innan.  

- Det kan bero på talångest, provångest, att man inte har hunnit förbereda sig eller att man helt enkelt inte mår bra i skolan. 

Detta har både kommit upp när man har frågat lärare och elever att måendet och talångest kan vara en orsak. Detta kommer i sin tur leda till att man har generell provångest och att man till slut inte förbereder sig vilket gör att man giltighets anmäler sig.  

WGYnytts statistik visar att ju högre årskurs desto högre frånvaro. Man ser en tydlig skillnad från 1:an till 3:an. Detta kan orsaka problem både för eleven i sig som aldrig är i skolan och kan även påverka lärarnas undervisning på olika sätt. Om man har valt att gå gymnasiet så gäller eget ansvar, när det har gått så långt att man har förlorat sitt CSN så lär man börja tänka vad man egentligen gör när man inte är på undervisningstillfällena 

 

 


Tipsa en vän Skriv utAnna Lindh, Sandbroskolan, 1975
Anna Lindh, Sandbroskolan, 1975

Granskning Anna Lindh, fd utrikesminister och elev på WGY

20 år sedan mordet

Den 11 september i år har det gått exakt 20 år sedan beskedet om Anna Lindhs död kom. Sveriges dåvarande utrikesminister som med hög...

Läs mer
Granskning

Många får F på NP i matte 2b


Den 16 maj i år skrevs de Nationella proven i matte 2b av ekonomi-  och...

Läs mer


Granskning tjejer på El- och energiprogrammet

Kön har inget att göra med vilket jobb man ska ha”  

Idag är antalet tjejer på El- och energiprogrammet extremt lågt ...

Läs mer

Jakten på sommarjobb är inte över 

Nu är det sommarlov och det är dags för Enköpings, så...

Läs mer
Granskning

Oron över ökad frånvaro

Under de tre åren som man går på gymnasiet så blir man 18...

Läs mer


Granskning

Så lätt är det att få tag på alkohol om du är under 20 år

För de flesta elever på Westerlundska Gymnasiet består helgerna utav hemmafester,...

Läs mer
Granskning

Hur mycket spenderar samhällselever på energidryck?

Elever på Westerlundska ses ofta med energidrycker i händerna

En vanlig samhällselev dricker ungefär 3 energidrycker per vecka, eller ca. 55kr i veckan...

Läs mer
Granskning

Varför har funktionsvarierade inte samma rättigheter till fritid som andra? 

Alla människor är olika men ibland är samhället utformat som att alla är...

Läs mer
Granskning

Jämlika eller ojämlika lärarlöner på WGY?

Visste du att det fortfarande finns en stor löneklyfta mellan kvinnor och män inom lä...

Läs mer
Granskning

Hur mycket ökar frånvaron efter man har fyllt 18? 

Något som ingen missat är att man själv kan frånvaroanmäla sig efter att...

Läs mer
Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa
Kalender


Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Skicka bildinsändare
Kalender
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emil, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Vilja, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Alice, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris, Elton