Granskning

Så lätt är det att få tag på alkohol om du är under 20 år


Tyra Almcrantz Filip Wennström 2023-06-06


För de flesta elever på Westerlundska Gymnasiet består helgerna utav hemmafester, middagar eller utgångar. Alkohol är även väldigt vanligt under dessa tillställningar, även fast en stor del av eleverna är under 18 år och nästan alla under 20 år, vilket innebär att man själv inte kan gå på Systemet. 

Att gymnasieåren är dom bästa åren i livet och att man bör njuta är något vi elever får höra dagligen. De allra flesta elever lägger skolan bakom sig under helgerna och är ute sent på kvällarna, festar och har kul med vänner.  

- P
lugget sköter jag under skoltid och vardagar, på helgerna vill jag bara ha kul med mina vänner säger Ebba Petersson, elev på skolan. 

Men vad innebär egentligen en kväll med vännerna? I vår undersökning i form av en enkät så visar det sig att ungefär 63% av eleverna på skolan dricker alkohol fler än en gång i månaden. Dessa personer är alla under 20 år vilket betyder att någon äldre behöver köpa ut. Denna handling är olaglig men ändå så vanlig. Den största andelen uppger att de får tag på alkohol genom vänner, men det är även flera som får av sina vårdnadshavare.  

- Jag har aldrig haft något problem att få tag på alkohol, det finns många snabba sätt att lösa det på säger Vera Zetterström, elev på skolan. 

Polisen uppger att det är olagligt att sälja, köpa ut eller ge bort starköl, vin och sprit till personer under 20 år. Samt att straffet för langning är böter eller fängelse i upp till fyra år. De förklarar även att langning av alkohol kan få många negativa följder, att ungdomar under alkoholpåverkan ofta begår brott som till exempel misshandel eller skadegörelse. Men även att risken för att utsättas för brott är betydligt större för den som är berusad.  

Langning är ett betydligt större och vanligare problem i samhället än vad många tror. Det stödjer vår enkät där nästan samtliga svar påvisar att det inte finns några svårigheter för unga att få tillgång till alkohol. 96% av eleverna i åldrarna 16 till 19 Westerlundska uppger att det är lätt till mycket lätt att få tag på alkohol.  

- Både jag och mina kollegor tycker att det är oroväckande att det är så lätt att få tag på alkohol säger Julia Nordenstam, skolkurator på Westerlundska gymnasiet  

Kuratorerna vill även uppmana elever tillatt kontakta de på skolan vid minsta oro kring ämnet. Det kan till exempel handla om att känna sig pressad till att dricka bara för att ens kompisar gör det. Om att träffas känns jobbigt så hänvisar Nordenstam till denna länk. https://www.iq.se/
Tipsa en vän Skriv utAnna Lindh, Sandbroskolan, 1975
Anna Lindh, Sandbroskolan, 1975

Granskning Anna Lindh, fd utrikesminister och elev på WGY

20 år sedan mordet

Den 11 september i år har det gått exakt 20 år sedan beskedet om Anna Lindhs död kom. Sveriges dåvarande utrikesminister som med hög...

Läs mer
Granskning

Många får F på NP i matte 2b


Den 16 maj i år skrevs de Nationella proven i matte 2b av ekonomi-  och...

Läs mer


Granskning tjejer på El- och energiprogrammet

Kön har inget att göra med vilket jobb man ska ha”  

Idag är antalet tjejer på El- och energiprogrammet extremt lågt ...

Läs mer

Jakten på sommarjobb är inte över 

Nu är det sommarlov och det är dags för Enköpings, så...

Läs mer
Granskning

Oron över ökad frånvaro

Under de tre åren som man går på gymnasiet så blir man 18...

Läs mer


Granskning

Så lätt är det att få tag på alkohol om du är under 20 år

För de flesta elever på Westerlundska Gymnasiet består helgerna utav hemmafester,...

Läs mer
Granskning

Hur mycket spenderar samhällselever på energidryck?

Elever på Westerlundska ses ofta med energidrycker i händerna

En vanlig samhällselev dricker ungefär 3 energidrycker per vecka, eller ca. 55kr i veckan...

Läs mer
Granskning

Varför har funktionsvarierade inte samma rättigheter till fritid som andra? 

Alla människor är olika men ibland är samhället utformat som att alla är...

Läs mer
Granskning

Jämlika eller ojämlika lärarlöner på WGY?

Visste du att det fortfarande finns en stor löneklyfta mellan kvinnor och män inom lä...

Läs mer
Granskning

Hur mycket ökar frånvaron efter man har fyllt 18? 

Något som ingen missat är att man själv kan frånvaroanmäla sig efter att...

Läs mer
Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Mest lästa
Kalender


Senaste från Skolnytt.se

https://www.facebook.com/Vad-h%C3%A4nder-Westerlundska-102026385335977/
Skicka bildinsändare
Kalender
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emil, Emir , Emir, Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Vilja, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Alice, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris, Elton