10 ROLIGA SPARTIPS


Josephine Gärdström 2021-02-03


Nytt år innebär nya möjligheter. Att spara pengar kan låta tråkigt och omotiverade. Du har säkert hört de klassiska spar-råden förut. Gör matlådor, skippa småkostnaderna och se över dina fasta månadskostnader. Men det finns annat du kan göra i din vardag för att bli mer kostnadsmedveten. Här har vi samlat lite roliga spartips.1. Testa att handla second hand

Det är ett roligt och billigt sätt att spendera dina pengar på. Samtidigt som du sparar på miljön. Att återanvända varor är av stort intresse bland unga i dagens samhälle.

 
2. Återanvänd stearin

Spara gamla stearinstumpar för att smälta ner och skapa nya ljus. Det finns många bra videor som förklarar hur det går till. Inredning blir så mycket mer personligt när man skapat något själv.


3. Zero spend dagar

Försök att inte ta fram plånboken alls några dagar i veckan. Här krävs viss planering av dagen. Ta med dig ett äpple hemifrån istället för att köpa en yoghurt till mellanmål. Se det som en personlig utmaning.

 
4. Återanvänd glasburkar

Utan större eftertanke slänger många av oss iväg glasburkar från saltgurkan eller tacosåsen. Diska dem istället och använd som fina förvaringsburkar. Ekonomiskt och miljövänligt.

 
5. Baka hemmagjort bröd

Billigt men framförallt mycket godare än brödet i butikerna. Bjud hem en vän och baka tillsammans eller lyssna på en podcast samtidigt. Du kommer inte ångra dig.

 
6. Spartävla med vänner

Kanske växer motivationen till att spara pengar om vännerna spar samtidigt. Peppa varandra och kör på så länge ni vill. Du kommer aldrig behöva känna dig tråkig genom att du inte har råd om ni alla spar pengar samtidigt. Belöna er senare med t.ex en middag eller resa.

 
7. Ha ”utekvällar” hemma

Visst är det kul att gå ut. Men ofta är det minst lika roligt och bekvämt att vara hemma. Bjud över vännerna och ha en kväll  med lekar och diskussioner.

 
8.Träna på Youtube

Ett gymkort kanske inte används så flitigt som du önskar. Youtube ett utmärkt alternativ för gratis hemmaträning. Sök på den träningsform du önskar så får du fram massor av videor.

 
9. Handla billig mat

Matsmart är en hemsida som säljer mat som annars skulle slängas. Kanske hittar du någon favorit till ett billigt pris eller någon nyhet du inte provat tidigare. Det är väldigt smidigt att handla över nätet också.

10. Ge dig själv månadspeng

Det kan låta barnsligt men det är ingen dum idé. Bestäm en viss summa som du för över till kontot varje söndag. Under veckan har du endast denna summa pengar att leva på. Blir det pengar över kan du föra tillbaka till sparkontot.


Tipsa en vän Skriv ut"Axel testar" är tillbaka!

Axel testar – Spel som man kan spela på lektionen


Ibland kan det kännas som att lektionerna är oändligt långa och som att tristessen tar kål på dig. Därför har jag valt ut ett flertal datorspel du kan spela...

Läs mer


VT 2023 Högskoleprov

WGY Nytts bästa tips inför högskoleprovet

Nu är det återigen dags för högskoleprovet som erbjuds två gånger...

Läs mer


WGY Nytt bjuder på julbordsrecept

Experimentera i jul

En stor tradition inom den svenska julen är julbordet, köttbullar, prinskorv, julskinka,...

Läs mer


Vecka 44 väcker många olika känslor

Känslorna inför höstlovet kan vara mycket olika. Många är förvä...

Läs mer

5 tips för dig som har svårt att somna

Sparar pengar genom utmaning

Så blir din morgon extra god

FUNGERANDE RÅD FÖR ATT INTE HAMNA EFTER UNDER DISTANSUNDERVISNINGEN

Därför kan du inte sova och så här gör du för att sova bättre

10 ROLIGA SPARTIPS

Onsdagen den 7 juni 2023 - klockan 04:06
Mest lästa


Senaste från Skolnytt.se

Skicka bildinsändare
Skicka insändare
Kalender
Tipsa redaktionen
WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Gustav, Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Daria, Daria, Fanny, Nelton, Nicodemus, Ella , Victor, Axel, Wilmer, Mustafa, Evelina, Emir, Emir , Cecilia , Paula , Klara , Malte, Malte, Ella, Ella, Arvid , Elin, Nasrin , Alfred, Liw, Ebba , Ebba, Sophie, Ellen, Clara, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Axel , Filip , Oliver , Vera, Chris, Chris