10 ROLIGA SPARTIPS


Josephine Gärdström 2021-02-03


Nytt år innebär nya möjligheter. Att spara pengar kan låta tråkigt och omotiverade. Du har säkert hört de klassiska spar-råden förut. Gör matlådor, skippa småkostnaderna och se över dina fasta månadskostnader. Men det finns annat du kan göra i din vardag för att bli mer kostnadsmedveten. Här har vi samlat lite roliga spartips.



1. Testa att handla second hand

Det är ett roligt och billigt sätt att spendera dina pengar på. Samtidigt som du sparar på miljön. Att återanvända varor är av stort intresse bland unga i dagens samhälle.

 
2. Återanvänd stearin

Spara gamla stearinstumpar för att smälta ner och skapa nya ljus. Det finns många bra videor som förklarar hur det går till. Inredning blir så mycket mer personligt när man skapat något själv.


3. Zero spend dagar

Försök att inte ta fram plånboken alls några dagar i veckan. Här krävs viss planering av dagen. Ta med dig ett äpple hemifrån istället för att köpa en yoghurt till mellanmål. Se det som en personlig utmaning.

 
4. Återanvänd glasburkar

Utan större eftertanke slänger många av oss iväg glasburkar från saltgurkan eller tacosåsen. Diska dem istället och använd som fina förvaringsburkar. Ekonomiskt och miljövänligt.

 
5. Baka hemmagjort bröd

Billigt men framförallt mycket godare än brödet i butikerna. Bjud hem en vän och baka tillsammans eller lyssna på en podcast samtidigt. Du kommer inte ångra dig.

 
6. Spartävla med vänner

Kanske växer motivationen till att spara pengar om vännerna spar samtidigt. Peppa varandra och kör på så länge ni vill. Du kommer aldrig behöva känna dig tråkig genom att du inte har råd om ni alla spar pengar samtidigt. Belöna er senare med t.ex en middag eller resa.

 
7. Ha ”utekvällar” hemma

Visst är det kul att gå ut. Men ofta är det minst lika roligt och bekvämt att vara hemma. Bjud över vännerna och ha en kväll  med lekar och diskussioner.

 
8.Träna på Youtube

Ett gymkort kanske inte används så flitigt som du önskar. Youtube ett utmärkt alternativ för gratis hemmaträning. Sök på den träningsform du önskar så får du fram massor av videor.

 
9. Handla billig mat

Matsmart är en hemsida som säljer mat som annars skulle slängas. Kanske hittar du någon favorit till ett billigt pris eller någon nyhet du inte provat tidigare. Det är väldigt smidigt att handla över nätet också.

10. Ge dig själv månadspeng

Det kan låta barnsligt men det är ingen dum idé. Bestäm en viss summa som du för över till kontot varje söndag. Under veckan har du endast denna summa pengar att leva på. Blir det pengar över kan du föra tillbaka till sparkontot.


Tipsa en vn Skriv ut



Tips på saker att göra under Jullovet

Julen är fylld av roliga aktiviteter men det kan vara svårt att veta vad som är roligast att göra under sin lediga tid. Här kommer nu lite tips om vilka aktiviteter du kan...

Läs mer

Tips på vad man kan göra här i Enköping på jullovet

Snart närmar sig jullovet och det finns många saker att göra här i Enkö...

Läs mer
"Axel testar" är tillbaka!

Axel testar – Spel som man kan spela på lektionen


Ibland kan det kännas som att lektionerna är oändligt långa och som att...

Läs mer


VT 2023 Högskoleprov

WGY Nytts bästa tips inför högskoleprovet

Nu är det återigen dags för högskoleprovet som erbjuds två gånger...

Läs mer

Experimentera i jul

Vecka 44 väcker många olika känslor

5 tips för dig som har svårt att somna

Sparar pengar genom utmaning

Så blir din morgon extra god

FUNGERANDE RÅD FÖR ATT INTE HAMNA EFTER UNDER DISTANSUNDERVISNINGEN

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Fredag 29/3
Påsklovet startar
Lördag 30/3
Studentfesten , Plats Cinema
Tisdag 16/4
50 dagars
Torsdag 25/4
40 dagars
Måndag 6/5
30 dagars
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Mösspåtagning i skola
Bal på Haga slott
Söndag 26/5
10 dagars
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN
Söndag 9/6
EU-val

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Filip , Vera, Chris, Chris, Elton