VT 2023 Högskoleprov

WGY Nytts bästa tips inför högskoleprovet


Linnea Westerberg 2023-03-24


Nu är det återigen dags för högskoleprovet som erbjuds två gånger om året; en gång på våren och en gång på hösten. Det är många som varje år skriver högskoleprovet och 2019 var det runt 120 000 anmälda. Lördag 25/3-23 är det dags för vårens högskoleprov. Provet skrivs att den som fyller eller ska fylla 18 år samma kalenderår som provet genomförs får skriva högskoleprovet. Den som börjat gymnasiet innan de fyllt 16 år får delta i högskoleprovet första gången vårterminen årskurs 2.

Högskoleprovet är prov som mäter kunskaper och färdigheter som har en betydande roll för förmågan att klara av högskolestudier. Provdagen är cirka 8 timmar och 30 minuter, varav provtid är cirka 4 timar och 35 minuter. Provet består av totalt 160 uppgifter fördelat på matte, svenska och engelska. Sedan är resultatet från högskoleprovet giltigt i 8 år, till utgången av det kalenderhalvår som infaller åtta år efter provtillfället. Väljer du att skriva provet vid flera tillfällen är det ditt bästa resultat från de senaste åtta åren som gäller när du sedan söker till högskolan. Under vårens högskoleprov 2022 var det endast 10 personer av 29 315 provdeltagare som lyckades få 2.0.

5 tips för att lyckas på högskoleprovet:
1. Plugga på tidigare prov som finns på bland annat https://hpguiden.se/. Där får du en inblick i hur provet kommer se ut och vilka frågor du ska fokusera på.
2. Eftersom prov dagen är lång är det bra att ha med sig något att äta och dricka på rasterna. Kom ihåg att du inte får ta med dig något in i prov salen.
3. Du sitter ner mesta delen av tiden därför kan det vara skönt att ha bekväma kläder och något som du kan ta av och på om du blir för varm eller kall.
4. Kom ihåg att ta med giltig legitimation som ska ligga framme på bordet under hela provdagen. Det är också jätteviktigt att stänga av mobilen vid varje provpass annars kan provet riskeras att inte godkännas.
5. Sist men inte minst; gör ditt absolut bästa och fastna inte på frågor som är svåra, utan gå vidare till nästa då du bara har 1 timme på dig och ska hinna igenom alla frågor. Det är bättre att chansa än att lämna blankt eftersom man aldrig kan få minuspoäng för fel svar.

Stort lycka till alla som ska skriva högskoleprovet!

 


Tipsa en vn Skriv ut



Tips på saker att göra under Jullovet

Julen är fylld av roliga aktiviteter men det kan vara svårt att veta vad som är roligast att göra under sin lediga tid. Här kommer nu lite tips om vilka aktiviteter du kan...

Läs mer

Tips på vad man kan göra här i Enköping på jullovet

Snart närmar sig jullovet och det finns många saker att göra här i Enkö...

Läs mer
"Axel testar" är tillbaka!

Axel testar – Spel som man kan spela på lektionen


Ibland kan det kännas som att lektionerna är oändligt långa och som att...

Läs mer


VT 2023 Högskoleprov

WGY Nytts bästa tips inför högskoleprovet

Nu är det återigen dags för högskoleprovet som erbjuds två gånger...

Läs mer

Experimentera i jul

Vecka 44 väcker många olika känslor

5 tips för dig som har svårt att somna

Sparar pengar genom utmaning

Så blir din morgon extra god

FUNGERANDE RÅD FÖR ATT INTE HAMNA EFTER UNDER DISTANSUNDERVISNINGEN

Skicka insändare
Tipsa redaktionen
Skicka bildinsändare
Mest lästa

Kalender

Fredag 26/4
40-dagars
Tisdag 30/4
Valborg
Onsdag 1/5
Första maj
Fredag 3/5
Världsdagen för pressfriheten
Lördag 4/5
"May the Fourth be with you"
Tisdag 7/5
Brännbollsturnering
Torsdag 9/5
Informell mösspåtagning på Cinema
Fredag 17/5
Cocktail party
Mösspåtagning i skolan
Bal på Haga slott
Lördag 25/5
Studentfest "White lies"
Torsdag 30/5
Studentveckan börjar
Fredag 31/5
Klassens dag
Måndag 3/6
Studentkampen
Onsdag 5/6
STUDENTEN!
Söndag 9/6
EU-val
Onsdag 12/6
Skolavslutning
Söndag 12/1 2025
Axel fyller år

Senaste från Skolnytt.se

WGYnytt
Ansvarig utgivare:   Charlotta Hemlin
Webmaster:   Charlotta Hemlin
Redaktion:   Ella , Gustav , Tyra, Emmy, Neo, Fanny, Fanny, Nicodemus, Shona, Victor, Victor, Rebecca, Axel, Linn , Stina, Mustafa, Maja , Emil, Felicia, Paula , Klara , Pim , Malte, Malte, Isak , Linnea, Ella, Ella, Vilja, Tyra, Alice, Neo , Tilde, Evelina, Sophie, Ellen, Matilda, Matilda, Albin , Linn, Matilda, Emma, Hampus, Filip , Elise, Vera, Chris, Chris, Elton