Iqbal, en symbol för frihet


Paulina Thuresson 2009-04-02

Iqbal var en av dom 250 miljoner arbetande barnen
Iqbal var en av dom 250 miljoner arbetande barnen

Iqbal var pojken som lyckade ge hopp åt tusentals barn, han fick det första the World´s children prize for the right of the child. Läs mer nedan...


Tänk dig långa arbetsdagar varje dag, komma hem hungrig, smutsig, uttröttad och ha en fruktansvärd värk i hela kroppen så att benen håller på att vika sig under din tunga kropp.
För oss så skulle vi aldrig kunna tänka oss det, vi kanske blundar för det och tänker på att det inte är sant eller struntar vi bara i det. För vi är inte några av dom 250 miljoner arbetande barnen. Men verkligheten blir allt klarare för oss. Bollen vi sparkar på har ett litet barn tillverkat: suttit på ett kalt kallt stengolv, sytt fotbollen med 32 lappar och 650 handsydda stygn. Eller till och med chokladen du äter är det en liten hungrigt barn i Colombia som har släpat säcken efter sig med kakao bönorna som chokladkakan som du håller i handen består av. ÖPPNA ÖGONEN för sanningen händer mitt framför oss!

Iqbal var en liten pojke som fick hoppet tillbaka och delade med sig av hoppet till tusentals arbetande barn, och berättade för dom att det dom tvingas till inte är tillåtet att lagen finns för dom.
Som femåring började Iqbal sin första arbetsdag på mattfabriken, till en början var han bara lärling och tjänade bara några ynka ören för en hel dags slit. Efter många byten av ägare, på grund av misshandel så kom han till Ghullah. Efter fem år som arbetande så ska hans mor genomgå en stor operation och behöver låna pengar och få ett förskott av Ghullah, på så sätt blir Iqbal skyldig Ghullah 5 000 rupier och blir skuldslav.

När Iqbal får reda på sanningen så rymmer han till slut, han blir en symbol för dom kämpande barnen och han börjar skolan. År 1995 när Iqbal ska fira påsk med sin familj händer det, en skottlossning och den tretton åriga Iqbal är död.

År 2000 får Iqbal det första The world’s childrens prize for the rights of the child. Sen dess har organisationer och barn fåttt pris för deras gärningar mot en bättre framtid.

Läs vår blogg om barnarbete och trafficking:
Du & jag &alla andra
Läs mer här: Ett inspirerande projekt

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Iqbal RaggarFluffen 2009-04-03



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus