Betyg från årskurs 4


elev 2020-02-07


Jag tycker att det är sjukt att man vill börja med betyg redan i årskurs 4. Det skulle framkalla otroligt mycket onödig stress för barnen.

För det första tycker jag att det är onödigt att man ska börja sätta betyg på barn redan i 4:an. När man går i 4:an är man bara 10 år gammal, skolan ska vara rolig. Man ska lära sig saker för att det ger en en bra grund inför att man sedan ska börja högstadiet, samt söka in till det gymnasium man vill. En annan anledning till att inte sätta betyg från årskurs 4 är det kommer uppstå väldigt mycket onödig stress bland elever. Oavsett om man vill det eller inte, uppstår det i de flesta fall en betygshets mellan eleverna. Alla vill vara bäst och har de högsta betygen, ibland kan det till och med vara föräldrar som pressar sina barn till att vara “A-barnet” i klassen.

Fler ungdomar i samhället med stress och ångest behövs inte. Så varför sitter politiker i riksdagen just nu och diskuterar om detta ska bli verklighet. De säger att det är bra om man får lära sig tidigt om hur det är att få betyg. Men också att det blir lättare för föräldrar att se vart deras barn ligger i kunskapsnivå. Men egentligen varför räcker det inte bara att säga om barnen är godkända eller inte. Det tycker iallafall jag. Dessutom är det redan stor lärarbrist i Sverige, jag tror faktiskt inte att det skulle bli fler lärare, om man ger de ännu fler elever att sätta betyg på. Det bidrar ju bara till mer arbete för de, samt stress.

Sammanfattningsvis tycker jag att det är dåligt att man ska sätta betyg redan från årskurs 4. Det blir mer stress och ångest bland elever samt lärare. Elever kommer även bli mer fokuserade på att få höga betyg, än att lära sig saker.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus