Mer ansvar när det gäller prao


Selma Sabanovic 2010-05-07

Vi har för inte så länge sedan varit ute på prao för andra gången i årskurs åtta. För många blev detta bara en vecka man skulle kämpa sig igenom, bara hålla ut, istället för en lärorik och intressant upplevelse.

Jag tycker, så som många andra, att prao är en lärorik och nyttig upplevelse, det borde åtminstone vara det. Men i många fall blir det inte bra. Jag har själv aldrig fått några bra, roliga eller lärorika minnen från mina praoplatser, dels för att jag aldrig har fått något jag har varit intresserad av, snarare tvärt om, och för att det har varit så dålig kommunikation mellan skolan och praoplatsen.

Vi förstår att det är svårt att få ”bättre” platser, utbudet i Torsås är inte stort och det har vi full förståelse för, men vi är ändå femton år gamla och vid den åldern ska vi själva kunna välja eller i alla fall få lite mer ansvar. Ett litet telefonsamtal till vår handledare är det enda ansvaret vi får och det är inte i närheten av tillräckligt. Jag själv blir så otroligt peppad bara av tanken att välja en egen praoplats, att själv bestämma var jag vill befinna mig i en vecka. Jag hade känt mig mer mogen och vuxen och det hade varit så mycket mer lärorikt, för det är ju ändå därför vi har prao, för att lära oss hur det är i arbetslivet och allt blir så mycket roligare om det är ett arbete vi är intresserade av. Tänk hur mycket mer en ynka vecka hade gett om man själv fick bestämma mer, drivkraften hade varit så mycket större och känslan av att stå där och hjälpa till eller bara se på hur folk arbetar på det drömjobbet man har, det hade gjort oss så mycket mer motiverade för att hålla orken uppe och jobba mer med skolan. Något så litet kan ge så mycket för framtiden.

Vi är enade om att vi behöver mer ansvar, de som är beredda att ta ansvaret borde också få möjligheten till det. Att få denna möjlighet i bara nian räcker inte, det är bara en praoplats som man själv får bestämma över, och det är ju lite synd eftersom man har tre. Detta är ett förslag och vi hoppas ni tar hänsyn till våra åsikter och tankar. Det är ju trots allt bara för att förbättra vår skolgång och utveckla praon ytterligare ett steg.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus