Polenresan


Jenny 9A 2009-05-19


Söndagen den 5 april åkte 9A till Polen. Klockan 21:00 tog vi båten Stena Baltica från Karlskrona till Gdynia. Resan tog tio timmar.

Under den resan sov en del men en del var vakna hela natten, men när vi var vakna så var vi i hytterna och gick runt på båten. Båten var 164,61 meter lång och 27,60 meter bred och den gick 6,30 meter under vatten. Man kunde inte vara helt säker när man gick där. Man fick hålla lite koll, för att det fanns lite obehagliga personer på båten.


Stutthof- ett koncentrationsläger

Ett foto på klassen vid minnesmärket i Westerplatte.
Ett foto på klassen vid minnesmärket i Westerplatte.

Måndagen den 6 april var båten i Polen klockan halv åtta. Då hade vi ätit frukost. När vi kom till Polen så fick vi sätta oss i bussen och vi satt där och väntade på guiden Pawel. Han skulle guida oss i Westerplatte där skottet avlossades som inledde till andra världskriget. Han skulle också guida oss i Stutthof, ett koncentrationsläger. Att få gå där i Stutthof där flera människor har gått precis på samma ställe var hemskt. När vi åkte till Stutthof vi man se rälsen där man körde människorna. Vi blev guidade runt hela. Vi fick se en hög med skor. Man fick också se barackerna där dom sov i, i en vanlig säng kunde det ligga 5-6 st. Vi fick också se något som liknade en fontän där det kom lite vatten som dom fick tvättade sig med. De lade också människor som dom hade gasat ihjäl i samma rum. Sen fick vi se gaskammaren. Den var en väldigt liten, man tryckte in 60 stycken människor i den. Sen fick vi också se krematorium, det var där som man brände upp liken. Det var slavarna som fick bära människorna från gaskammaren in till krematorierna. Sen efter det gick vi till bussen. Vi skulle åka till McDonald’s. Jag tyckte inte om den maten som man fick där.
Sen åkte vi till Hotellet i Gdynia.

Barn som tiggde


Tisdagen den 7 april. Först åt vi frukost på hotellet. Det fanns jättemycket att välja mellan. Sen skulle vi åka och till ett stort vattenpalats. Men dom höll på att renovera där så vi kunde inte bada. Vi åkte till ett ställe där det fanns en brygga som var jättelång. Det var också en jättelång strand som låg där med. Sen åkte vi till Gdansk och var inne i stan. Vi gick till Mariakyrkan, den var stor och hög. Det fanns barn inne i stan som gick och tiggde, det var också en liten pojke som satt och spelade dragspel. Efter några timmar så åkte vi till ett köpcenter. Det var jättetråkigt där. Det fanns inte alls mycket där. Efter en halv timme ungefär blev det tråkigt så då åkte vi hem till hotellet. Man kunde välja om man ville gå i stan där eller om man ville vara på hotellet och t.ex. Simma i bassängen som fanns på hotellet. Det var mest tjejer som valde att gå i stan. På kvällen så skulle vi äta på restaurangen som fanns på hotellet. Det var fint och gott. På kvällen gick en dusch sönder så de som hade det rummet fick byta rum mitt i natten.

Film om rasism

Sängarna som fängarna sov i och en hög med skor i koncentrationslägret i Stutthof.
Sängarna som fängarna sov i och en hög med skor i koncentrationslägret i Stutthof.

Onsdagen den 8 april. Vi åt frukost. Sen fick vi packa ihop våra grejer och gå till bussen. Vi åkte till båten som gick runt niotiden, för vi skulle hem. Vi hade tio timmar att åka. Vi satt i ett konferensrum och där fick vi först svara på några frågor. Sen fick vi kolla på en film som handlade om rasism. Efter vi hade kollat på den snackade vi om filmen. Sen gick vi och åt på en restaurang på båten. De var jättegod mat där. Efter det fick man göra lite vad man ville. Båten var framme i Karlskrona vid sju. Sen åkte vi hem till Torsås. Jag tyckte att det var kul. Det var lärorikt. Det var bättre att se det med egna ögon än att sitta bakom en skolbänk och läsa om det.


En dag i ett dödsläger  (Läs mer om 9A:s Polenresa)

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus