Är det verkligen rätt?


Lydia G 2020-02-11

Många partier har kommit med ett förslag om att införa betyg redan i fyran. Man säger att betygen kommer höjas och att fler kommer komma in på det gymnasiet som man vill. Detta låter ju som ett fantastiskt bra förslag, man får genomföra de drömmar som man vill och livet bara flyter på! Men jag, och många av mina kompisar som går i skolan och själva har väldigt mycket problem med betygshets vet att verkligheten är en annan. 


För det första så är man bara 11 år i fyran. Ska man då sätta betyg på dem och ranka dem i en skala från A-F. Nej, nej och nej! Dem är bara barn. Nationella i 3:an är mer än ordentligt för någon som är 10/11 år.  

För det andra så ska skolan var rolig och en trygg plats att gå till. Det ska inte vara något man fasar för eller är nervös inför! Men om man nu inför betyg i 4:an så kommer eleverna må sämre, och psykisk ohälsa som redan är ett stort problem kommer bli mer påtagligt. Är det verkligen rätt att 10 åringar ska må dåligt för något som ändå inte kommer påverka vilket betyg man får i nian? Nej, inte enligt mig iallafall!

Eleverna måste ha press på sig för att lära sig något. Detta argumentet har många politiker använt för att få andra att hålla med dem. Men är det verkligen så? Unga behöver en trygg uppväxt och inte stress i vardagen. Stress bidrar enligt mig inte till lärande utan bara press. Press som gör att man inte kan koncentrera sig eller fokusera på det sakerna man behöver fokusera på. Man tänker istället bara på betyget. Unga ska lära sig, men inte på grund av att man vill ha ett bättre betyg utan på grund av att man vill bli bättre och kunna sätta upp egna mål.

Dessutom så är det just nu stor lärarbrist på många av landets skolor. Man säger att man vill göra läraryrket till ett attraktivt yrke, något som man vill bli. Men ska man då ställa kravet på lärarna att dem ska sätta betyg, redan från årskurs fyra. Nej, det ska man inte! För det är inte bara eleverna som känner stress och press inför betygen utan även lärarna. Tänk dig att du måste ranka alla elever i din klass, typ som att alla är olika mycket värda. Nej, det kanske är bra på högstadiet men att sätta denna pressen på mellanstadielärarna tycker jag är fel.

Så alla politiker, lägg ner ert förslag om att sätta betyg i årskurs 4! Ni skapar bara press som stressar elever och lärare till tusen. Det är VERKLIGEN inte rätt!


 


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
3. Bra! E.A 2020-02-12
2. Så ska det låta <3 2020-02-12
1. Såååå duktig E.L 2020-02-12



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus