Civilkurage


TL 2020-02-11

Jag tycker att man ska våga stå upp för det som man tycker är rätt. Man ska våga säga ifrån om man tycker att något är fel. 


För det första är det inte okej att bara stå och titta på om någon t.ex blir misshandlad. Personen som blir misshandlad kan få allvarliga skador, som i värsta fall kan påverka dem hela deras livet. 

Ett ytterligare skäl till att du ska våga stå upp för vad som är rätt och fel är att, om du gör det rätta kommer det kännas så himla bra. Det kommer kännas jättebra efteråt, även om det känns lite tufft och jobbigt när du gör det. Men om du inte vågar göra något, eller kanske till och med bara skiter i det, då kommer det troligtvis att kännas jobbigt efteråt. Du kommer gå med en klump i magen och ha en känsla av ånger i dig ett bra tag efteråt. Du kommer att ångra dig och gå runt med dåligt samvete, vill du verkligen det?

En annan anledning till att man borde göra det som är rätt är att man vill att alla andra ska göra det rätta. Då borde man väl själv också göra det! Tänk dig in i situationen att du står på en busshållplats och väntar det är bara du och en annan person där, men plötsligt kommer det en till person dit. Personen tar några steg mot dig och plötsligt utan någon anledning slår personen till dig i ansiktet. Du säger “vad håller du på med, sluta”, men det hjälper inte, personen fortsätter att slå och sparka dig. Den tredje personen som är på busshållplatsen står där och ser på allt som händer. Du hoppas att den ska göra något, i alla fall försöka att säga ifrån. Men det gör den inte, ingenting händer. Men tillslut kommer det en buss, inte den bussen som du ska med, men personen som precis har stått och misshandlat dig ska med den. Så du får äntligen lite lugn och ro ingen, men du är blodig i ansiktet. Visst hade du velat att att den personen som stod och bara glodde på det hemska som hände hade agerat? Så gör det själv då!

Utifrån ovanstående så tycker jag att man alltid borde göra det rätta och våga stå upp för vad man tycker. För även om det kan vara jobbigt, kommer det kännas så himla skönt och bra tillslut.

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus