Ge betyg i åk 1?


JL 2020-02-11

Nu för tiden ger man betyg från åk 6. Men vissa tycker att man ska ge betyg redan i åk 1! Att ge betyg redan i åk 1 är inget man ska göra eftersom att de som går i åk 1 bara är 7-8 år gamla, alltså väldigt unga. De ska inte behöva känna stress eller press över att deras betyg inte är vad de eller deras föräldrar förväntade sig. Många föräldrar har höga krav på sina barn och inget barn ska behöva ha höga krav, stress eller press på sig. De ska inte heller ha press på sig själva.  Speciellt inte vid så ung ålder.

Många tycker att det blir lättare för lärarna och föräldrarna att se hur det går för barnen om de ger eleverna betyg. Kom ihåg att i åk 1 lär man sig att räkna, skriva och läsa. Alltså grunderna för de kommande åren i skolan. Man ser lätt om någon har svårt att stava, hoppa mellan raderna när den läser, svårt att uttala ord osv.

Det handlar också om att lärarna och föräldrarna måste ta ansvar och hjälpa barnen så fort de märker att de ligger efter. Men man måste också ha i åtanke att alla lär sig olika snabbt och på olika sätt. Alla är olika!

Så betyg i åk 1 är onödigt eftersom att de är unga då och lär sig grunderna för skolan. De ska inte behöva känna någon stress, press osv från sig själva, skolan eller föräldrarna. Alla lär sig olika snabbt och på olika sätt. Låt barn vara barn och få njuta av tiden som ung!

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
4. Yes yes yes! <3 2020-02-12
3. Bra jobbat E.L 2020-02-12
2. Bra och viktigt ämne! LG 2020-02-12
1. Bra och viktigt ämne! LG 2020-02-12



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus