Läs svaret till artikeln "Ensamma elever"

Finns inget som heter normal


gammal ex elev, Guldlock 2008-11-08

Bild:FotoFinnaren.se

Jag har den tron att man inte kan kalla någon normal, för vad skulle det i så fall vara? Någon som är pratig vid rätt tillfällen, klarar skolan bra, inte har något som sticker ut när det gäller utseendet osv?Eller är det någon som är "populär"? Och när det inte finns någon som är normal kan man inte kalla en annan för udda heller.

Jag har den tron att man inte kan kalla någon normal, för vad skulle det i så fall vara? Någon som är pratig vid rätt tillfällen, klarar skolan bra, inte har något som sticker ut i sitt utseende osv? Eller är det någon som är "populär"? Och när det inte finns någon som är normal kan man inte kalla en annan för udda heller.
Vet själv att fysik mobbing inte behövs för att man ska känna sig utanför och dömd till att vara ensam. Mitt råd är:
ta tag i problemet själv! Men det är svårt, tro mig jag vet. Lättare sagt än gjort som man säger.
Men hur ska någon kunna hjälpa dig och alla andra utsatta, om ingen tillåts att komma dig nära så att de lär känna dig? Du säger själv att du är blyg men vad har du att vara rädd för? Saken kan ju inte bli mycket värre än den redan är verkar det som. Våga ta första kontakten och visa hur underbar människa du egentligen är! För det är jag rätt säker på att du är. Hjälp andra genom att hjälpa dig själv, finns ju inget bättre sätt än att kunna berätta om hur du lyckades ta dig ur den onda cirklen.
Vill också bara ge en kommentar till Caroline. Så väldigt typiskt dig att vilja diskutera de olika statusgrupperna som finns, vilket jag måste säga är helt underbart. Att få bort status av alla slag är inte lätt, absolut inte när grupperna redan blivit indelade. Vad man bör jobba mer med är att få alla att känna gemenskap redan i början av 7:an.
Det kan inte bli bättre än som det blivit nu på gymnasiet. Den första månaden gick åt till att lära känna varandra i klassen och efter det kan man prata avslappnat med allihop, vilket inte bara gäller mig utan alla andra också.
Samma sak som vi skapade på en månad tog det tre år för oss att få på högstadiet. Det går att få en bra sammanhållning redan första året, men då måste tiden läggas på detta i början. Att få blyga elever att prata, det går!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
5. Till Guldlock! Caroline 2009-01-25
4. Svar till Caroline Guldlock 2008-12-23
3. Svar till Guldlock Caroline 2008-11-26
2. Svar till Need2Be Guldlock 2008-11-24
1. Håller med! Need2Be 2008-11-13



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus