Mobbning- nuets vardag


Mikaela Gustavsson 2011-11-20

Mobbningen blir vanligare för var dag som går. Barn, ungdomar och även vuxna utsätts för allvarligare mobbning än någonsin. Det är nu dags att reagera och göra någonting åt det.

Jag mår så dåligt när jag ser elever som går omkring själva och inte har någon att prata med. Vem är det som sätter ut gränserna för vad som är normalt och vad som är udda? Finns det någon som har sagt att det är tillåtet att ha kul på en annans bekostnad, för i så fall vill jag väldigt gärna veta det.

Mobbning är så mycket mer än det fysiska vi ser. Det är det psykiska som sätter spår i hjärtat. Dessa spår leder till rädsla, som leder till försämrad livskvalité. Ord sätter djupa spår i en människas själ och går inte att sudda ut igen.

Koncentration i skolan och på jobbet blir allt sämre. Finns det något samband mellan det här och vårt sätt att behandla varandra? Jag tror iallafall att det är en stor del av det.

Nu kommer vi till den spännande delen. Vad kan vi göra för att förhindra det här?
Jo först och främst måste vi våga säga ifrån om något känns fel. Och det går inte att ta upp det ett år efter, utan det måste ske med en gång!
Ytterligare en sak som kan motverka det är massage. Många av er tycker kanske att det låter jätte lustigt, hur kan massage hjälpa mot mobbning? Men om man redan på dagis lägger in minst en gång i veckan då eleverna får massera varandra lär de sig att vara rädda om varandra. Sedan fortsätter man med det här hela skoltiden, och kanske till och med på arbetet. Massage gör en lugn och avslappnad vilket gör att man presterar bättre på lektioner/ arbetet. Så det här är något jag tycker alla skolor ska fundera på. Ett förslag på lektion är ju livskunskapen, där man kan diskutera mobbing efter att ha masserat.

Det är dags att vakna upp ur er lilla sagovärld nu och se vad som verkligen händer!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Hej Gabriel 2012-05-03



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus