Näthatet måste stoppas nu


2021-03-22

Vi som aldrig har mobbats har nog svårt att till fullo förstå det lidande som man upplever när man möts av kommentarer som ”Du är så ful. Hur orkar du leva med dig själv?”. Men dessa kommentarer har blivit en vardag på nätet i dag. 

 

Näthatet måste få ett slut. “Men hur ska de gå till?” Innan internet fanns så skedde mobbning mer på rasterna i skolan och när skolan var slut gick barnen hem till sin trygga punkt. Nu kanske det inte sker så mycket fysisk mobbning i skolorna men det sker hela tiden mobbning på nätet som matas ut dygnet runt, de får ingen paus. Det är anonyma och osäkra människor som skickar kränkande kommentarer och hot i värsta fall. De är fega för att säga det direkt till personen för att de vågar inte ta konsekvenserna. Och det är ju inte direkt som att näthatare får några konsekvenser, vårt samhälle tar inte detta på så stort allvar som de borde. Massvis med hatkommentar anmäls men inga tas på allvar, inte ens hot. 

Man kan inte skylla på att det är bara barn som skriver taskiga kommentarer för att i många fall är det vuxna kvinnor och män. Det ska alltid trycka ner personen och hitta det minsta felet för att skriva att personen är en hemsk och ful människa. 

Jag förstår inte hur alla influencers klarar av att visa upp sina liv, medans det får massa hat om vad de gör för fel. Det är deras jobb men att hela tiden, vara rädd för att göra nått fel. Eller så får de hat för att det är så himla “perfekta”. 

Sammanfattningsvis måste näthat tas på större allvar. Det är ingen som mår bra av att få hat skickat till en hela tiden och känna sig otrygg. Alla måste tänka efter vad dom skriver och om man inte har något vettigt att skriva så behöver man inte skriva något alls.

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus