Ska det vara så svårt


Lydia G 2020-02-11

Ska ungdomar få bete sig hur som helst, är det bara föräldrarnas fel? Eller vem är det man ska lägga vikten vid? Det är en fråga som många har ställt sig själva någon gång under sin livstid. Jag tycker inte att man kan lägga all vikt vid föräldrarna. Okej, man kan vara hård mot sina barn och göra så de förstår vad som är rätt eller fel. Men ska inte ungdomar ha som en inbyggd rätt eller fel termometer? Det tycker jag iallafall. 

För det första så provocerar vi varandra nästan varje dag. Ja, i en liten skala kan det väl vara okej men inte i så hög utsträckning som man gör idag. Vi kastar fula ord mot varandra och någonstans borde man väl ändå tycka att det är okej. Något som det inte är, någonsin! 

För det andra så har aldrig sociala medier varit mer delaktiga i ungdomars liv som det är nu. Nej, jag säger inte att sociala medier är dåliga! Men de kan föra med sig många väldigt dåliga saker in i ungdomars liv. Om du t.ex bara ser helt perfekta bilder i ditt flöde hela tiden så mår du tillslut sämre. Det kan skada dig psykiskt under lång tid. Jag säger inte nu att bara sociala medier är problemet till detta, men det är faktiskt en väldigt stor del av problemet. Utan dem hade vi ju inte sett hur andra har det och blivit avundsjuka så man känner sig tvungen att klanka ner på andra för att känna sig bättre själv.

För det tredje så är detta ett problem som vi MÅSTE lösa! Tänk dig att du går i en park, det är sena eftermiddagen och du tog bara denna vägen för att du skulle hinna hem för att se slutet på din favoritfilm. Precis när du går in i det mörkaste partiet av parken så kommer det ett stort gäng ungdomar på vägen framför dig. I början blir du inte så rädd, men allt eftersom att du kommer närmare så hör du deras röster. 

- Usch vilken ful jacka hon har!
- Bor hon på gatan eller?

Du försöker att ta dig förbi gänget men dom stoppar dig. De trycker upp dig mot ett träd och ber dig att ge dem alla dina pengar. Du sliter ut plånboken och kastar en 200-lapp till dem. De släpper dig och sedan springer du iväg. 

Detta kan vara något som faktiskt händer i verkligheten. Jag ber dig att ta en tankeställare och sätta dig in  i texten, detta hade kunnat vara du! Inget av detta ska kunna ske i dagens samhälle, men det är faktiskt saker som skulle kunna hända dig. Kanske inte idag men mycket väl om något år! Så sluta upp ungdomar, bete er inte så förjävligt mot alla. Men du som ungdom kan göra skillnad. Var dig själv och om du ser en sådan situation så ska du gå in, du ska säga nej, stopp och bryta mönstret. Jag tror på dig, du kommer klara det. Ska det egentligen vara så svårt?

 

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus