Bland broilermammor


Simon Johansson 2008-03-31

Det finns olika produktioner av hönsnäring: konsumtions höns, uppfödning utav konsumtionshöns, broilerhöns, uppfödning utav broilerhöns, broilermammor och uppfödning av broilermammor. Vi på vår gård har broiler mammor. När man har det så tar man hand om hönsen och plockar äggen som skickas vidare till ett kläckeri. Vi har en anställd som jobbar 50 %. Men vid utgödsling så har vi kanske 2-4 extra beroende på vad vi är på för stadie. Först så gödslar vi ut, sedan så rengör vi allt och efter det så plockar vi in allt igen och desinficerar. När allt det är gjort så tar vi in nya höns igen.

Plocka ägg och fylla på foder

I närheten så finns det två stycken broilerstall, ett uppfödningsstall, ett produktionsäggsstall och ett slaktkycklingstall. Sysslorna under dagen är att plocka ägg, fylla på foder, kolla till hönsens omvårdnad tillexempel bära in strö. Vi måste också kolla så att vatten och foder maskiner fungerar.

14 500 höns

Vi har 14 500 höns och 1150 stycken tuppar. Arbetet är ganska fritt men ensamt. Det kan vara tungt och jobbigt ibland vid utgödsling och liknande. Helgerna är ju inte heller så kul att jobba på.

Ett hektar på 100 höns

När vi ska gödsla ut så har vi ett gödselavtal. Det betyder att vi får sprida ut ett hektar på 100 höns. Det som bli över kommer en bonde från Öland och hämtar med lastbil.

Ekologisk produktion - smittrisk

Det tar cirka tre veckor för ett befruktat ägg att kläckas.
Kycklingarna är dag gamla när de lämnas till uppfödning till slaktkyckling. De är 32-35 dagar p.g.a. vikten på kycklingarna.
Vi kan inte ställa om till ekologisk produktion p.g.a. smittrisken. Den närmsta ekologiska hönsproduktionen ligger i Påryd. Vi får inte något bidrag från EU.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus