Intervju med Greta Erhamn


Christina 2005-05-03


Greta Erhamn är 88 år och bor i Karlskrona. Hon har skrivit mitt 40 tal, I hakkorsets skugga och Skärvor ur ett sjunket sekel.

Hon är väldigt pigg och ser inte alls ut att vara 88 år. Jag kom på att jag skulle intervjua henne när jag såg att hon kom från kommunen. Jag tog reda på hennes nummer i telefonkatalogen (lite svårt att hitta men det gick när jag fick reda på att hon bodde i Karlskrona). När jag ringde upp henne på telefonen undrade hon lite vem jag var och det kändes lite som att hon intervjuade mig istället. Hon lät jätte glad när hon berättade om sina böcker. Hon berättade om hur hon upplevde kriget och vilka för och nackdelar det förde med sig.

Under kriget jobbade hon på Karlskrona lasarett som krigssjuksköterska och hon berättade klart och tydligt hur Hitlers lagar gällde även i Sverige. Hon sa att soldaterna såg upp till dom långa blonda tjejerna och att dom inte alls kollade lika mycket på dom brunhåriga. Hon var väldigt bestämd varför hon tyckte kommunisterna var värre än Gestapo. Kommunisterna hade hotat henne i hennes hem. Hon sa också att dom gör det än idag.

Greta hade under krigstiden en judinna hemma hos sig, hon hade lyckats fly från Tyskland till Sverige. Hon hade berättat massa hemska historier för Greta tex att hon hade en liten pojke som brukade vara hos henne ganska ofta. En dag hörde hon ett skott utanför hennes dörr. Hon öppnade dörren och där låg pojken död med ett skott i huvudet. När hon skulle se om han fortfarande levde kände hon något i ryggen. Hon vände sig om och där stod Gestapo med sina vapen riktade mot henne. Hon kom undan med livet i behåll för att hon kunde måla.

Greta berättade också om hur dom hade det på sjukhuset i Karlskrona och hur dom trodde att kriget skulle komma över dom när som helst. I Sverige under krigstiden visste man inte riktigt vad Hitler höll på med men man hade väl sina aningar. Hon berättade att Hitler var på väg att anfalla Göteborg men något annat kom i vägen. Tur för oss. Flyktingarna kom i vita bussar med röda kors på och alla som satt på dom bussarna såg ledsna eller arga ut. Det var bara några få som log. Hon slutade intervjun med och säga att Sverige hade en väldig tur som slapp kriget.

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
2. OBE Anonym 2006-10-04
1. Krigssjuksköterska Anonym 2006-05-12



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus