Oskar Sternulfs föreställning “Komma ut”


2021-10-11

Den 23 september så kom Oskar Sternulf tlll Torskolans högstadium och spelade monologen “Komma ut”. Oskar är en skådespelare från Blekinge men har turnerat runt om i Sverige med sina personliga och egenskrivna föreställningar. Vi fick äran att ställa några frågor till Oskar om hans upplevelse och varför han blev skådespelare. 


Oskar har spelat teater sedan han var 6 år gammal och han har alltid tyckt att det är roligt att underhålla, beröra personer och träffa nya människor. När han väl började att göra föreställningar i skolor var det med föreställningen Ondskan som handlar om mobbning. Han tyckte att själva formatet med att vara i klassrum fungerade väldigt bra.                                       
När han väl skulle skriva sin andra föreställning så frågade han lärarna och eleverna på olika  skolor vad de ville se för någonting och då sa de att HBTQ hade varit bra. Efter det så skrev han den här monologen Komma ut och när Oskar hade haft premiär för den frågade han igen och då sa någon psykisk ohälsa och efter det skrev han en monolog om det ( #Snygg #Snyggare #Utbränd) eftersom han vill att hans föreställningar ska både beröra och lära en någonting. 

- Jargongen som är i skolan behöver förändras eftersom den ibland är homofobisk, säger Oskar.

Oskar fick tidigare i år (25 maj) Lyckeby Gilles kulturpris i form av ett stipendium på 10 000 kr med motiveringen, du är en väldigt bra förebild för många ungdomar.

 - Jag tror att jag fick priset eftersom jag är väldigt drivande i vad jag gör och jag väljer att ha mina premiärer i Karlskrona vilket jag tror hjälper det här. Jag är uppväxt i Lyckeby och det är samhället som har format mig eftersom min utbildning, sången,dansen och teatern är därifrån.


Recension

Det var en upplysande föreställning, där Oskar kunde förmedla budskapet om att vi ska vara snälla mot varandra, visa respekt och veta att man inte är ensam. Föreställningen handlade om Andreas, eller som man senare får reda på är Oskar själv, som ska komma ut som homosexuell.


Oskars tips

OM NÅGON VÄLJER ATT KOMMA UT FÖR DIG,
REAGERA INTE. DU HADE TROLIGEN INTE REAGERAT
OM PERSONEN HADEVARIT HETERO/SRAIGHT. 

OM DU VÄLJER ATT KOMMA UT SÅ BERÄTTA FÖRST FÖR
NÅGON SOM DU LITAR PÅ. DET MÅSTE INTE VARA EN
FAMILJEMEDLEM. DET KAN VARA EN KOMPIS, NÅGON I
SKOLAN ELLER NÅGON ANNANSOM LITAR PÅ. 

LÅT INGEN ANNAN BESTÄMMA ÖVER DIG.
DU ÄGER DIG SJÄLV!









Tipsa en vn Skriv ut




Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus