Johan - mjölkbonde i Applerum


Tobbe, Charlie, Jocke 2008-03-30


Vi började gå till Applerum direkt efter att vi hade fixat kamera, papper och penna. Det tog ungefär 30 minuter att komma dit. Vi hade fått i uppgift att intervjua Johan som är mjölkbonde.

När vi stod utanför ladugården knackade vi på dörren och Johan kom ut. Vi började fråga honom om vad för något han producerade. Och han sa att han bara arbetade med mjölk och spannmålsprodukter men att på större ladugårdar så hade dom även slakteri. Han hade ärvt gården av sina föräldrar som också hjälpte till.

Fördelarna med jobbet som mjölkbonde


Tidigt varje morgon så mjölkar han och när han har gjort det så ger han korna mat och sköter om boxarna som dom står i så att dom inte är smutsiga. Senare på kvällen mjölkar han korna en gång till och på somrarna släpper han ut dom på kvällarna. När det blir lite varmare så plöjer han åkrarna och skördar spannmålen. Vi frågade om fördelarna var med hans jobb. Han svarade att fördelarna var om han gjorde alla sysslorna på en gång så var han ledig resten av dagen. Och sen hade han ju ingen chef så han blev inte tvingad att jobba. En nackdel var att han måste vara på gården den mesta av tiden för att korna behöver mycket assistans. Han samarbetar inte med någon lantbrukare men han hyr vissa åkrar från andra personer. På ett år så har han ungefär 1 ½ vecka semester. .

Den vanligaste sjukdomen är mastit


På gården finns det ca 110 djur varav 62 kor. En ko är dräktig i 9 månader precis lika länge som en människa. En ko får ungefär 1-2 kalvar per år och får ungefär 6-11 tusenkilo mjölk per år. Man kan mjölka med mjölkmaskin eller med robot. Ifall något djur blir sjukt så ringer Anders till veterinären som tar hand om både häst, gris och ko. När något djur blir sjukt så tas det undan från dom andra djuren. Den vanligaste sjukdomen är mastit (juverinflamation). 

Anders tror inte att det kommer bli fler ekologiska bondgårdar i framtiden för att det blir fler människor i världen och då bryr man sig inte om ekologiskt så mycket.



________________________________________________________

Läs fler intervjuer


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus