Att våga vara sig själv


2021-03-22

En sak som jag är mycket trött på i vårt samhälle det är skönhetsideal och de höga krav som ställs på oss ungdomar. Jag känner att hela vårt samhälle har börjat acceptera detta faktum, vilket jag tycker är förfärligt.  Tycker du att detta är okej? 


Av egen erfarenhet har jag upplevt mycket stress och press över detta, när jag var liten hade jag emellertid inga problem hur jag såg ut eller vad jag hade på mig. Mina föräldrar har alltid låtit mig och min syster välja fritt bland kläder och så vidare så oftast blev någon mycket unik blandning av färger och mönster. Men då var det normalt, men ju äldre man blir desto mer påverkas man. Jag tror det beror på att man är mer på sociala medier och följer fler, när jag var liten var det bolibompa som gällde och inte mycket mer.


Men nu förtiden känns det som redan vid ca 8 års ålder springer barn runt med mobilen och sociala medier, vilket redan tidigt skapar höga krav och skönhetsideal. Jag tror att många håller med om att det är för tidigt. Eller? Det känns som att det är en vardag för alla människor att man inte tänker på hur mycket som modebranschen photo retuscherade bilder påverkar, att alla ska vara smala och ha en speciell storlek. Jag tror att de flesta tankarna har blivit ingraverade i våra hjärnor för det är ju så samhället är. 


Det som jag avskyr mest är när influencers uppmuntrar olika sorters svältningar (Så här gick jag ner 5 kilo på 1 vecka). De förstår nog inte hur mycket de bakom skärmarna påverkas särskilt om man redan bär på de tankarna, många ungdomar hamnar i något slagts ätstörningsbeeteende. Jag själv har varit med om under min depression att min hjärna gick över till svält utan att jag riktigt givit min hjärna den tanken, men det är så farligt hjärnspöken kan vara. När jag vägde som minst vägde jag 39 kilo och var 164cm 14 år.  Nu vet jag hur mycket svält påverkar kroppen, jag har fått många besvär med kroppen och konstant kronisk smärta, jag tror att det är många som inte vet konsekvenserna bakom detta. Så ett av mina mål i livet är att föra vidare denna information på något sätt. 


Visste du om konsekvenserna? Vill du att samhället ska fortsätta acceptera detta? För det tycker inte jag, vi måste ta tag i detta genast så vi kan hindra ungdomar gå igenom dessa hemskheter. Vi måste finna en lösning på detta stora problem.  Min lösning är att man skulle ta tag i konsekvenserna och (The Behind The Scenes) Nästan skrämma folk och berätta vad som kan hända med kroppen, det skulle vara bra om det fanns någon föreläsning eller något liknande av läkare som undervisade för influencers och oss ungdomar men även andra i samhället. Skippa att hela tiden visa smala och muskulösa modeller och variera lite så alla känner sig “normala” och välkomnande.

Jag önskar med hela mitt hjärta att du som läser detta tar detta på allvar och gör ditt bästa för att påminna människor hur värdefulla och att just du är behövd i världen.

Tack för mig! 

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus