Att våga vara sig själv


2021-03-22

I dagens samhälle matas vi dagligen med tusentals perfekta retuscherade bilder. Vi är vana vid detta och vet inget annat. Men frågan är, hur påverkar det oss? Finns de där i vårt omedvetna och säger indirekt hur vi ska se ut och hur vi ska vara? Formar de oss utan att vi tänker på det?


Jag tycker att det är fel att unga killar och tjejer ska behöva tänka på sitt utseende dagligen. Att man jämt ska vara i form men inte vara för stor och inte vara för liten, Man ska ha stora muskler och posera. Men det idealet som finns nu drabbar många killar och tjejer med osäkerhet, och dem är nästan omöjliga att nå upp till. Man kanske drömmer om skönhetsoperationer och går på olika bantningsmetoder. Och redan vid ung ålder blir många tjejer upplysta om vad som inte duger, man ska ha stora höfter, smal midja och stora bröst.


 Det är inte lätt att vara liten i detta samhället med alla dessa idealen. Många som går i fel spår och börjar svälta sig själva, självskada för att man känner att man inte passar in. Många killar som inte vågar visa sina känslor, som inte våga visa när dom gråter. Många killar som måste tvinga sig själva att vara stora och starka och aldrig våga visa sig svaga. 


Det finns många problem i vårt samhälle och skönhetsidealen är ett att dom. Jag har själv känt flera gånger att jag inte passat in, att jag inte duger. Att man skrollat på instagram flera gånger och kollat på hur fina alla andra är men tänk att jag själv inte är det. Så ska jag inte behöva känna för vi alla är olika och alla är fina på sitt sätt..


Men hur långt ska de behöva gå innan någon märker att detta gör unga killar och tjejer djupt sjuka. Det är hemskt och riktigt sjukt egentligen hur något vi ser på en skärm kan påverka så mycket.

 

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut







Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus