Det är ALLAS problem


Lydia G 2020-01-17


Klimatkrisen är ett stort och väldigt aktuellt problem. Det är faktiskt ett av de områden som oroar unga mest. Men vad är det då som gör att vi har fått dessa problem? Jo, vi har kört bilar, vi har flygit flygplan, vi har ätit kött och produkter som man importerar från alla världens hörn och framförallt så har vi överkonsumerat ALLT!

Jag själv vet att alla någon gång under sina liv på något sätt kommer bli påverkade av klimatkrisen och det är något som vi aktivt måste jobba för! Även fast det i grunden kanske inte är just min generations fel utan generationerna före oss som har påverkat hur jorden mår, så har vi ändå ett ansvar att göra något åt detta. Det är inte bara USA: s fel, det är likaså inte Kinas fel och inte heller vårt fel, detta är ALLAS fel!

Men nu kanske det är många som undrar när allt detta tog fart. Jo, allt detta började under industrialismen under 1800-talet. Folk började urbanisera och man började bygga stora industrier som i sin tur släppte ut stora mängder koldioxid och miljögifter rakt ut i luft och vatten. I början förstod man inte att detta var fel och dåligt, vissa saker som idag är självklara för oss kanske man trodde var jättebra i början av det industriella samhällets uppbyggnad. Under slutet av 1900-talet så kastade man t.ex ner allt sitt skräp i haven, något som iallafall inte jag idag skulle ha gjort. Men då, när man gjorde det så trodde man att det var bra för naturen. Skräpet försvann ju och förstörde inte naturen eller djurlivet. Idag vet vi ju att sanningen är en annan, men det hade man ju ingen aning om då!

Man brukar säga att man lär sig av sina fel, men är det verkligen så? Enligt mig så har vi inte lärt oss av felen vi gjort inom klimatområdet. Okej, vi kastar kanske inte skräpet i haven. Men varför är det då så att CO₂ halterna i atmosfären ALDRIG har varit högre, och att vi bara konsumerar mer och mer? Detta är en stor fråga för alla världens ledare, men är det verkligen så svårt att lösa det? Nej, egentligen så är det inte så svårt. Om alla som läser denna krönikan slutar att köpa nya kläder, slutar att åka på charter till Mallorca och slutar att äta så mycket kött och importerade produkter som man i dagens samhälle gör så är det inte så svårt!

Vi har bara en jord och den ska vi ta vara på. Även fast vi lyckas med klimatkrisen så kommer framtidens ungdomar att läsa om oss i historieböckerna och undra vad vi egentligen höll på med! Sammanfattningsvis så vill jag säga att ingen kan göra allt, men ALLA kan göra något! Skyll inte ifrån dig, det är inte mitt eller ditt problem, det är ALLAS problem!


Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
3. Precis <3 2020-02-06
2. Sååå viktigt E.L 2020-02-05
1. Sååå viktigt E.L 2020-02-05



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus