Det finns hos alla – bra eller dåligt


Lisa 2008-04-20

Visst är det väl så att alla har sina svårigheter, människa som -hund. Det ligger i vår saks natur att det ser ut så. Som man brukar höra ibland: "Ingen är perfekt". Jag gillar det uttrycket starkt eftersom det ligger oss så nära. Alla har hinder och saker som vi känner oss sämre på även om man inte alltid vill erkänna det för sig själv eller någon annan. Det finns också olika ”grader” på vad som är jobbigt. Det kan vara saker som för andra är en bagatell som du tycker är fruktansvärt obehagligt. Det är så olika, oerhört olika från människa till människa.


Kan ge skador på längre sikt

Men det jag egentligen vill säga är att man ska vara försiktig då man låter sig trycka ner en annan person för deras svagheter, det kan ge skador på längre sikt, skador som du aldrig kunnat föreställa dig. Du kanske tänker: ”Äsch, det var ju löjligt, inget att gnälla för” osv. Och det är just då du ska tänka efter en gång till: Har du några svagheter? Har du saker som är smärtsamma att genomföra? Har du känt dig rädd inför något du skulle göra? För det är nog då man inser att en del människor tycker att vissa situationer eller saker är jättejobbiga, minst lika jobbiga som du upplever en del saker och situationer. 

Varför låta personer sänka dig?

Så istället för att klaga eller göra sig lustig över någon annans misstag eller svaga punkter; stå upp för personen, visa att du har tänkt till, att du försöker hjälpa. Jag tror att det kan göra underverk, något mycket bra för den person som mår dåligt, som ligger på gränsen. Så varför alltid ta fram det negativa då det finns positiva saker? Varför låta personer sänka dig eller någon annan då du kan säga ifrån? Jag pratar om självförtroende. Ett ganska långt ord som betyder så mycket.

Det gäller att tro på sig själv

Så tänk efter: vad är självförtroende för dig? För mig är självförtroende något betydelsefullt som får mig att klara mer än vad jag tror. Det gäller att tro på sig själv. Jag kan. Jag kan. Att jag vågar ta modet till mig och utföra något jag verkligen vill utan att vara rädd för att misslyckas. Men för att bygga upp ditt självförtroende tror jag man måste få hjälp. Du kan inte bara gå från ett lågt självförtroende så att du knappt vågar stå upp, till att vakna en vacker morgon och känna att allt känns toppen. Fast vem säger att självförtroende är toppen?

!

Något bra som alla förtjänar

Själv tycker jag att självförtroende är något bra som alla förtjänar till en viss mängd. För stort självförtroende kan nog orsaka en del problem tror jag, dvs. då någon trycker ner, dumförklarar och slänger sin "kunskap" i ansiktet och trycker på någon annans känsliga punkter. Men som jag sa, självförtroende kommer inte av sig själv.
Om ditt självförtroende ska ligga på en stadig nivå måste du få hjälp och också hjälpa andra. Det kan t.ex. vara när du gör något rätt en, två eller tre gånger (känslan av självförtroende ökar) när du visar att du kan, tror på att du kan och låter andra säga att du kan. För visst kan vi? Alla kan vi. Absolut. S

Lyfta fram det som är bra

Så det jag menar och vill säga är att vi ska stötta varandra, ge komplimanger, lyfta fram det som är bra och inte alltid skylta med det som är mindre bra. Våga visa. Våga göra saker du vill, våga. Alla behöver få höra att de är bra på något, att de kan. För vad händer annars? Jag tror att man tillslut känner sig dålig och det i sin tur leder till sänkt självförtroende.

Tillsist en liten sak att fundera över, som jag vill att just du funderar över: Tre saker som du är bra på!

Kommentera Tipsa en vn Skriv ut




Kommentarer
1. Jag vet Anonym 2008-04-29



Mest lästa




Matsedel


Skolbiblan


Inläsningstjänst


Senaste från Skolnytt.se


Digilär

Legimus

Creative commons

CC search


Oribi speak








Killsnackpaketet



Stress inför prov

Varför blir vi stressade?

Panik på provet

Läs dig smartare

Plugga effektivt


Gymnasievalspodden

Beslutsguiden - gymnasievalet

RFSL ungdom


Barnkonventionen


Gamingpodden


Hitta hit

Torsåsnytt
Ansvarig utgivare:   Caroline Elnéus
Webmaster:   Caroline Elnéus